IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

12 znamení, že je načase změnit zaměstnání

Rozhodnutí změnit práci je mnohdy tíživé, ale může nastartovat tvou další kariéru. Také je zcela normální mít v práci špatný den. Ale neměl by se tvůj pocit nespokojenosti přehoupnout v hlubokou nevraživost a smutek. Je důležité si uvědomit rozdíl mezi tím, kdy se jedná o výzvu, jejíž překlenutí tě ještě v životě posune vpřed, a kdy je to už okamžik, kdy je čas hledat štěstí jinde.

Pojďme si ukázat 12 znamení, která ti dávají najevo, že už je čas se posunout v životě jinam.

Blog ITnetwork.cz

Náznaky, že je čas odejít

Existuje mnoho oprávněných osobních a profesních důvodů, proč opustit zaměstnání. Pojďme si je probrat jeden po druhém, zda se náhodou i ty nenacházíš v této životní fázi.

1. Tvůj potenciál chřadne

Cítíš, že jsi zakrněl? Nepotkáváš dostatek výzev a vše je tak nějak rutinní, že by to mohl za tebe dělat i robot? Chvíli je fajn cítit, že máš vše na háku, ale nakonec to může také vést k pocitům malého sebeuspokojení nebo frustrace. Především v případě, že tvé požadavky a návrhy na změny či vylepšení nejsou vyslyšeny.

2. Chybí ti vášeň

Když tě práce baví, cítíš se jistě naplněný a cílevědomý. Dokonce můžeš být produktivnější, než vyžadují tabulky. A tvé výsledky mluví samy za sebe. Tvá vášeň pro práci je tvým pohonem. Když chybí, působí vše monotónně a prostě jen jako zaměstnání než kariéra. Prostě mrháš svým potenciálem.

Blog ITnetwork.cz

3. Toxické pracovní prostředí

Svírá se ti při pomyšlení na práci žaludek, nebo v noci nespíš, protože cítíš úzkost z chození do práce? Může to být znamení, že je čas dát výpověď.

Šéf, který křičí na všechny a za všechno. Spolupracovníci, kteří si dokáží vrazit kudlu do zad v momentě, kdy se jeden z nich na chvíli otočí. Obtěžování zaměstnanců a narážky s neslušným podtextem. Přehnané nároky, kdy 1 osoba vykonává práci za více lidí a dostává mizerný plat. To je jen špička ledovce, co jiní prožívají každý den v práci.

Mezi příznaky nezdravého prostředí často patří vysoká fluktuace zaměstnanců, fyzické příznaky spojené s příchodem do práce, zaměstnanci nemluví upřímně ze strachu z odvety a další. Práce tě sice nemusí vždy naplňovat a bavit, ale měl by ses v ní cítit dobře. V práci trávíš velkou část dne, a pokud volný čas trávíš strachem z návratu, pravděpodobně to začne ovlivňovat tvé fyzické i duševní zdraví.

4. Omezené příležitosti k růstu

Příležitosti k růstu se neomezují pouze na povýšení nebo vertikální postup v organizaci. Příležitosti mohou mít také podobu práce na novém projektu, učení se novému oboru podnikání, mentorování ze strany vedoucího pracovníka nebo převzetí vedoucí pozice na střední úrovni. Než dáš výpověď, oslov svého nadřízeného a formálně o tento typ příležitosti požádej. Pokud společnost není otevřená žádnému typu příležitosti k růstu, je to znamení, že bys měl dát výpověď.

Blog ITnetwork.cz

5. Když je budoucnost nejasná

Loajalita je sice chvályhodná vlastnost, ale když se dozvíš, že tvoje firma možná zkrachuje, nehraj si na kapitána topící se lodi a zachraň se, co nejdříve můžeš. Samozřejmě mnoho společností zažívá cykly vzestupů a pádů.

Jak zjistíš, že je opravdu zle? V ziskových organizacích se to často určuje podle jejich tržeb a výnosů. Prozkoumání výročních finančních zpráv společnosti může poskytnout přehled o jejím finančním zdraví a potenciální dlouhověkosti. Finanční problémy mohou ohrozit také budoucnost neziskových organizací, které jsou při svém fungování závislé na grantech a státních příspěvcích. Propouštění zaměstnanců, snižování počtu klientů, zmrazení platů a uzavírání vybraných kanceláří jsou dalšími vlaštovkami toho, že finanční budoucnost tvé firmy může být ohrožena.

6. Etika je vše

Kdykoli se ocitneš v situaci, která vyžaduje, abys ohrozil svou etiku nebo rozhodování, je čas odejít. To platí zejména v profesionálním prostředí, protože to může mít dlouhodobé důsledky pro tvou kariéru. I když ti kompromis v tu chvíli připadá nezbytný pro přežití v současném zaměstnání, může ohrožovat tvou schopnost získat budoucí práci či otřese celou tvou morálkou a pocitem hrdosti v mezidobí. Běžným příkladem etického kompromisu je situace, kdy zaměstnanci lžou zákazníkům, aby tak zvýšili prodeje a výnosy.

Nesoulad s vedoucími představiteli organizace má však i jiné důsledky, než jen etické. Může mít za následek odlišný přístup k práci, rozdílné stanovení priorit úkolů, odlišné metody řízení zaměstnanců a rozdílné názory na klíčové zásady a strategie. Dříve, než toto nesouladné jednání vyústí v závažný konflikt, zvaž hledání jiné práce.

7. Nejsi dostatečně ohodnocen

Někdy zaměstnanci akceptují nižší plat výměnou za jedinečnou příležitost nebo nefinanční vedlejší výhody. Junioři o tom ví své. Ale to je většinou spojeno s počátečním obdobím tvého kariérního vývoje.

Pokud ale víš, že to, co děláš, je v jiných firmách ohodnoceno mnohem lépe, může to také vést k frustraci nebo nelibosti. Není nejmenší problém dohledat si, jak by tvá práce měla být správně ohodnocena. Pokus se nejdříve se svým nadřízeným o zvýšení platu zavést řeč a pokud tě nevyslyší, pak je načase dát sbohem.

Například v IT je práce flexibilní, plná výzev a růstu. Nabízí nespočet možností, kudy svou cestu vést a platové ohodnocení je zde úplně na jiné úrovni. Nech se rekvalifikovat v našem akreditovaném školícím středisku už od 0 Kč:

Blog ITnetwork.cz

8. Tráva za plotem bývá zelenější

I to se stává. Občas lidé odcházejí prostě za lepším. Můžeš být v práci spokojený, vše tam může fungovat docela dobře, ale pokud přijde ještě lepší nabídka, přece si ji nenecháš ujít.

Ať už se jedná o možnosti vyššího platu, kariérního postupu, širší profesní sítě nebo profesního uplatnění. Jde o tebe a tvůj růst a tvůj spokojený život. Není ostuda chtít od života víc a postupovat dopředu.

9. Když je málo času na všechno

Silná pracovní morálka je pozitivní vlastností a občasná práce přesčas je nevyhnutelná. Pokud zjistíš, že pracuješ neustále, je to znamení, že je čas dát výpověď. Pracovat nadměrný počet hodin týdně bez odpovídající rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem může mít negativní důsledky na tvé zdraví a pohodu. Stejně tak negativně ovlivní i tvou produktivitu a kvalitu práce.

Pokud nejsi schopen stanovit hranice nebo nastavit realističtější očekávání u svého nadřízeného, vyhledej si pracovní příležitosti s lepší rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem. Prokaž si laskavost a také žij mimo práci.

10. Nedokážeš si tam představit sebe sama dlouhodobě

Podobně jako v případě, že nevidíš žádné příležitosti k růstu, pokud si nedokážeš představit, že bys ve firmě pracoval dlouhodobě, je možná na čase začít uvažovat o jiných možnostech. Hledání nové a vhodnější práce může trvat od několika měsíců do jednoho roku, takže pokud si nedokážeš sám sebe ve firmě představit ani za rok, zvaž, zda nezačít hledat práci co nejdříve.

Blog ITnetwork.cz

11. Nechceš, aby tam pracovali tví přátelé

Pokud bys svým opravdovým přátelům nedoporučil, aby pracovali ve tvé firmě, proč bys tam měl pracovat ty sám? Pro své přátele a rodinu často chceme to nejlepší, takže pokud si myslíš, že tvá firma pro ně není dost dobrá, možná není dobrá ani pro tebe.

12. Všechno je pro tebe zdrcující

Práce může být stresující, ale pokud se cítíš zahlcen, nebo znepokojen při každém malém nezdaru nebo problému, který se objeví, pravděpodobně směřuješ k vyhoření. Pokud ti navíc projekty nebo pracovní úkoly, které ti dříve přinášely radost, přijdou teď stresující nebo zatěžující, může to být znamení, že jsi přepracován a je čas přejít k jiné příležitosti.

Závěrem

Pokud jsi se rozhodl, že odchod ze zaměstnání je pro tebe tím nejlepším rozhodnutím, zvaž svůj časový plán. Nejlepší je mít v době, kdy podáváš výpověď, připravenou jinou příležitost. I když je každá situace pro odchod ze zaměstnání osobní a složitá, nalezení nové práce před odchodem pomáhá zmírnit riziko ztráty příjmu a mezery v zaměstnání ve tvém životopise.

I když rozhodnutí, že musíš dát výpověď, není jednoduché, může ti pomoci najít vhodnou práci do budoucna. Když začínáš hledat práci, věnuj čas tomu, aby ses rozhodl, co od práce, společnosti a kariérního postupu očekáváš.

To nejdůležitější = Pokud si po přečtení tohoto článku stále nejsi jistý, zda je výpověď správným krokem, můžeš zvážit, zda se nepokusit zavést v tvé firmě potřebné změny. Zvaž, co by ti v práci zlepšilo náladu, a promluv si o tom se svým nadřízeným. Sejděte se s nápady na projekty, odpovědnosti nebo možnosti kariérního rozvoje, které by tvou spokojenost zlepšily. Může se stát, že tvůj nadřízený a tým budou ochotni s tebou spolupracovat, aby si tě ve firmě udrželi.

A nebo zkus IT. Kde jinde také rostou platy rychleji a dostaneš tak královské benefity? Nech si rekvalifikaci proplatit Úřadem práce a začni kariéru v IT:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 1.6.2022 18:51
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity