IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

5 důvodů, proč se stát blockchain vývojářem

Bezpečnost je v poslední době vysoké digitalizace stále větším trendem. Abychom se vyhnuli hackerským útokům a ztrátě citlivých údajů, přichází na řadu technologie blockchain. Ta prvotně vznikla jako architektura pro provoz kryptoměny bitcoin, ale už dávno není vázána jen na ni. Dnes rychle nabírá na popularitě a používají ji velké společnosti i státy. Je bezpochyby známa svou bezpečností, přizpůsobivostí a ziskovostí. Očekává se, že v příštích letech poroste odvětví blockchain exponenciální rychlostí. Díky tomu nyní mnoho technologických gigantů všech úrovní hledá kandidáty v této oblasti. Můžeš jím být i ty.

Co je to tedy blockchain? Proč je tak populární, k čemu se používá a jak nám pomáhá? Kdo jsou blockchain vývojáři a proč se jedním stát?

Blog ITnetwork.cz

Co je to blockchain?

Pro potřeby našeho blogu nedělejme definici nijak složitou. Blockchain je vlastně distribuovaná účetní kniha, která je zcela otevřená komukoli. Tato technologie byla prvně popsána v roce 1991 skupinou výzkumníků a měla sloužit k označování digitálních dokumentů časovými razítky, aby je nebylo možné podvodně zpětně datovat nebo s nimi manipulovat. Téměř jako u notáře. Tehdy ale nezaznamenala velkého ohlasu a více se nerozvíjela. Až v roce 2009 ji přizpůsobila osoba nebo skupina osob vystupující pod jménem Satoshi Nakamoto a to k vytvoření digitální kryptoměny Bitcoin. Blockchain má zajímavou vlastnost: jakmile jsou uvnitř zaznamenány nějaké údaje, je velmi obtížné je změnit. Je to zajištěno pomocí kryptografických algoritmů. A to je ta klíčová vlastnost, které dnes chtějí využívat různé firmy a organizace.

Jinými slovy můžeme říci, že nejde o nic jiného, než o bezpečnou a spolehlivou databázi záznamů. Každý nový záznam (block) nese informaci nejen o sobě samém, ale i o předchozím záznamu. Tím se na sebe navážou a vytváří řetězec (chain). Ten je pak velmi složité narušit, aniž by se změnila celková podoba blockchainu. A protože informaci o tom, jak má daný blockchain vypadat, uchovávají na počítači stovky, klidně i tisíce lidí, není nic těžkého danou nesrovnalost objevit.

Do větších podrobností už nepůjdeme, protože, ještě jednou, se jedná pouze o blogový příspěvek ;-)

Zájemcům doporučíme následující video, které opravdu skvěle vysvětluje, co je to blockchain, aniž by bylo nutné ovládat jiný, než anglický jazyk.

Kde blockchain najdeme?

Automobilový průmysl, bankovnictví a finance, zdravotnictví, média a zábava, státní orgány a dodavatelské řetězce jsou jen některá z odvětví, která již začala přijímat blockchain. Ostatní si teprve jeho potenciálu začínají všímat. Běží na něm online burzy, tržiště, státní volby i celá metaverza. Poměrně žhavou novinkou je technologie NFT, která umožňuje vytvářet unikátní digitální předměty. Ty na rozdíl např. od jpeg obrázku nelze zkopírovat a udělat tak další "originál". Slouží pro prodej digitálního umění, vstupenek nebo itemů do online světů.

Není divu, že poptávka po blockchainových odbornících v nedávných letech prudce vzrostla a stále pokračuje. V důsledku toho kladou různé podniky důraz na to, aby měly své vlastní odborníky na blockchain, kteří se postarají o vyřešení jejich obchodních potřeb pomocí této technologie. Země jako Švýcarsko, Chile, Estonsko a Singapur přijaly blockchain již v roce 2017.

Není tedy chybou říci, že budoucnost bude patřit světu blockchainu, a tak i poptávka po něm ještě více vzroste.

Blog ITnetwork.cz

Kdo je vývojář blockchainu?

Vývojáři blockchainu jsou zodpovědní za vytváření aplikací, které běží právě na architektuře blockchainu. Vytvářejí tak decentralizované aplikace (neboli dApps). V drtivé většině se jedná o aplikace na prodej různých měn či předmětů. Decentralizace je u blockchainu další stěžejní vlastností. Neexistuje žádná centrální "banka" nebo instituce, která by dané záznamy spravovala. Je pak těžké je regulovat, napadnout nebo ukrást. To je i důvod oblíbenosti první kryptoměny - bitcoinu. Dohled nad celou architekturou sleduje pak zmíněný blockchainový vývojář.

5 důvodů, proč se stát blockchainovým vývojářem

Jelikož se jedná o takto sofistikovanou disciplínu, začínají po této technologii pokukovat další a další společnosti i vládní organizace. Teď je rozhodně vhodná příležitost vstoupit do světa IT a naučit se programovat ;-)

1. Plat

Začneme tím, co pravděpodobně zajímá úplně každého: 'A vyplatí se to vůbec?'

V posledních několika letech, kdy jsme viděli, jak popularita blockchainu stoupá, je pravděpodobné, že odvětví blockchainu v nadcházejícím roce ještě poroste. Někteří odborníci si dovolují házet různá čísla, ale nejčastěji se shodují na tom, že bude 3x vyšší než dnes.

Platové rozpětí blockchain vývojáře se v Čechách pohybuje mezi 120 - 180 000 Kč/měsíc. Záleží samozřejmě na zkušenostech a schopnostech a zda se jedná čistě o českou firmu, či remote práci do zahraničí.

Blog ITnetwork.cz

2. Kariérní příležitosti

V dnešní době, kdy se každý chce dostat do odvětví IT a vývoje softwaru, hledají novodobí vývojáři a zejména začátečníci kariérní příležitosti v odvětví blockchainu. Prozatím je v Čechách oproti světu situace vlažnější, ale nebude to jistě trvat dlouho a za chvíli se připojíme k horečným sháněním blockhain vývojářů i my.

S rostoucím trendem kryptoměn na trhu se poptávka po vývojářích blockchainu každým dnem zvyšuje a do roku 2024 se pravděpodobně dostane do hlavního proudu. Jeden z důvodů záplavy příležitostí pro vývojáře blockchainů je především kvůli adaptaci technologií blockchain v různých odvětvích..

Blog ITnetwork.cz

3. Kdo dřív k blockchainu přijde, ten dřív mele

Stejně jako u jiných nových technologií platí, že výhodu získávají ti, kteří se pohybují rychle. Jakmile je něco už trendy, už o tom ví každý druhý. Díky tomu, že jsme v Čechách lehce pozadu za světem, můžeme 'predikovat' některé proudy a trendy ještě předtím, než k nám dorazí se vší silou. Je totiž pravdou, že ti, kteří využili výhodu pohybu s tempem, z toho vždy profitovali.

Vývoj blockchainu má 3 hlavní fáze. Začal již v roce 2009, kdy Satoshi Nakamoto vydal svou první Bílou knihu a koncem téhož roku proběhla první transakce v hodnotě 10 000 BTC. Popularita na trhu tehdy nebyla zrovna velká. Vitalik Buterin přišel s nápadem a představil Blockchain 2.0, tedy Ethereum (ETH). Ten byl oficiálně spuštěn v roce 2015 a stal se jedním z největších výtvorů v technologii blockchainu, který dokázal podporovat chytré kontrakty. Poté začala velikost trhu vzkvétat v miliardách dolarů.

Blog ITnetwork.cz

K dnešnímu dni je na trhu k dispozici více než 18 000 kryptoměn. Od té doby se trh s blockchainem mnohonásobně zvětšil a očekává se, že do roku 2025 vzroste o více než 180 miliard USD a do roku 2030 se roztáhne až na 3 biliony USD, píše geeksforgeeks.com

Tato technologie je na trhu sice nová a v současné době jsou některá odvětví technologií blockchain nedotčená, ale jak se posouváme kupředu, poptávka roste v obrovském měřítku a společnosti platí vysoké částky. Nyní je čas, aby ses vrhl do vývoje blockchainu, protože budoucnost bude patřit decentralizovaným technologiím.

4. Blockchainem proti korupci

Blockchain bude absolutně novou budoucností pro všechny. Možná tě překvapí, že existují země, jako je Brazílie, jejíž vláda přijala technologii blockchain jako prostředek pro vytváření různých aplikací, mezi které patří i hlasovací systém využívající ETH. Aby byl celý systém opravdu spravedlivý, využívají ho také pro výběrová řízení a veřejné zakázky.

Země jako Chile využívají ETH pro sledování dat a finanční sektor pro lepší transparentnost a bezpečnost. Dnes chce téměř každá země vylepšit svůj systém o maximální bezpečnost, a proto spousta vládních agentur buď oslovila, nebo už jedná s agenturami o implementaci této technologie.

Toto by mohl být nejlepší důvod, proč se stát vývojářem blockchainu. Být přítomen při rozvoji spravedlivějšímu systému země a pomoci jí konečně (snad) zbavit korupce a finančních podvodů.

Blog ITnetwork.cz

5. Bez výzvy to není blockchain

Tržní trend blockchainu se od jeho zavedení neustále mění. Ovšem očekává se, že v příštích letech poroste exponenciální rychlostí. Díky tomu nyní mnoho technologických gigantů všech úrovní hledá ideální kandidáty v oblasti technologie blockchain.

Ať už jsi začátečník nebo zkušený IT pard, ujisti se, že v okamžiku, kdy se rozhodneš stát se vývojářem blockchainu, máš na skladě správnou sadu dovedností a dobrou motivaci po celou dobu tvé cesty. Blockchain je skutečně nejslibnější, ale také nejnáročnější kariéra v technologickém průmyslu. Příště si povíme, co všechno je třeba umět.

Neváhej a přejdi i ty do lukrativního odvětví IT!

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 2.5.2022 20:39
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity