IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

8 nápadů na projekty, které ti získají práci juniora

Kolikrát jsi viděl vstupní pracovní pozici, která vyžadovala alespoň 1 rok praxe? Nedává to smysl, pokud jsi čerstvý junior a tu praxi chceš teprve získat. Možná to vypadá, jako neřešitelný problém, ale čerstvým juniorům se přesto daří tento paradox překonávat a nechat se zaměstnat každý den. Existují tedy způsoby, jak tento problém obejít, a dnes se vrhneme na jedno z řešení.

Jak si pomoci k získání pozice juniora bez zkušeností? Jak doložit zkušenosti bez praxe jako takové?

Blog ITnetwork.cz

Projekty, které tě posunou

V tomto článku se ponoříme do 8 zábavných nápadů na kódovací projekty, které ti pomohou získat zkušenosti a také místo juniorního vývojáře. Jaké atributy chtějí vidět techničtí vedoucí pracovníci, a na co se zaměřit při prezentaci těchto kódovacích projektů, aby v tobě viděli silný potenciál oproti jiným kandidátům? Zde jsou 3 hlavní kategorie:

  • Projekty kódování front-endu
  • Projekty kódu back-endu
  • Kódové projekty full-stack

3 nápady na kódovací projekty pro vývoj front-endu

Ať už tě front-end zajímá nebo ne, je důležité mu v každém případě rozumět, protože je nedílnou součástí každé webové stránky nebo aplikace:

Osobní webové stránky

U tohoto projektu můžeš zcela vynechat práci na back-endu, což z něj dělá ideální nápad na kódovací projekt pro front-endové vývojáře či pro začátečníky.

  • Správně rozvrhni části webu jako komponenty s použitím frameworku
  • Přidej také možnost přepínání mezi světlým a tmavým režimem, zvětšení velikosti písma a přidání navigace pomocí klávesnice
  • V souboru Readme projektu zdokumentuj svůj rozhodovací a návrhový proces spolu se snímky obrazovky, wireframy, mockupy a diagramy v průběhu projektu.

Tvé stránky mohou vypadat trochu ošklivě, protože možná nemáš cit pro design. To je však v pořádku, technické vedoucí nezajímají tvé schopnosti v oblasti designu, chtějí vidět, že píšeš čistý kód, máš dobré rozhodovací procesy a znáš standardy, které mohou oni používat ve své společnosti.

Blog ITnetwork.cz

V podstatě chtějí vidět důkazy, které naznačují, že máš dostatečné základy, abys byl schopen věci poměrně rychle zvládnout. A pokud tento nápad s kódovacím projektem dokončíš na výše zmíněné úrovni, budeš na míle daleko před zbytkem skupiny!

Aplikace počasí využívající rozhraní Open Weather API

Tento kódovací projekt ti umožní ukázat volání API, což je základní požadavek při vývoji softwaru. Stejně jako u výše uvedeného kódovacího projektu nejde jen o to, co děláš, ale i o to, jak to děláš. Nestačí jen zprovoznit volání API a nechat to být. Věnuj čas vytvoření uživatelského rozhraní, se všemi náležitostmi, jak jsme si popsali výše. Přemýšlej o tom, co by tvá aplikace pro počasí potřebovala v reálném životě, aby byla užitečná, a implementuj to. Bude ukázkou skvělého produktového myšlení.

Tento projekt může být velmi zábavný. Máš k dispozici spoustu různých dat, se kterými si můžeš hrát. Je spousta skvělých bezplatných ikon počasí, které ti umožní vytvořit opravdu poutavé uživatelské rozhraní. K dispozici máš také 1000 bezplatných volání API denně, tak se do toho vrhni!

Blog ITnetwork.cz

Piškvorky

Nenech se zmást tím, že to byla jen zábavná hra, kterou jste hráli jako děti! Řešení problémů a efektivní používání datových struktur a metod je při vývoji front-endu stejně důležité jako při vývoji back-endu. Naprogramování této hry je skvělý způsob, jak ukázat, že tyto vlastnosti máš.

Ačkoli se tento projekt nezaměřuje na uživatelské rozhraní, vykreslovací logika, která je v něm obsažena, pokrývá některé dobré základy front-endového vývoje. Modulární čistý kód, plánování a pseudokód jsou atributy, které by zde techničtí vedoucí rádi viděli.

Zdá se to jako taková jednoduchá hra, ale technickému vedoucímu může o vývojáři hodně napovědět. Využij ji jako svou příležitost vyniknout mezi ostatními kandidáty 😉

Nemusíš řešit složitý algoritmus AI počítače. Udělej piškvorky pro 2 lidské hráče, kteří se u počítače střídají.

Blog ITnetwork.cz

3 zábavné nápady na kódování back-endu

Back-end je pro front-endové vývojáře spíše osinou v zadku. Pokud tě ale tato disciplína webového vývoje nadchla, rozvíjej své schopnosti těmito projekty:

Webový scraper

Můžeš v tomto projektu vynechat front-end a ilustrovat čistě své schopnosti back-endu. Samozřejmě pokud si dáš práci s vytvořením front-endu, bude to při prezentaci tvého scraperu poutavější. Případy použití a možnosti toho, co lze scrapovat, se rozprostírají široko daleko. Takže si můžeš vybrat něco, co odpovídá tvým osobním zájmům - můžeš extrahovat data z televizního programu a přiřadit k nim hodnocení z IMDb nebo ČSFD, které jsou nejlépe hodnocené a na ty se pak dívat.

Jednou z hlavních vlastností, kterou by měli juniorní inženýři ilustrovat technickým vedoucím, je super nadšení pro vývoj softwaru - vytvoření něčeho, co řeší tvůj osobní zájem/problém, je skvělý způsob, jak na to.

Vytvoření webového scraperu je jednou z těch věcí, které zní opravdu těžce, ale ve skutečnosti nejsou. Existuje spousta knihoven pro scrapování - Scrapy je pravděpodobně nejoblíbenější možností. Google bude tvůj kamarád.

Vyber si vlastní dobrodružnou hru

Není nic zábavnějšího, než vytvořit hru! Postav příběh od začátku do konce s několika cestami, kterými se hráč může po cestě vydat. Chceš se zaměřit na ilustraci svých back-endových dovedností? Můžeš hru vytvořit jako terminálovou aplikaci v libovolném programovacím jazyce, který máš rád.

Blog ITnetwork.cz

Existuje velké množství možných uživatelských toků, takže hlavní vlastností, kterou je třeba zdůraznit, bude tvá schopnost psát čistý, dobře strukturovaný a snadno udržovatelný kód. Také testování u všech projektů je důležité, ale u tohoto je ještě důležitější. Právě kvůli mnoha uživatelským tokům, které se zde mohou vyskytnout. Tento projekt poskytuje pěkné a jednoduché prostředí pro demonstraci tvých schopností testování.

Jak bylo uvedeno výše, přistupuj k tomuto nápadu na kódovací projekt, jako by se jednalo o malý pracovní projekt. Využij takové postupy, které se používají na pracovišti. A počítej s tím, že to po tobě bude někdo bude číst:

  • Věnuj čas plánování
  • Zmapuj strukturu pomocí pseudokódu
  • Zdokumentuj své plánování a procesy v souboru Readme v rámci repozitáře projektu.

Tím zdůrazníš technickým vedoucím, že nejsi jen absolvent, který rozumí informatice nebo umí napsat nějaký kód, ale že už skutečně znáš procesy, které se používají na pracovišti - to ti dá obrovský náskok před ostatními kandidáty.

Snažíš se teprve k tomuto bodu dostat? Rekvalifikuj se na junior programátora WWW aplikací a nauč se vše, co ajťáci pro svůj vstup do tohoto světa potřebují. V našem akreditovaném vzdělávacím zařízení získáš osvědčení zaštítěné MŠMT:

Zpracování terminálových souborů CSV

Jedná se o další skvělý nápad na kódovací projekt, který prokáže tvé znalosti v oblasti back-endu. Napodobuje totiž běžný případ použití v podnicích, takže pro firmy je snadné převést tvůj projekt na hodnotu, kterou můžeš organizaci přinést. Vytvoř reálný příklad použití souboru CSV, se kterým se můžeš setkat, a druh datových poznatků, které z něj mohou být požadovány. Může to být například soubor CSV s transakcemi za daný den - společnost může chtít počet transakcí, celkové tržby za daný den atd. Data CSV a z nich odvozené poznatky můžeš vytvořit tak složité, jak ti bude vyhovovat. Dalším příkladem mohou být veřejně dostupné API ČNB s aktuálním kurzovním lístkem. Hlavními schopnostmi, které tímto nápadem na kódovací projekt zvýrazníš, jsou schopnost zpracovávat, transformovat a čistit data ze souboru a také vhodně používat datové struktury a metody.

Doporučujeme vytvořit tento projekt jako terminálovou aplikaci, aby ses mohl plně soustředit na logiku a nenechal se rozptylovat prací na front-endu.

2 zábavné nápady na projekty pro full-stack

Kombinací schopností tvořit front-end a back-end můžeš vytvořit projekty od A do Z. Tím rozhodně zaujmeš své potenciální zaměstnavatele.

TODO aplikace

Aplikace TODO je skvělý full-stack kódovací projekt, protože ti umožní ukázat, že umíš dělat mnoho základních typů úkolů, které se při vývoji softwaru objevují. Vše od implementace CRUD (create, read, update, delete), práce s databázemi, vytváření API a budování front-endu využívajícího API.

Blog ITnetwork.cz

Při pohovoru máš jen tolik času, abys zapůsobil - tento nápad na kódovací projekt může hodně ukázat. Rozhodně investuj nějaký ten čas, abys tento projekt odvedl co nejlépe.

Nezapomeň, že techničtí vedoucí se nedívají jen na to, zda něco umíš, ale hodnotí i to, jak to děláš - dokonči vlastní projekt stejným způsobem jako projekt na pracovišti; plánování, dokumentace, provedení.

Aplikace pro sledování kalorií

Základ aplikace pro sledování kalorií je podobný nápadu na kódování aplikace pro úkoly. Je v něm zahrnuto mnoho stejných typů práce a ilustruje mnoho stejných typů technických atributů. Má však více možností přidat další funkce a dále zvýšit složitost než aplikace TODO. Pokud se cítíš připraven posunout věci dál, pak je to dobrá volba.

Závěrem

Tyto projekty ti umožní ilustrovat technické i netechnické vlastnosti, které chtějí vedoucí IT vidět. Díky poznatkům uvedeným v tomto článku bys nyní měl být schopen sestavit své portfolio projektů tak, aby na tebe techničtí lídři pohlíželi velmi příznivě, což ti poskytne konkurenční výhodu oproti ostatním kandidátům!

Potřebuješ pomoci se vstupem do světa IT? Chceš se naučit programovat co nejdříve a ideálně zadarmo? Nech se rekvalifikovat v našem akreditovaném výukovém zařízení. Na konci získáš osvědčení zaštítěné MŠMT:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 6.6.2022 19:16
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity