IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Češi berou útokem IT rekvalifikace, láká plat i home-office

Home office, vysoké platové ohodnocení i tolik požadovaná flexibilita, to jsou jedny z nejvýznamnějších benefitů IT oborů. Právě tyto výhody a také současná zhoršující se ekonomická situace způsobená koronavirovou krizí, ruskou invazí na Ukrajinu i vysokou inflací každoročně motivují tisíce Čechů ke změně zaměstnání. Jak dokazují data ITnetwork z let 2022 a 2023, enormě se díky tomu zvýšil zájem o rekvalifikační kurzy, třeba na pozici programátora. I přes to však u nás stále chybí desítky tisíc IT odborníků, kteří si mohou vydělávat až 160 tisíc korun měsíčně.

Blog ITnetwork.cz

Covid, válka a inflace přilákaly lidi do IT

"Lidé se k nám na rekvalifikaci hlásí prakticky ze všech odvětví. Máme tu bývalé řidiče, číšníky, skladníky, chirurgy, ekonomy, strojaře, v podstatě všechny profese, které vás napadnou. V rozhovorech, které s absolventy děláme, je vidět, že si změnou oboru povýšili a v nové práci vidí perspektivu a další růst," komentuje strukturu zájemců David Jančík, spoluzakladatel společnosti ITnetwork s.r.o. "Zajímavé je, že 30 % nových programátorek jsou ženy," dodává.

Trh práce zažívá v posledních letech doslova turbulentní období. Koronavirová krize odstartovala v roce 2020 přeliv zaměstnanců a to nejprve z odvětví zasažených lockdowny, tedy převážně z pohostinství nebo cestovního ruchu. Loni namísto očekávaného ozdravení trhu pak propukla válka na Ukrajině a vysoká inflace. Ta v září 2022 dosahovala dle ČSÚ dokonce 18 % a uštědřila mnoha profesím další silnou ránu.

Dle dat ČSÚ z 4. čtvrtletí 2023 byla v oboru Informační a komunikační činnosti jedna nejvyšších průměrných mezd ze všech oborů, a to přes 79.000 Kč s opět jedním z nejvyšších přírůstků proti 4. čtvrtletí 2022, který činil 6.362 Kč. Na populárním pracovním portálu jobs.cz pak není problém najít např. nabídky "Java programátor" za 160.000 Kč měsíčně.

  Počet zaměstnanců (tis.) Přírůstek zaměstnanců proti 4. čtvrtletí 2022 (tis.) V % Prům. hrubá měsíční mzda Přírůstek proti 4. čtvrtletí 2022 V %
...            
Doprava a skladování 257,6 -1,9 -0,7 41 604 Kč 3 132 Kč 8,1
Ubytování, stravování a pohostinství 113,8 0,9 0,8 26 693 Kč 2 456 Kč 10,1
Informační a komunikační činnosti 136,4 -1,1 -0,8 79 156 Kč 6 362 Kč 8,7
...            

Firmy jsou ochotné si nové talenty samy vychovat

Nedostatek IT pracovníků se pokusilo předloni zmírnit i ministerstvo školství, když změnilo rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Revidovaný RVP ZV základní školy mohly zavést do své výuky od 1. 9.2021 a nově obsahoval i programování a robotiku.

Obor informačních technologií je zajímavý hned z několika důvodů. Dle studie McKinsey & Company lockdowny způsobily rozvoj digitalizace, který by jinak trval 7 dalších let. Odvětví IT se díky růstu již dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných lidí, a zároveň v něm leží velké množství kapitálu. To se promítá doslova v zoufalství firem sehnat nové zaměstnance, kterým nabízejí nadstandardní platy a home office. Práce z domova umožňuje pracovat pro velkou firmu bez nutnosti stěhování se do velkého města nebo každodenního dojíždění.

Technologické společnosti jsou navíc ochotné si kvůli nedostatku nové talenty vychovat, a to buď v současném týmu nebo pomocí speciálně založených trainee programů. Zajímavé jsou rovněž benefity, kterými jsou kromě home office např. firemní počítač nebo vzdělávání. Texty inzerátů pak často zní přibližně takto: „Do našeho týmů hledáme několik programátorů a rádi si je zaškolíme. Můžeme nabídnout nadstandardní plat, firemní počítač a částečný home-office."

Podle dat z ITnetwork.cz se předloni skokově zvýšil zájem o rekvalifikace na pozici Programátor. „Češi brali naše IT rekvalifikační kurzy doslova útokem. V každém čtvrtletí 2022 jsme zaznamenávali cca 100% nárůst zájmu o kompletní rekvalifikace hrazené úřadem práce nebo i z vlastních prostředků," vysvětluje Veronika Skuhrovcová, rekvalifikační specialistka ITnetwork.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš i ty novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 7.2.2023 15:40
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity