IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Co ještě musí umět front-end programátor a kolik vydělává?

V minulém článku Co by front-end vývojář měl umět v roce 2022? jsme si nastínili, co je to front-end a co všechno front-end vývojář musí umět. Také jsme si popsali rozdíly mezi front-end vývojářem, back-end vývojářem a full-stack vývojářem. Mimo jiné jsme si zde řekli, proč a pro koho je front-end v dnešní době tak důležitý.

Chceš se dozvědět více o nástrojích, které by správný front-endista měl umět v roce 2022? Jaké jsou v tomto poli standardy? A existují metody, jak se kouknout "pod pokličku" ostatním stránkám, které na internetu vidíme?

Blog ITnetwork.cz

Co dalšího musí front-end vývojář umět v roce 2022?

Front-end je část aplikace, která je vidět a se kterou uživatel pracuje. Pokud zakladatel stránky chce, aby měla hodně návštěvníku, je nutné se zamyslet nejen ohledně toho, co zde budu publikovat a nabízet, ale také jak.

Minule jsme si spíše popsali znalosti na té úplně bazální úrovni. Dnes se budeme zabývat nástroji. To, co nám onen základ pomůže vytvořit jednodušeji a rychleji.

Responzivní webdesign

Responzivní webdesign je prostě samozřejmostí. Jelikož dnes je připojení k internetu možné z různých zařízení o různých rozměrech, je třeba myslet na malé mobily, na střední tablety a na velké obrazovky počítačů. V případě, že na to zapomeneš, je jedno, jak krásné tvé stránky budou. Nakonec tvá práce bude polovičatá.

Blog ITnetwork.cz

Balíčkový systém npm

Jeden z nejdůležitějších nástrojů. Jedná se o správce knihovny pro JS a jak píše Jindřich Máca, je jedním z největších balíčkových správců vůbec a aktuálně obsahuje něco okolo 1,3 miliónů balíčků. Najdeš zde balíčky nástrojů jako Grunt, Webpack, Bower či Gulp nebo také populárních knihoven jako jQuery, React a frameworků jako AngularJS.

Blog ITnetwork.cz

Node package manager je přímo součástí standardní instalace Node.js, takže i ty ho nyní již máš k dispozici. Ovládá se pomocí příkazové řádky nebo v rámci IDE.

VS Code

Editor je nezbytným nástrojem programátora pro psaní kódu. Microsoft přišel s nejsilnějším editorem pro vývoj webových aplikací - VS Code. Ve srovnání s robustnějšími IDE jako Eclipse, NetBeans a IntelliJ IDEA (pro Javu) je VS Code velmi lehký a vysoce konfigurovatelný, píše dev.to.

Jsou zde k dispozici zásuvné moduly téměř pro cokoli od vývoje front-endu až po připojení ke cloudu typu AWS, Azure a GCP a nasazení aplikace, pokračuje dev.to.

Blog ITnetwork.cz

Pro šikovné vývojáře by měl být Visual Studio Code na seznamu schopností v roce 2022 velmi vysoko. Pokud už ho znáš, doučit se zkratky či nová rozšíření z tebe udělá velmi žádaného a zdatného programátora.

Naučit se programovat bez předchozích zkušeností?

Zní to jako sen, že se jednoho dne rozhodneš změnit svou kariéru a zdarma se rekvalifikuješ... Jenže to není sen. Úřad práce má na každého člověka vyčleněno 50 000 Kč. Tento balíček ti může po 3 roky sloužit k proplacení rekvalifikací. Chceš se stát programátorem a vydělávat neskutečné peníze (klidně i z pohodlí domova)? Nemusíš zaplatit ani korunu a za 4 měsíce z tebe uděláme junior programátora WWW aplikací s osvědčením zaštítěným MŠMT. Programátorů je proklatě málo. Přidej se k nim i ty.

Blog ITnetwork.cz

Chrome nástroje pro vývojáře

Více než polovina moderního světa používá jako svůj hlavní vyhledavač Chrome. Ovšem už méně známý je fakt, že Chrome má vestavěný ladicí nástroj, známý jako Chrome Developer Tool. Tento nástroj umožňuje zobrazit surové HTML, CSS, knihovny JavaScriptu a mnoho dalšího. Dokonce můžeš za běhu měnit třídy CSS a hrát si se vzhledem různých stránek.

Blog ITnetwork.cz

Postman

Dnešní webový svět je často tvořen rozhraními API. Proto potřebuješ nástroj, který ti pomůže prozkoumat a testovat rozhraní API. K tomu slouží front-endistům Postman. Pomocí nástroje Postman můžeš odesílat požadavky HTTP, přistupovat k rozhraním API, kontrolovat hlavičky jejich odpovědí a dělat mnoho dalšího. Protože se jedná o rozšíření Chromu, instalace je opět velmi jednoduchá.

REST API a GraphQL

REST je standard, jak si spolu různé aplikace povídají. RESTful jsou pak webové služby, které dodržují architekturu REST.

Blog ITnetwork.cz

Skillcrush vysvětluje: "Řekněme, že byste chtěli napsat aplikaci, která vám zobrazí všechny vaše přátele ze sociálních sítí v pořadí, v jakém jste se stali jejich přáteli. Mohli byste volat rozhraní RESTful API společnosti Facebook, aby načetlo seznam vašich přátel a vrátilo tato data. Jako vývojář webových aplikací na přední straně byste mohli volat také rozhraní API Twitteru (Twitter také používá rozhraní RESTful API). Obecný postup je stejný pro všechny služby, které používají rozhraní RESTful API, pouze vrácená data se budou lišit."

GraphQL je alternativou RESTu a slouží k tomu, aby API byla rychlejší pro komplexnější datové požadavky. Může být dokonce nasazen v rámci integrovaného vývojového prostředí (IDE) známého jako GraphiQL. Jako alternativu k REST umožňuje GraphQL vývojářům vytvářet požadavky, které získávají data z více zdrojů dat v jediném volání API.

Kolik vydělává front-end programátor?

Pálivá otázka: "A stojí ta námaha vůbec za to?"

Pojďme si projít pár zajímavých čísel.

Blog ITnetwork.cz

Podle serveru glassdoor.com se v USA průměrně pohybuje odměna 87 240 dolarů (= 155 978 Kč měsíčně). Ovšem senioři se mohou těšit i na platy až 147 000 dolarů (= 262 824 Kč měsíčně). Do zahraničí mohou zkušenější programátoři pracovat i přes home office z Česka.

V Čechách se pohybuje nástupní plat okolo 50 000 Kč měsíčně a je možné se vypracovat až k 130 000 Kč měsíčně.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.1.2022 20:22
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity