Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Front-end i back-end? Takhle pracuje full-stack vývojář

Specializovat se na jednu technologii, nebo být schopný vytvářet kompletní aplikace? To je otázka, která běhá hlavou mnoha začátečníků ale i pokročilejších programátorů. Má smysl jít od určité úrovně dál, nebo stále pilovat k dokonalosti znalost jednoho jazyka? Oba přístupy mají svá specifika. Ve zkratce můžeme říct, že oba jsou naprosto v pořádku a v praxi žádané. Záleží pak již jen, který vám vyhovuje více. Dnes se budeme věnovat rozhodnutí, že své schopnosti rozšíříme o další technologie.

Full-stack vývojář je někdo, kdo pracuje s kódem front-endu i back-endu. Není full-stack jako full-stack. Každá pracovní pozice má svou vlastní sadu mýtů. A full-stack programátor není výjimkou. Aby to šikovné programátory nadále neodrazovalo, pojďme si nějaké uvést na pravou míru.

Blog ITnetwork.cz

Například mýtus o tom, že full-stack vývoj je složitý a náročný, je nesprávný. Není to tak těžké, jak si možná myslíš. Je stejný jako jakákoli jiná programátorská role. Musíš se naučit spoustu různých dovedností, abys ho mohl dělat správně.

Nejčastější mýty

Mnoho lidí si myslí, že se programování zvládnou naučit sami, ale pro začátečníky je informací obvykle příliš mnoho. A možná to je zdroj onoho tvrzení: 'Je to fakt těžký.'

Nejlepší způsob, jak se naučit dobře programovat, je spolupracovat s odborníkem, který ví, co dělá. Či se rekvalifikovat na junior programátora, což bude tvým odrazovým můstkem. Jakmile získáš základy, můžeš se vydat na úžasnou cestu objevování.

Blog ITnetwork.cz

Začni front-endem a pak se přesuň na back-end

Po frontendistech je vysoká poptávka. To je fakt. Ale to přeci neznamená, že bys nemohl začít back-endem. Jakmile získáš zkušenosti, měl by ses zaměřit na oblasti, kde pokulháváš a nabírat zkušenosti.

Blog ITnetwork.cz

V tomto ohledu bychom doporučili, že ať už začínáš front-endem či back-endem, věnuj tomu potřebný čas a teprve, až zmákneš vše na výbornou, přesuň se na druhou část vývoje.

Potřebuješ pouze technické znalosti

Je chybné předpokládat, že full-stack vývojář potřebuje pouze technické znalosti. To znamená prostě jenom programovat a nic jiného. Žádný pokročilý programátor není na trhu práce zajímavý, pokud nemá více předností.

Zkušenější programátoři mohou například řídit projekty ve firmě. S tím zase souvisí určité znalosti obchodních aspektů, jako je marketing, prodej a provoz. Tento člověk by měl být také schopen napsat dokumentaci k produktu, který vyvíjí. Ať už jako zaměstnanec nebo freelancer.

Blog ITnetwork.cz

Kromě toho by měl mít full-stack vývojář zkušenosti se zvládáním všech fází vývoje od shromažďování požadavků až po nasazení. Měl by také znát různé techniky a technologie používané v jednotlivých fázích.

Musíš znát všechny jazyky

Dalším oblíbeným mýtem je, že full-stack vývojáři by měli být schopni psát kód v jakémkoli jazyce. V některých případech to může být pravda. Především freelanceři musejí znát více technologií, aby tak vyhověli poptávkám klientů.

Není třeba umět všechny technologie... Navíc to není ani moc možné. Ne každá technologie je vhodná pro tvorbu webů. Umíš si představit, že by někdo napsal stránku v C? Dost velký bizár :-)

Blog ITnetwork.cz

Samozřejmě to neznamená, že bys své portfolio měl zanedbávat a neučit se nové jazyky. Buď v tomto ohledu chytrý. I když pracuješ jako vývojář 5 let, vždy se najde prostor naučit něco nového či se zlepšit. Čím více toho budeš o programování vědět, tím více nástrojů budeš mít k dispozici. A tvoji zákazníci či tvůj šéf to ocení. Přeci chceš využít vše, co máš k dispozici, abys vytvořil co nejlepší produkt. Jinak bys byl sám proti sobě.

Musíš být odborník na kódování/progra­mování

Server geeksforgeeks.org tvrdí, že nemusíš být ale nutně odborníkem na programování nebo dokonce programátorem. Tím je myšleno, že stačí kódu rozumět a na zbytek mít lidi.

Blog ITnetwork.cz

Full-stack vývojáři mohou být zodpovědní za front-end (webových stránek a uživatelských rozhraní), back-end (databáze a serverové části), a dokonce i za marketing, design a podporu. To nejdůležitější, co by měli umět, je dobře psát kód. Je pravda, že mnoho programovacích jazyků se abstrahuje do takzvaných "server-side" nebo "front end" jazyků, které nevyžadují, aby uživatel vůbec něco věděl o programování - ale stále je velmi cenné kódu rozumět.

Všichni full-stack vývojáři jsou stejní

Full-Stack vývojáři jsou nejžádanějšími vývojáři a v mnohých ohledech jsou také nejvíce nepochopeni. Panuje názor, že všichni full-stack vývojáři dělají stejné věci a mají stejný soubor dovedností.

Dál od pravdy být člověk nemůže. Je to asi jako by někdo řekl, že všichni kuchaři umí uvařit ta samá jídla stejným způsobem. Takže by od každého kuchaře měla svíčková chutnat identicky. Už jen proto, že existuje tolik technologií a nástrojů a každý z nás preferuje něco jiného, je tato myšlenka nereálná.

Blog ITnetwork.cz

Stejně tak nemůže nikdo tvrdit, že pouze jeden přístup nebo jedna metoda jsou lepší než jiné. Každá volba má své pro a proti.

Jen JavaScript z tebe dělá full-stack vývojáře

JavaScript je jistě v mnoha ohledech užitečný nebo dokonce výjimečný. Dříve byl JS oblíbený především u front-end vývojářů. Používali ho jako primární nebo sekundární programovací jazyk. Dnes jej lze používat i na back-endu.

K interakci s back-endovými systémy se ale stále používají také jazyky jako Python, Java a další. Full-stack vývojář může psát kód ve více jazycích nebo vyvíjet aplikaci v úplně jiném jazyce, než jaký je považován v komunitě za standardní.

Prosím, nenech se tím zastrašit nebo omezovat. Každá zakázka je něčím specifická a je třeba jí vytvořit metodu 'na tělo'.

Umět programovat bohatě stačí

Full-stack programátoři už dávno nejsou pouze programátory. Jsou to také manažeři, obchodníci či analytici. Jenom psát kódy v dnešní době nestačí.

Blog ITnetwork.cz

Junior full-stack vývojář může být schopen napsat několik velmi základních kódů, ale pokud nemá schopnost komunikovat se zákazníkem prostřednictvím návrhových dokumentů, nebude schopen dodat produkt.

Perličky na konec

Můžeme se setkat se soustou bizarních tvrzení. Například:

  • vývojáři ve fullstacku by měli být odborníci úplně na všechno
  • vývojáři ve fullstacku jsou inteligentnější
  • vývojáři ve fullstacku by měli dokonale rozumět všem částem aplikace
  • ...

Záběr full-stack programátora je sice široký, ale nemusí být odborníkem na všechno do hloubky.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.12.2021 14:18
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity