Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Green computing - Zeleným vývojem za lepší budoucností?

Pokud třídíš odpad, šetříš vodu a snažíš se zmírnit svou uhlíkovou stopu, jistě také víš, že i v IT je prostor, který by mohl být 'zelenější'. IBM na svých stránkách píše, že odvětví informačních a komunikačních technologií je zodpovědné za 1,8 až 3,9 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Datová centra se navíc podílejí 3 % na celkové roční spotřebě energie, což představuje nárůst o 100 % za poslední desetiletí. Vždyť i v České republice je více než 80 % obyvatel uživateli internetu.

Jak Green computing snižuje spotřebu energie a emise uhlíku při návrhu, používání a likvidaci technologických produktů? Co je to E-waste a jak ho lze recyklovat?

Blog ITnetwork.cz

Kde se vzal Green computing?

Každý aspekt moderních informačních technologií - od nejmenšího čipu až po největší datové centrum - je spojen s množstvím vyprodukovaného uhlíku. Green computing se snaží toto množství snížit.

Jenže co je to Green computing? Jinak také známý jako zelená technologie, je používání počítačů a dalších výpočetních zařízení a vybavení energeticky účinným a ekologickým způsobem. Zelené IT je mnohostranné a zahrnuje nesčetná rozhodnutí na všech úrovních.

Jednou z prvních iniciativ v oblasti zelené výpočetní techniky ve Spojených státech je program označování Energy Star. Tento dobrovolný program vyvinula v roce 1992 Agentura pro ochranu životního prostředí a výrobci jej zavedli na podporu energetické účinnosti výpočetního hardwaru a dalších typů spotřebičů. Označení Energy Star je běžné zejména u přenosných počítačů a displejů. Podobné programy zavedly i evropské a asijské země.

Blog ITnetwork.cz

"Zvýšené pozornosti se Green computing dostalo okolo roku 2010. Tato takzvaná “druhá vlna Green computing” dostala název Udržitelné IT (Sustainable IT) a měla oproti “první vlně” o mnoho širší záběr. V roce 2011 založila společnost Facebook organizaci Open Compute Project, která slouží jako globální komunita, jejímž posláním je navrhovat, používat a umožňovat mainstreamové sdílení efektivních návrhů pro škálovatelnou výpočetní techniku. Jedná se o platformu, ve které jednotlivci a organizace mohou sdílet své know-how s ostatními, a tím podporovat rozvoj IT průmyslu. Do tohoto projektu se postupně připojily také společnosti jako Microsoft, Google, Intel, Nokia, Dell Inc. a mnoho dalších", píše ve své Bakalářské práci Sára Bezvodová.

Recyklace a E-waste

E-waste je zkratkou pro “electronic waste”, česky elektronický odpad. Jedná se o termín používaný k popisu nefungujících nebo vyřazených spotřebičů využívajících ke svému fungování elektřinu (počítače, spotřební elektronika, chladničky atd.). Bohužel k rychlému vývoji technologií patří i zkracující se životnost produktů. Tím pádem produkujeme stále více odpadu. Tento problém nutnosti neustálého obměňování elektronických produktů je ještě naléhavější u zařízení IT.

Naštěstí je mimo klasické recyklování odpadu či vody možné také v technologii recyklovat počítačové komponenty. Především ty vyrobené ze vzácných kovů: zlato, stříbro, platina, gallium, palladium, tantal, tellur, germanium a selen; a prvků vzácných zemin: yttrium, europium a coltan. Komponenty obsažené ve výpočetních zařízeních by měly být recyklovány, aby nedošlo ke ztrátě cenných zdrojů.

Blog ITnetwork.cz

Co zahrnuje Green computing pro firmy?

Existují 3 hlavní hnací síly, které hrají zeleným snahám do karet:

  • Úspora peněz,
  • vládní a evropská nařízení zabývající se úsporami energie a
  • obava ze změny klimatu spolu s interním a externím tlakem na ekologickou odpovědnost.

Jaké konkrétní kroky existují v IT, které snižují uhlíkovou stopu?

Práce na dálku

Pandemie COVID-19 podnítila mnoho změn v pracovním prostředí, především těch, které vedly ke snížení spotřeby energie. Nižší počet lidí dojíždějících do práce a z práce a nižší počet zaměstnanců přítomných v prostorách organizace snížil poptávku po energii, vodě a dalších zdrojích.

Chytré technologie

Organizace využívají senzory a monitorovací nástroje umělé inteligence ke shromažďování a analýze informací o datovém centru a k vytvoření modelu spotřeby energie. Nástroje poháněné umělou inteligencí mohou také autonomně řídit vytápění, chlazení a napájení datového centra.

Společnosti instalují energeticky účinné systémy prostředí budovy. Dále stropní osvětlení s nízkou spotřebou energie s časovači nebo detektory pohybu pro ovládání spínačů světel a zkrácení doby, po kterou jsou světla v provozu.

Modernizace a změna uspořádání datového centra

Starší zařízení často spotřebovávají více energie a vydávají více tepla než novější zařízení. Hospodaření s teplým a studeným vzduchem pomáhá optimalizovat spotřebu energií a snižovat spotřebu různých zdrojů na vytápění či chlazení.

Firmy nakupují energeticky úsporné servery, switche, notebooky, stolní sestavy, tiskárny, skenery a další zařízení. Nahrazují dokonce i okna a dveře za energeticky účinné a s reflexním sklem, které snižují zahřívání.

Žádná modernizace by se nemohla obejít bez kreativních programátorů. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu a přidej se k nim. Za 4 měsíce získáš osvědčení zaštítěné MŠMT. Vyber si technologii a začni už dnes od 0 Kč:

Blog ITnetwork.cz

Vypnutí napájení

Procesory a periferní zařízení lze během delšího období nečinnosti vypnout a zapnout. Mezi tyto energeticky náročné zařízení patří laserové tiskárny. Zapínej je tedy pouze v případě potřeby.

Strategické plánování

Úkoly související s počítačem prováděj ve vyhrazených časových blocích a v jinou dobu nech hardware vypnutý.

Výběr displeje

Moderní monitory spotřebovávají méně energie a vyzařují méně tepla než starší typy.

Výběr počítače

Notebooky spotřebovávají výrazně méně energie než stolní počítače.

Správa napájení

Tyto a podobné funkce lze nastavit tak, aby po několika minutách nečinnosti automaticky vypínaly pevné disky a displeje.

Blog ITnetwork.cz

Kontrola teploty

Novější IT zařízení mohou bezpečně pracovat při vyšších teplotách než starší, takže datové centrum nemusí být tak chlazeno jako v minulosti.

Elektronický odpad

Elektronický odpad likviduj v souladu se státními a místními předpisy. A pokud možno používej plnitelné kazety do tiskáren.

Alternativní energie

Prozkoumej alternativní zdroje energie, jako je geotermální chlazení a větrná, solární a vodní energie.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Moderní technologie jsou sice také zdrojem znečištění životního prostředí a jsou energeticky náročné, ale jen do té doby, pokud nic nezměníme. Všichni máme možnost přispět jakoukoliv změnou. I třeba malou, protože ve výsledku se každá počítá. Ať už se rozhodneš aplikovat jednu či více změn i do svého domova a práce, jsme ti vděčni.

Pokud se chceš podílet na změně světa, neváhej a přidej se k ajťákům. Ti jsou hlavními aktéry v hledání řešení a změn ku prospěchu nás a naší planety. Studuj už od 0 Kč akreditovaný rekvalifikační kurz zaštítěný MŠMT. Staň se junior programátorem WWW aplikací:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 27.6.2022 19:10
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity