IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

ITnetwork pro školy - Jak se podle něj učí v Boskovicích?

Jaroslav Kotlán, starosta Prosetína, je také učitelem informatiky na VOŠ a SŠ Boskovice. Jako 'učebnici' zde používají pro studenty programování e-learning ITnetwork pro školy. Co je vedlo k tomuto rozhodnutí? Přineslo jim to nějaké výhody? Jak e-learningy přijímají studenti? Jaké to je, programovat Lego roboty?

Blog ITnetwork.cz

Škola v Boskovicích

Mohl byste nám popsat vaší školu a co konkrétně učíte?

Učím na naší škole informatiku, hlavně programování a tvorbu webových aplikací. Naše škola je celkem velká. Máme zhruba 800 studentů a asi 5 oborů středoškolských ukončených maturitou a pak i VOŠ a učební obory bez maturity. Náš zřizovatel nás všechny takto pospojoval. Některé své kolegy vídám pouze párkrát do roka a ani je neznám jménem.

Vy konkrétně učíte na střední škole, která se věnuje pouze IT?

Na této naší střední škole, kde učím, máme informatiku, ekonomii a podnikání (i zde je částečně programování), hotelnictví a turismus, veterinární prevence.

Já učím tedy tu informatickou část.

Blog ITnetwork.cz

Učíte ještě něco jiného?

Vystudoval jsem programování a pak jsem si dodělal doplňkové pedagogické studium, takže pouze informatiku.

Co učíte za programovací jazyky?

Učíme technologii C#. A na webové aplikace HTML, ale to není programovací jazyk. Potom navazujeme JavaScriptem a PHP. Učíme také robotickou ruku, což má svůj vlastní jazyk - Melfa 6. Učíme programovat studenty i na Lego robotech v jazyce Robot C.

Ve třetím ročníku si mohou studenti informatici vybrat specializaci: Programování - automatizace. Ti se učí programovat robotickou ruku. Druhá větev modeluje v CADu, takže kreslí v SolidWorksu a mohou si to i vyrobit.

Blog ITnetwork.cz

ITnetwork jako 'učebnice' pro střední školu

Na to vše používáte materiály od ITnetwork?

Přesně tak. Na C#, JavaScript a PHP.

Jak dlouho je používáte?

Aktivně si myslím asi 4 nebo 5 let. ITnetwork je výborný zdroj materiálů, ale pro mě jako učitele je to především skvělý zdroj příkladů a cvičení. Já osobně jsem měl největší problém s udržováním modelových příkladů. Nějaký veliký si jednou za čas přeprogramuji, ale je to opravdu náročné a tím, že to na ITnetworku je, usnadňuje mi to mojí práci.

Navíc jsou materiály napsány a zpracovány ‘lidsky’, že i ti studenti, kteří nejsou programátoři, když chtějí, tomu bez větších potíží rozumí.

Podle mě je nejdůležitější plus celého projektu aktualizace informací. Což u těch iniciativ Ministerstva školství moc nefunguje.

ITnetwork je výborný zdroj materiálů, ale pro mě jako učitele je to především skvělý zdroj příkladů a cvičení. Já osobně jsem měl největší problém s udržováním modelových příkladů. Nějaký veliký si jednou za čas přeprogramuji, ale je to opravdu náročné a tím, že to na ITnetworku je, usnadňuje mi to mojí práci.

Jak jste vůbec narazili na ITnetwork?

Já jsem ho znal poměrně dlouho. Jako učitelé různě sbíráme všemožné podklady. Pak jsem se jednou přihlásil na školení OOP v PHP a moc se mi to tehdy zalíbilo. Následně jsem si prostudoval i ostatní věci a shodou okolností jsem měl tehdy v jedné třídě poměrně šikovné studenty, kteří také používali ITnetwork. Následovala otevřená diskuze sboru se studenty, kde jsme došli k závěru, že bychom to mohli zkusit. Od té doby je používáme a jsme velice spokojení.

Blog ITnetwork.cz

Doporučil byste ITnetwork dál?

Já ho doporučuji kudy chodím. A celkem mě překvapuje, že vaše materiály nevyužívá více škol. Je to napsáno přístupnou formou a přitom je to stále odborné. Především úvody jsou snazší v porovnání s oficiální dokumentací technologií.

Já [ITnetwork] doporučuji kudy chodím. A celkem mě překvapuje, že vaše materiály nevyužívá více škol. Je to napsáno přístupnou formou a přitom je to stále odborné.

Jaká je zpětná vazba od studentů?

Řekl bych to asi takto: ti, co se chtějí programování naučit, jsou spokojení. Ti ostatní vám řeknou cokoliv, co si myslí, že chcete slyšet, aby od vás měli pokoj.

Teď se projevil hodně uplynulý rok online výuky. Někteří měli rok prázdniny a kopírovali kódy někde z internetu. A bylo to znát. Jiní využili čas a prostor doma k tomu, aby se učili a říkali, že jim ITnetwork pomohl zvládat výuku doma.

Studenti a motivace

S čím mívají studenti největší potíže?

Asi bych to shrnul, že je to především vnitřní motivace. Na ITnetworku je článek Proč a jak začít programovat je tam zvýrazněná věta, že programování se musí zkoušet. Psát kódy a tvořit je sám.

Tím, že na sebe všechno v programování navazuje, stejně jako v matematice, je prostě třeba látce porozumět, což není většinou taková potíž, a pak trénovat. V matematice se počítá a v programování se píší kódy. Bohužel často tráví čas hraním her až příliš dlouho a pak jim už nezbývá čas a ani energie se věnovat škole.

Blog ITnetwork.cz

Tím, že na sebe všechno v programování navazuje, stejně jako v matematice, je prostě třeba látce porozumět, což není většinou taková potíž, a pak trénovat. V matematice se počítá a v programování se píší kódy.

Jak se snažíte studenty motivovat?

Vždycky říkám, že hlavně nesmí propadnout :D Také se jim snažím vysvětlit, že pochopit základy algoritmizace, by měl umět každý programátor. A můžou si už při škole, když jsou šikovní, začít vydělávat nějaké peníze. Měli jsme tu takové, kteří s tím začali třeba ve 2. ročníku a ve 4. už vydělávali měsíčně asi 15 000 Kč bez problémů. To se samozřejmě líbí všem. Jenže ono to není z týdne na týden.

S motivovaností studentů je to zhruba půl na půl. Někteří mají skutečně za cíl jenom nepropadnout a ti druzí se snaží a věnují se úkolům, jak mají.

A Lego roboti v tom nadšení některých hrají velkou roli, nebo ani ne?

Každý, kdo to vidí, tak projeví takový ten první zájem, ale ze 120 studentů IT chodí na kroužek Lego robotů 3. Tahle stavebnice stojí zhruba 15 000 Kč a potřebuje specifické prostředí, protože je to pouze Lego, takže vyhnout se židli moc neumí. Je možné z něj postavit slona nebo hada. Ale každý, kdo si je koupil domů, tak mu tam jen tak stojí.

Jak jsou Lego roboti oblíbení?

Ono to k programování jako takovému až tolik neslouží. Je třeba už mít nějaké základy. Daný kód nebývá sice nijak dlouhý, ale jde tu spíše o to, přizpůsobit robota reálným podmínkám. Skutečně zde není mnoho programování. Jedná se o veskrze mechanickou věc, kde strávíme mnoho času stavbou, pak předěláváním a nakonec zkoušením.

Je to dobrá pomůcka, ale možnosti takových robotů jsou omezené, především jejich senzorů a samotného motoru. Složí to jako taková nadstavba. Za týden půjdeme na soutěž pořádanou ČVUT právě s těmito roboty.

Dřív jsme tady měli klidně i 6 až 7 studentů na tomto kroužku, ale teď všichni řeknou, že nemají čas a tím to pro ně končí.

Snažím se jim promlouvat do duše, že když někdo něco umí, tak to vypadá krásně a jednoduše, ale to, že je za tím spousta práce a času, už prostě nevidí. Je jedno, jestli je to programování, fotbal, tenis. Pouhým koukáním se to člověk nenaučí.

Blog ITnetwork.cz

Máte nějaké světlé výjimky?

Už jsem tu měl studenty, kteří se trápili na škole a pak šli někam pracovat jako testeři. Tam jim řekli, že jako začínající programátoři můžou vydělávat hned o 5 000 Kč víc. Najednou přijdou, že to, co jste se jim snažili vtlouct do hlavy celé 4 roky, se oni teď naučili za pár měsíců. A nebylo to jenom kvůli těm penězům navíc, ale viděli výsledky. Jaká je to kreativní činnost. Tak či tak, mám z takových příběhů radost.

Byl tady také student, který byl na propadnutí z programování. A dnes učí na Mendelově univerzitě a učí i u nás na půl úvazku.

Programování v Čechách

Jací jsou, podle Vás, čeští programátoři?

Tohle si já netroufám hodnotit. Ale máme kolegu, který u nás učí externě pouze 1x za týden a jinak programuje. Říkal, že programátorů je málo, ale ti, co se tomu věnují, jsou dobří.

Jak zvládají programování vaši studenti, co se rozhodnou pokračovat na vysokou školu? A je jich hodně?

Až tolik jich není. Někteří rodiče si myslí, že když jejich dítě hraje často počítačové hry, tak je to materiál na ajťáka. Takže to pak vypadá tak, jak to vypadá. Ti, kteří se rozhodnou, že chtějí pokračovat dál na vysokou, nemají, díky základům, které si zde osvojí, pak s programováním větší problémy. Je třeba se ale vždy naučit nějaké cílevědomosti a zodpovědnosti.

Ti, kteří se rozhodnou, že chtějí pokračovat dál na vysokou, nemají, díky základům, které si zde osvojí, pak s programováním větší problémy. Je třeba se ale vždy naučit nějaké cílevědomosti a zodpovědnosti.

Blog ITnetwork.cz

Učíte se teď něco nového i vy?

Díky kolegovi ajťákovi se učím Blazor, protože by se mu občas nějaká pomoc hodila. A jako učitel IT bych se měl vzdělávat. A učit se něco jen tak by mě nebavilo. Takhle to má smysl a je zde i finanční motivace.

Co si myslíte o extra hodinách informatiky na základních školách?

No, přijde mi, že je to podobné, jako s posílením hodin matematiky. Pokud se na to doma žák nepodívá, tak těch několik hodin navíc toho moc nezachrání. Nedokážu si teď představit, kdo tam bude učit metody, procedury a funkce nebo cykly. Ne každý ze základní školy také půjde programovat, ale třeba se stane řemeslníkem a pak se bude v 9. třídě trápit. Jelikož jsem se do toho plánu jenom lehce podíval, tak si netroufám více soudit. Ale umím si představit, že někteří žáci s tím budou mít potíže.

Je pravda, že je v Čechách málo informatiků a malá míra automatizace, ale těch pár hodin navíc na základce, podle mého názoru, počet ajťáků nezvedne. Myslím, že to bude dělat pořád stejné množství lidí, které to zajímá.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 23.11.2021 19:21
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity