IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak si říct o zvýšení platu? Použij tyto fráze.

Myslíš si, že bys za svou práci měl dostávat více peněz? Samo se to jen tak nestane. Máš 2 možnosti: najít si novou, lépe placenou práci, nebo požádat o zvýšení platu.

Jenže jak si o více peněz úspěšně říci? Kdy je vhodná příležitost? Jak žádost formulovat? Ukážeme ti vzorové scénáře, se kterými u šéfa zaboduješ.

Blog ITnetwork.cz

Zasloužím si víc - Jak na zvýšení platu

Říci si o zvýšení nebo uvažovat o změně práce jsou dost děsivé představy. Obě ovšem přinášejí nové příležitosti. Určit, zda je lepší jedna či druhá možnost, ti může pomoci jednoduchá úvaha - líbí se ti u současného zaměstnavatele a věříš, že u něj můžeš růst? Pokud zní odpověď ano, rozhodně stojí za to si o tvém platu promluvit.

Jak si o zvýšení platu požádat?

Načasování je klíč

Když si o zvýšení platu řekneš, musíš pečlivě zvolit načasování. Při určování správného okamžiku, kdy požádat o zvýšení platu, si polož tyto otázky:

Jaká je finanční situace společnosti?

Snižuje firma výdaje nebo propouští? Pravděpodobně není vhodná doba žádat o zvýšení platu. Aby sis byl jistý, jak na tom tvá společnost je, pročti si finanční zprávy. Tento průzkum ti bude užitečný při rozhovoru s manažerem.

Jak je tvůj manažer pracovně vytížen?

Pokud víš, že je tvůj manažer právě teď pod velkým stresem nebo se soustředí na příliš mnoho věcí, možná není vhodný čas na tuto debatu.

Blog ITnetwork.cz

Kdy je nejvhodnější roční období požádat o zvýšení platu?

V mnoha firmách existují období, kdy je přirozené nebo vhodné hovořit o platu. Někteří zaměstnavatelé mohou se zaměstnanci provádět roční či čtvrtletní hodnocení. Pokud se jedno z nich blíží, zaměstnavatel již může očekávat, že s tebou o odměňování bude hovořit.

Další možností může být konec fiskálního roku. Fiskální rok je dvanáctiměsíční období, které společnosti používají pro účely sestavování rozpočtu a daňového výkaznictví. Na konci tohoto období (běžně koncem ledna) zaměstnavatelé pravděpodobně plánují nábor zaměstnanců a odměňování na příští rok.

Úspěšně jsi dokončil významný úkol nebo projekt?

Pokud se vhodná doba k žádosti o zvýšení platu vyloženě neblíží, zamysli se nad svými nedávnými úspěchy. Dosáhl jsi právě působivého milníku nebo firmě přinesl/ušetřil nemálo peněz? To by mohla být tvá chvíle optat se na tvou budoucnost. Neboj se podrobně vylíčit, co jsi dokázal.

Blog ITnetwork.cz

Kolik berou ostatní?

Nevíš, kolik vlastně ostatní berou? Jak je ohodnocena tvá pozice s tvými zkušenostmi globálně? Každá práce má svou tržní hodnotu.

Až se seznámíš s trendy pro tvou pracovní pozici a město, ve kterém pracuješ, získáš základ pro pochopení peněžní hodnoty tvé práce. Odtud podnikni následující kroky:

  • Porovnej výši svého současného platu se zjištěnými trendy - To, kam v platovém rozmezí spadáš, může ovlivnit o kolik se ti může zvýšit plat.
  • Zvaž svou kvalifikaci - Zvaž své vzdělání, délku praxe, roky, které jsi odpracoval u současného zaměstnavatele, a veškeré specializované dovednosti nebo vlastnosti, které přinášíš.
  • Vytvoř si seznam svých úspěchů - Zvláště si všímej těch, které přinesly organizaci největší hodnotu. Pokud je to možné, použij k ilustraci úspěchu čísla (kolik jsi přinesl firmě zákazníků, či ušetřil peněz oproti jiným obdobím, ...).
  • Urči si platové rozpětí nebo procentuální zvýšení platu, se kterým bys byl spokojen - 3 % jsou považována za průměrné nebo dokonce velkorysé zvýšení platu. To by tě nutně nemělo odradit od toho, aby sis řekl o více, pokud se domníváš, že tvůj současný plat výrazně neodpovídá tomu, co by sis mohl vydělat. Minimálně je to dobrý odrazový můstek.
Blog ITnetwork.cz

Schůzka se šéfem - Diskuze o zvýšení platu

Ideální je sjednat si osobní schůzku se svým nadřízeným a požádat o zvýšení platu osobně a v soukromí. Pokud se nenacházíš na stejném místě jako tvůj nadřízený, uskutečněte rozhovor prostřednictvím videohovoru, je-li to možné. Pokud se tomu můžeš vyhnout, nežádej ani o zvýšení platu v e-mailu.

Čeká tě hodnocení tvého výkonu? Nemusíš tedy svého nadřízeného na schůzku výslovně zvát, protože toto hodnocení již může být zaneseno v kalendáři. A když ti na ní sdělí, že jsou s tebou spokojení, zaútoč ;-) Ale předem je na to raději připrav. Dej všem zúčastněným najevo, že předmětem diskuze z tvé strany bude výše tvé výplaty.

Jak na to?

"Bylo by v pořádku, kdybychom během hodnocení mého výkonu věnovali nějaký čas diskusi o mém odměňování?".

"Rád bych si domluvil krátkou schůzku, na které bychom probrali mé odměňování. Dejte mi prosím vědět, zda vám tento čas vyhovuje."

K žádosti o zvýšení platu bys měl přistupovat se stejnou vážností jako k pracovnímu pohovoru nebo důležité prezentaci. Měl by ses podle toho i obléknout. Tvůj vzhled může nadřízenému naznačit, že si uvědomuješ důležitost rozhovoru.

Programuj z pohodlí domova, vydělávej super peníze a vybírej si z mnoha pracovních nabídek. Rekvalifikuj se na junior programátora WWW aplikací a přidej se k ajťákům:

Jak se připravit na boj - Čím se vybavit na smlouvání o platu?

Aby tvá žádost byla brána vážně, rozhodně nepodceňuj přípravu. Zamysli se nad všemi možnými scénáři, které by mohly nastat.

Při přípravě může být užitečné uvědomit si, že pocity strachu a úzkosti jsou při diskusi o penězích přirozené. Napsání a nácvik scénáře je jedním ze způsobů, jak tyto pocity zvládnout. Pokud si ho dostatečně nacvičíš, budeš schopen se ho držet, i když budeš nervózní. V celém scénáři se zaměř spíše na profesní než osobní důvody, proč si zvýšení platu zasloužíš.

Blog ITnetwork.cz

Co se hodí na úvod proslovu?

Rozhovor začni jasným uvedením účelu schůzky. Můžeš zvážit úvodní věty, jako například:

"Děkuji vám, že jste si dnes na mě udělal čas. Svou současnou pozici mám rád a jsem nadšený, že mohu i nadále pracovat na klíčových cílech společnosti a zvyšovat svou osobní zodpovědnost. V důsledku toho bych s vámi rád probral svůj plat".

"Děkuji, že jste se zúčastnil této schůzky. Jsem rád, že se s vámi mohu podělit o některé své nedávné úspěchy a prodiskutovat svůj plat. Je na to nyní vhodná doba?"

Jak pokračovat?

Je tvůj nadřízený konverzaci otevřený? Pokračuj konkrétními informacemi: upřesni, jaké zvýšení nebo výši platu bys chtěl, uveď průzkum, který jsi provedl, abys k tomuto číslu dospěl. Na závěr uveď příklady své práce, které zvýšení platu odůvodňují. Čísla jsou tvým kamarádem a dodávají tvým slovům reálný a měřitelný rozměr. Překvapivě.

Příklady zde uvedené jsme čerpali ze serveru Indeed.com:

"V posledních několika měsících jsem naplánoval a následně realizoval naši dosud největší klientskou akci. Zpětná vazba od účastníků výrazně překonala loňské hodnocení spokojenosti s akcí a dosáhla v průměru 8 bodů z 10. Všichni účastníci byli spokojeni. Generování leadů se také zvýšilo o 10 % oproti loňskému roku."

"Trvale překračuji své prodejní kvóty, naposledy jsem dosáhl 128 % svého měsíčního cíle."

Scénář od začátku do (skoro) konce

Když už teď tušíš, co by měly jednotlivé části proslovu obsahovat, pojďme tyto znalosti zkompletovat do jednoho konkrétního příkladu:

"Na základě průzkumu, který jsem provedl a který zahrnuje pohled na průměry pro mou pracovní pozici v této metropolitní oblasti, a s ohledem na mé působení zde, mé dlouholeté zkušenosti a dovednosti, je zvýšení platu o X % přiměřené."

"V době od poslední úpravy mého platu jsem pracoval na několika iniciativách, které společnosti přinesly významnou přidanou hodnotu. Například v posledních několika měsících jsem (zde uveď své úspěchy). Díky těmto úspěchům jsem připraven na zvýšení platu."

"Zní to, podle vás, spravedlivě?"

Blog ITnetwork.cz

Slova, která nepomáhají při vyjednávání zvýšení platu

Tato slova mohou vyvolat dojem, že se necítíš jistě nebo sebevědomě:

věřím, cítím, myslím, jen, pouze, možná.

Pokud vyjádříš nejistotu, tvůj nadřízený může znejistět také. Jdi do rozhovoru s vědomím, že si zvýšení platu zasloužíš, a sděl svou jistotu silnými slovy, která neponechávají příliš prostoru pro vyjednávání.

Otázky ohledně zvýšení mého platu?

Žádný nadřízený jen tak někomu vyšší plat nedá. Takže se připrav na 'křížový výslech'. A zaslouženě.

Můžeš také očekávat, že dojde k určitému vyjednávání. Pozorně naslouchej tomu, jak tvůj nadřízený na tvou žádost reaguje. V případě, že to bude možné, vrať rozhovor zpět ke svým důkazům, abys posílil své argumenty. Pokládej klidně vlastní otázky, abys pochopil, z čeho tvůj šéf vychází. Fráze jako "Můžete mi říci více o..." a "Co jsem slyšel..." mohou v rozhovoru vytvořit prostor pro poklidnou a plodnou diskuzi.

Samozřejmě existuje i možnost, že se ti dostane odmítnutí. I na to se připrav. Ovšem neboj se zeptat proč. Neboj se zeptat třeba tímto způsobem:

"Jsou nějaké dovednosti nebo úspěchy, které byste u mě chtěli vidět před zvýšením odměny?".

"Jste celkově spokojen s mým výkonem?".

"Existuje pro nás v blízké budoucnosti vhodnější čas na tento rozhovor?".

V této fázi je ještě v pořádku vyjednávat o zvýšení platu, které jsi původně navrhl. Pokud se setkáš s velkým odporem, možná budeš muset své nároky snížit, nebo dokonce zvážit, zda se nezeptat na jiné možnosti svého odměňování. Například na dovolenou nebo pružnou pracovní dobu.

Blog ITnetwork.cz

Úslužnost a pokora tě dovede spíš k vyššímu platu

Bez ohledu na to, jak rozhovor probíhal, na závěr nadřízenému poděkuj za jeho čas. Později téhož nebo následujícího dne mu pošli následný e-mail, ve kterém shrneš důvody, proč žádáš o zvýšení platu, a připoj shrnutí rozhovoru, který jste spolu vedli.

Pokud se tvůj nadřízený bude potřebovat zeptat na zvýšení platu někoho ještě vyššího, tento e-mail mu usnadní vést rozhovor. Pokud i tento všemocný zamítne tvou žádost o zvýšení platu, může tvůj e-mail sloužit jako záznam rozhovoru. Poslouží ti při dalším vyjednávání, jako osnova.

Pokud máš pocit, že nejsi spravedlivě odměňován a nedosahuješ u svého současného zaměstnavatele žádného pokroku, je možná čas poohlédnout se po nové práci.

Zkus práci v IT. Díky rekvalifikaci a obrovskému nedostatku ajťáků si můžeš novou práci najít raz dva. Rekvalifikuj se už od 0 Kč:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 19.4.2022 18:45
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity