IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak vybrat nejlepší počítač na programování?

Jak se vyznat na přeplněném trhu různých typů počítačů? Co když začínám s programováním a vůbec netuším, co je pro mě vhodné? Je třeba utratit jmění, abych měl počítač vhodný na výuku programování a mohl jsem na něm pak i pracovat?

V první řadě je třeba si rozmyslet, co chceš programovat. Různé činnosti zatěžují počítače různě. Určitě není třeba zmiňovat, že na mobilním telefonu ani tabletu bychom programovat nedoporučovali, pokud to myslíš vážně.

Záleží i na jak vysoké úrovni se programování věnuješ. Na vyvíjení her nebo profesní programování budeš potřebovat výrazně odlišný typ počítače, než na “občas-si-něco-napíšu-a-nijak-extra-to-neřeším”.

Levný nebo drahý?

Pokud svou kariéru programátora teprve začínáš, není třeba se plácat přes kapsu, jíst konzervy a chodit v polorozpadlých botách celý rok. Raději se pořádně najez a oblékni, abys mohl programovat do skonání světa. To ti pomůže k penězům spíš, než zbytečné odříkání.

Blog ITnetwork.cz

Pro začínajícího programátora je obyčejný počítač s SSD diskem, viz dále, zakoupený v běžném elektru, víc než dostačující.

Naopak těm, kteří počítač již používají do práce a je na něm založeno 100 % živobytí, se již vyplatí zainvestovat. Dobré rozhodnutí může být tedy začínat na levnějším stroj a po úspěšném přijetí do firmy si udělat radost výkonnějším modelem.

Stolní počítač vs. notebook

Hlavní dilema bývá pro mnoho programátorů, jestli pořídit stolní počítač či notebook.

Začněme nejdříve notebookem

Člověk je od přírody mobilní stvoření. A přiznejme si, že sedět pořád na tom samém místě každý den, může způsobit výrazný pokles pracovní morálky. Dříve možná platilo, že notebooky se výkonem nemohou vyrovnat stolním počítačům. Dnes už to není tak černobílé a mnoho programátorů pracuje odkudkoliv se jim zlíbí. Více méně někteří přestali používat stolní počítače jako takové.

Nevýhodou notebooků je ovšem to, že nejdou přizpůsobit tvým požadavkům jako stolní počítače. Je třeba být opatrnější při jejich výběru. I velikost obrazovky je nesmírně důležitá. A samozřejmě její rozlišení…

Blog ITnetwork.cz

Co se týče paměti, je důležité vybrat si takový, který má SSD disk o kapacitě alespoň 256 GB (k vysvětlení se dostaneme později). Buď ovšem připraven zaplatit více než za tradiční hard disk.

Dalším hlediskem u notebooků je i délka životnosti baterie. To je to, co ti dává skutečnou svobodu pohybu. Je přeci fajn si sednout na chvilku na lavičku v parku a nekoukat pořád do zdi.

Procesor by neměl být levný čip (Celeron, Pentium apod.), ale některá z plnohodnotných řad procesorů (například alespoň i5 a vyšší).

Paměť RAM by měla být minimálně 8 GB a více.

Stolní počítač

Stolní počítače jsou většinou levnější než notebooky, protože není kladen takový důraz na miniaturizaci.

Na zakázku vs. z fabriky

sestavený počítač je dnes úplně o něčem jiném než dříve. Dávno existují kategorie, kdy je kladen důraz například na grafiku nebo na procesor. Ačkoliv jsi limitován tím, co nabízí výrobce, můžeš si ho upgradovat sám.

Pokud ovšem máš specifické požadavky, nebo chceš ušetřit nějakou kačku (i když to už dneska moc neplatí), můžeš si ho sestavit sám. Zde je velké ALE. Rozmysli si, k čemu se tím zavážeš. Není to legrace a může to způsobit PTS tobě a hlavně všem v tvém okolí, pokud si to představuješ jako Hurvínek válku.

Potřebuješ základní znalosti o všech součástkách, které do počítače patří a jestli jsou kompatibilní nebo ne. Navíc v poslední době je těžké sehnat některé části. Ať už kvůli Covidu nebo cryptominingu. Tudíž je jednodušší koupit si sestavený počítač, kde je dodavatel zavázán dodat zboží.

Blog ITnetwork.cz

Na tyto parametry si dej u výběru počítače pozor

Dnešní počítače již většinou disponují poměrně slušnými součástkami, ovšem na těchto několik parametrů si dej obzvláště pozor.

Operační systémy

Tady dochází k velkému rozestupu 3 hlavních táborů, které se mezi sebou až tolik nekamarádí.

  • Windows - nejpopulárnější a podporuje většinu programovacích jazyků
  • Mac OS - opět poměrně populární (především za mořem), pokud vyvíjíš aplikace pro iOS, pak je to vhodná volba pro tebe
  • Linux - je srdcovou záležitostí hardcore programátorů, je velmi bezpečný a přizpůsobitelný, ale trh mu není příliš nakloněn, co se týče různých doplňků a nástrojů

Tradiční hard disky

Jsou pomalé a snadno se rozbíjí. Takže vibrace nebo větší rána mohou poničit vnitřní součástky. Což u stolního počítače tak často nehrozí. Pořizovací náklady jsou nižší než u SSD disku. Klasickým diskům se již dnes snažíme vyhnout.

Blog ITnetwork.cz

SSD

Neboli Solid State Drive jsou méně náchylné na vibrace a rány. Mají také nižší spotřebu ale především mnohem vyšší rychlost. Pro programování je to jedna z nejdůležitějších součástek v počítači.

Vyber si počítač s SSD diskem alespoň 256 GB, jinak nebudeš mít na vývojové nástroje dostatek místa.

Operační paměť = RAM

Její nedostatek odhalíš velice snadno. Programy, které jsou na operační paměť náročnější, ti pojedou na počítači hodně pomalu, nebo dokonce vůbec. Tento údaj je naštěstí většinou deklarován a u populárních softwarů také vydáván v různých verzích.

Vyber si tedy počítač s RAM alespoň 8 GB.

Monitor

Jak již bylo zmíněno u notebooků, velice důležitá položka. U stolního PC má člověk možnost výměny. Jelikož u něj strávíš hodiny práce, měl by mít ideální rozlišení.

Blog ITnetwork.cz

Minimální rozlišení pro programování je 1920x1080p (Full HD). U vyššího rozlišení si za čistší obraz připlatíš.

Pokud jsi někdy viděl nějaký film nebo seriál, kde byl programátor, mohl jsi si povšimnout, že měl více než 1 monitor. To je celkem běžná praxe. Jeden slouží na programování, druhý na jednoduchou činnost - čtení a třetí nejčastěji na testování. Pro začátek ti ovšem postačí 1.

Klávesnice

Dobrá klávesnice by měla být pohodlná a snadno manipulovatelná.

Myš

U stolního PC se bez myší neobejdeme. U notebooku je lepší si ji pořídit kvůli zdravější pracovní pozici ruky a zad. A také se s ní rychleji pracuje.

Myším toho, z pohledu výkonu počítače, mnoho přisoudit nelze, ale karpální tunel ano. Pokud trpíš na bolesti v ruce, rozhodně se na ně podívej. Nebo použij speciální podložku pro podpěru zápěstí.

Blog ITnetwork.cz

Doporučujeme bezdrátovou myš, protože kabel tvoří zbytečný odpor a často se zasekává.

Další články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 11.10.2021 19:43
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity