IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak zaujmout publikum? 10 tipů na úspěšnou prezentaci Nové

Jen málokdo může říct, že má v oblibě prezentování před skupinou lidí. I přesto se tomu naprostá většina z nás alespoň občas nevyhne. Bez ohledu na to, zda se prezentace odehrává před školní tabulí, v zasedačce nebo na velké konferenci, cíl je vždy stejný – zaujmout publikum a předat mu co nejvíce informací v co nejkratším čase.

Na co před prezentací nezapomenout? A jak se zbavit nervozity?

Blog ITnetwork.cz

1. Nepodceň přípravu

Ne, opravdu se nemusíš učit každé slovo v prezentaci nazpaměť, přípravu bys ale rozhodně neměl podcenit. Základem je se v daném tématu zorientovat a stanovit si jasný cíl prezentace.

Důležité je i to, aby sis udělal menší průzkum svého publika a prezentaci mu přizpůsobil. Před svými dlouholetými kolegy jistě zvolíš jiný styl než během pracovního pohovoru.

2. Strukturovaný obsah

Dobrá prezentace by měla být alespoň částečně originální. I přesto je ale dobré se držet známé logické struktury – úvod, tělo a závěr. Úvod by měl přitáhnout pozornost publika a nastínit, co mohou posluchači od tvého povídání očekávat. Hlavní část by pak měla podrobněji rozvést klíčové body a v závěru je dobré shrnout hlavní myšlenky a případně vyzvat publikum k nějaké aktivitě.

Jednotlivé slidy za sebou řaď tak, aby na sebe logicky a plynule navazovaly, a vyhni se zmatenému přeskakování od jednoho tématu k druhému.

3. Máš dost času?

Určitě si zjisti, jak dlouho má daná prezentace trvat. Bylo by frustrující, kdyby sis připravil přednes na půl hodiny a až na místě by ses dozvěděl, že musíš prezentaci zkrátit na patnáct minut. Následně si celou prezentaci zkus alespoň jednou odříkat nanečisto a stopuj si u toho čas. Tak budeš vědět, zda se do daného limitu alespoň přibližně vejdeš.

Při prezentaci se rozhodně vyhni delšímu přetahování. Je to neprofesionální a lidé to nemají rádi.

Pokud nemáš časový limit daný, stále měj na paměti, že prezentace by měla být sice informačně bohatá, ale zároveň co možná nejkratší. Pozornost publika se totiž vytrácí poměrně rychle. Podle stránky Corporate Communication Experts vydrží pozornost dospělých lidí při prezentaci jen okolo 10 minut. Tak co, stíháš to?

4. Čím méně textu, tím lépe

Když si budou lidé z publika chtít přečíst knížku, půjdou do knihovny a nemusí kvůli tomu trávit čas na tvé prezentaci. Zapamatuj si proto, že textu by na slidech mělo být co nejméně. Ideálně se úplně vyhni celým větám a vsaď pouze na jednoduché body, které potom slovně rozvedeš.

U textů je obecně vhodné držet se pravidla 5 x 5, tedy řádků s pěti slovy o velikosti minimálně 24, aby byla slova dobře viditelná i v zadních řadách.

5. Obrázky, fotky a grafy mají zelenou

Zatímco s textem bys měl na prezentacích šetřit, s grafickým obsahem je to úplně naopak. Jasně, výsledné slidy by neměly zářit jako kolotoče na matějské, vizuální stránka je ale velmi podstatná pro udržení pozornosti publika. Do prezentace se proto neboj zařadit různé tematické obrázky, fotografie a dostupné grafy.

✗ Špatně

Blog ITnetwork.cz

✔ Správně

Blog ITnetwork.cz

6. Vyprávěj příběhy

Lidé jednoduše milují dobré a chytlavé příběhy se zajímavou pointou, jež jsou mnohdy velmi přínosné i pro prezentujícího. Při vyprávění totiž můžeš ukázat svůj zápal pro věc a své hlubší znalosti dané problematiky. Pokud to formálnost prezentace dovolí, rozhodně si nějaký příběh připrav. Dej si nicméně pozor, aby nezabral až příliš velkou část dané prezentace.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

7. Zapoj publikum

Mnoho známých řečníků nenechává publikum jen přihlížet, ale naopak jej zapojuje. Interaktivita dokáže výrazně zvýšit zájem a udržet pozornost posluchačů. Pokud to pravidla dané prezentace dovolují, pokládej publiku otázky, vyzvi jej k diskuzi nebo vkládej do slidů různé interaktivní prvky, jako jsou ankety či kvízy.

8. Nezapomeň na neverbální komunikaci

Obzvlášť pokud se prezentace odehrává v offline světě, je neverbální komunikace velmi důležitá. Při nacvičování si stoupni před zrcadlo a podívej se, jak stojíš. Zkřížené ruce nebo nohy představují fyzickou bariéru, kterou se snažíme bránit. Tento postoj tedy vyvolává dojem, že se bojíš. Stejně tak i neustálé přecházení ze strany na stranu či pohled upřený do země značí silnou nervozitu a odpor. Při prezentaci se proto snaž udržovat rovný uvolněný postoj a přirozený oční kontakt s publikem.

9. Kde prezentaci vytvořit?

Asi nejznámějším nástrojem pro tvorbu prezentací je PowerPoint. Podle údajů ze zpravodaje Present Better jej používá více než 500 milionů lidí po celém světě, ostatně se jedná o dlouhodobě osvědčenou klasiku.

Na velké oblíbenosti si ale už získávají i další programy pro tvorbu prezentací, které v mnoha ohledech možnosti PowerPointu překonávají. Zatímco některé nástroje umožňují prezentujícímu lepší práci s videi, jiné mají zase originální grafické šablony. Vyzkoušet můžeš například Prezi, PopAi nebo Visme.

10. Nauč se potlačit nervozitu

Prezentování před velkou skupinou lidí může být velmi stresující, lze se na to však naštěstí připravit a úzkost tak alespoň částečně potlačit. Určitě pomůže, když:

  • Budeš dobře znát téma, o němž prezentuješ. Díky tomu se budeš cítit jistěji a nebude tě stresovat, pokud zapomeneš, o čem mluvit.
  • Prezentaci si párkrát vyzkoušíš nanečisto před zrcadlem nebo třeba před svými přáteli, kteří ti mohou dát první zpětnou vazbu.
  • Smíříš se s tím, že nervozita je normální. Podle výsledků výzkumu Gitnux trpí nějakou mírou strachu z mluvení na veřejnosti 75 % lidí. Rozhodně v tom tedy nejsi sám. Pokud se nejedná o extrémně formální prezentaci, můžeš svůj strach na začátku dokonce přiznat. Tím si můžeš značně ulevit.
  • Naučíš se používat různá dechová cvičení na uvolnění stresu. Je dokázáno, že tato cvičení dokážou uvolnit a snížit napětí v těle. Návod najdeš například v následujícím videu.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 26. března 8:56
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity