Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Je C++ vůbec ještě relevantní v roce 2022?

Jazyk C++ je v posledních desetiletích jedním z nejoblíbenějších jazyků. Mnoho lidí však začíná pochybovat o tom, zda dokáže držet krok s moderními vývojovými trendy. Ačkoliv má své mnohé výhody pro konkrétní využití, je otázkou, zda je opravdu tak univerzální, aby přežil ještě další roky.

Je tedy jazyk C++ v roce 2022 relevantní? Používá se dnes ještě vůbec k něčemu? Nebo je to už jen přežitá záležitost?

Blog ITnetwork.cz

Co je to jazyk C++

C++, neboli "C s třídami", je univerzální programovací jazyk, který založil Bjarne Stroustrup jako rozšíření jazyka C. Představuje multiplatformní programovací jazyk pro vývoj vysoce výkonných aplikací.

Jako hlavní inspirace pro vývoj jazyka C++ posloužila Simula, která je obecně považována za první objektově orientovaný programovací jazyk. Při programování pro svou doktorskou práci považoval Stroustrup jazyk Simula sice za vhodný pro jeho konkrétní práci, ale pro praktické použití byl příliš pomalý.

Blog ITnetwork.cz

Chtěl z toho důvodu do jazyka C přidat takové možnosti, které by vyústily ve vznik rychlého a zároveň vysokoúrovňového programovacího jazyka. První komerční využití C++ začalo v roce 1985 a od té doby prošel několika úpravami, aby dokázal držet krok s vývojovými trendy. Zejména po uvedení verze C++11 slaví tento jazyk revoluci z hlediska funkčnosti, bezpečnosti a snadnosti použití. Mezinárodní výbor pro C++ (který schvaluje nové vlastnosti jazyka) vydává každé 3 roky nový standard jazyka. Nejnovějším je C++20 a nadcházejícím bude C++23.

Kde se jazyk C++ používá?

Podle indexu TIOBE z roku 2022 získal C++ krásné 4. místo v žebříčku nejoblíbenějších jazyků na světě. Na Stack Overflow se umístil jako 9. nejpopulárnější technologie. Kariérní nebo pracovní příležitosti pro programátory v C++ jsou obrovské, protože C++ je starší jazyk a je v něm již napsáno mnoho kódu.

C++ v herním průmyslu

C++ je poměrně efektivní. Umožňuje snadnou manipulaci se zdroji a procedurální programování, které jsou pro složitost her nezbytné, namísto rutin náročných na procesor. Používá se také pro tvorbu 3D vizuálních projektů. Tyto projekty vyžadují efektivní kontrolu nad obrovským množstvím dat a C++ je pro ně jednou z nejlepších voleb.

Blog ITnetwork.cz

Grafické aplikace

Aplikace jako Photoshop a další produkty Adobe, Microsoft Office, Autocad a další jsou napsány v C++.

Operační systémy v C++

C++ poskytuje velkou sadu funkcí na systémové úrovni, které pomáhají při vývoji nízkoúrovňových programů. V C++ byly napsány části operačního systému Apple a většina operačního systému Microsoft Windows.

Prohlížeče a C++

Prohlížeče Google Chrome a Mozilla Firefox, v současnosti asi nejpoužívanější aplikace vůbec, jsou také napsány v jazyce C++.

C++ pro vestavěné systémy

C++ se používá ke konstrukci mnoha vestavěných systémů, které vyžadují, aby byl kód blíže hardwaru, jako jsou například chytré hodinky, systémy pro lékařské přístroje atd. To také znamená, že C++ je vhodný pro systémy internetu věcí (IoT).

Virtuální realita běží na C++

Velké objemy dat musí zpracovávat aplikace AR/VR, které se musí průběžně měnit na základě vstupů ze senzorů kamer a interakce s lidmi. C++ je vynikající volbou pro zpracování všech těchto dat a vytváření pohlcujícího zážitku.

Staň se junior programátorem WWW aplikací v 6 moderních technologiích. Vydělávej super peníze z pohodlí domova za flexibilních pracovních podmínek a v oboru, který má neomezené možnosti. Začni studovat už od 0 Kč již dnes:

Znalost C++ dobře sype

C++ je žádaný v renomovaných organizacích, jako jsou Facebook, Google atd. Tyto organizace také platí vývojářům v C++ za práci na svých produktech slušné platy. Různé organizace obvykle platí jinak začínajícím vývojářům v C++ a jinak zkušeným, ale průměrný plat vývojáře v C++ v USA je 118 305 USD (= 2 873 439 Kč/rok = 239 453 Kč/měsíc). V Čechách se plat pohybuje mezi 70 - 100 000 Kč/měsíc.

Blog ITnetwork.cz

C++ má silnou komunitu

Jazyk C++ je možná starý, ale studuje a učí se ho spousta programátorů na celém světě, takže má obrovskou podporu komunity. Komunita hraje pro studenta velmi důležitou roli. Pokud totiž někdo potřebuje jakoukoli pomoc nebo radu týkající se C++, svou platformu s potřebnými radami si vždycky najde.

Některé z těchto zdrojů jsou blogy, podcasty a mnoho dalších, které ti mohou poradit s tvým problémem.

Pochopíš C++, chápeš všechno

C++ patří mezi jazyky nižší úrovně; jeho osvojení ti umožní mnohem hlubší pochopení principů programování. V C++ musíš vše psát, deklarovat a vysvětlovat ve zdrojovém kódu, což ti poskytne hlubší znalosti všech částí programu.

Také syntaxe jazyků C, C++ a např. Java je téměř stejná, takže naučit se Javu a C po C++ bude velmi snadné.

Ostatní jazyky, jako je Python, jsou mnohem snazší na pochopení, protože mají jednodušší syntaxi. Při psaní jeho kódu nemusíš všechno specifikovat, což usnadňuje programovací část, ale přicházíš o možnost ovlivnit některé aspekty programu jako v C++. Jakmile se naučíš C++, bude pro tebe hračka učit se další jazyky, protože budeš mít pevný základ.

Blog ITnetwork.cz

Je C++ na ústupu?

Jazyk C++ je stále významný, protože mnoho programátorů řeší ve svých softwarech úzká místa ve výkonu zpracování a tyto problémy v dohledné době nezmizí. Vzhledem k tomu, že tento jazyk existuje již téměř 40 let, open-source knihovny a frameworky již většinu softwarových problémů zvládly.

Stávající systémy napsané v jazyce C++ je navíc třeba udržovat. Vzhledem k tomu, že mnoho infrastrukturního softwaru od automobilů, letadel až po větrné turbíny, telekomunikace a základní systémy Facebooku a Googlu (vyhledávač Google je napsán v C++), nebude tento software s největší pravděpodobností v dohledné době nahrazen.

Strojové učení a umělá inteligence - hlavní frameworky v této oblasti, jako jsou PyTorch a TensorFlow, jsou napsány převážně v C++.

Takže odpověď zní ne. Jazyk C++ v nejbližší době nezmizí. C++ je nyní jedním z nejpoužívanějších počítačových jazyků s širokou škálou aplikací. Python, Java a webové programování jsou zajímavé kariérní cesty, ale programátoři v C++ jsou často přehlíženi a mylně se o nich jiní domnívají, že je tento jazyk mrtvý.

V C++ jsou postaveny části služeb jako Spotify, YouTube, Amazon, MySQL nebo Bloomberg, bude ještě nějakou dobu využíván a tím pádem kariérně uplatnitelný.

Závěrem

C++ rozhodně na žádném ústupu není. Pravda, není začátečníky zrovna moc oblíbený a jeho učení rozhodně zabere více času. Ale jak bylo popsáno, tato časová investice se rozhodně vrátí s každým dalším jazykem a skutečně pochopíš programování.

Neváhej a staň se ajťákem v 1 ze 6 technologií. Získej již za 4 měsíce osvědčení o rekvalifikaci zaštítěné MŠMT:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 11.7.2022 18:56
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity