Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Každý se může rekvalifikovat do IT, říká bývalý číšník Matěj

Matěj má hotelovou střední školu. Živil se jako obsluha v hotelu a v bistru, ale kombinace těžké práce a nejistoty zaměstnání ho donutila přehodnotit svou životní cestu. Díky rekvalifikačnímu kurzu od ITnetwork, který mu proplatil Úřad práce, je nyní zaměstnaný na pozici Symfony programátora v pražské společnosti, která se zabývá zejména vývojem e-shopů.

Jak mu šla rekvalifikace bez předchozích zkušeností? Jak by, podle něj, mohli někteří rekvalifikanti lépe zvládnout pohovor? Jak získal on svou práci? A co ho nejvíce překvapilo na programování?

Blog ITnetwork.cz

Výběr rekvalifikace

Matěji, v čem pro tebe rekvalifikace byla přínosem oproti jiným kurzům, jestli jsi s nimi měl zkušenosti?

Moc jiné zkušenosti nemám. Ale líbilo se mi na tom to, že jsou to vlastně všechny potřebné informace pohromadě. Člověk už si nemusí nic dalšího hledat sám. Především pokud má někdo problém s angličtinou.

Studoval jsem Junior programátora WWW aplikací v PHP, jelikož mě vždy zajímalo tvoření webových stránek. Do budoucna si umím představit, že bych se zajímal o vývoj her nebo mobilních aplikací. Určitě chci vyzkoušet různá odvětví vývoje. Ale to je ještě daleko.

Na IT je úžasné, že se člověk může věnovat tolika různým věcem. Rozhodně plánuji se ještě vzdělávat dál. A vlastně i kdybych nechtěl, tak v IT to jinak nejde. Vše se neustále mění. A já jsem otevřený všem možnostem, které se mi v budoucnosti naskytnou.

Na IT je úžasné, že se člověk může věnovat tolika různým věcem. Rozhodně plánuji se ještě vzdělávat dál.

Jak probíhalo schvalování tvé žádosti úřadem?

Bylo to trochu zdlouhavé. Musel jsem jim potvrdit, že mám potenciál se v tomto oboru uplatnit. Protože to probíhalo během koronakrize, jednal jsem s úřady především po telefonu, emaily a jen výjimečně jsem zajel na místní úřad něco podepsat. Trochu jsem pak ztrácel důvěru, že mi to ÚP proplatí, až se mi jednoho dne ozvali, že moji žádost schvalují. To mi udělalo radost.

Jak šlo učení?

Jak probíhaly začátky kurzu?

Asi nejtěžší bylo si sednout a několik hodin věnovat čas učení. Také jsem se musel naučit myslet jinak. Jakmile jsem tu počáteční fázi překonal, tak už to celkem šlo.

Sám jsem si zjišťoval nějaké další informace, které mě zajímaly. Tím jsem samozřejmě narážel na další otázky. Trochu jsem se dostal do začarovaného kruhu. :D

Co mi pomáhalo, bylo to, že jsem si opakoval dokola, že na konci se stanu programátorem. Byla to taková moje mantra. Zpočátku jsem si totiž moc nevěřil, že tohle všechno zvládnu. Především, když jsem narazil na nějakou lekci, kterou jsem si musel pročítat hned několikrát, abych ji skutečně porozuměl. Ale díky tomu, že jsem to četl a zkoušel pořád dokola, tak se ta látka nakonec usadila a dnes s tím problém nemám.

Vyhovoval ti koncept rekvalifikačního kurzu?

Přednášky pomocí konferencí mně osobně nevadily (pozn. red.: probíhaly během lockdownu). Přišlo mi to docela fajn. Ale umím si představit, že pro lektory bylo asi těžkým úkolem nám přednášet a udržovat naši pozornost.

Co se ti na kurzu líbilo a co bys vylepšil?

Líbil se mi jazyk, jakým byly materiály napsány. A také praktická cvičení. Ta mi hodně pomohla. Poradil bych ostatním, aby si cvičení nejdříve zkusili vyřešit sami a teprve potom se podívali na řešení.

Občas mi možná přišlo, že některé kurzy odkazovaly na zdroje nebo znalosti, které jsem v té době ještě neuměl, takže jsem občas panikařil, jak bych tohle mohl znát. Ale tím, že programování je z velké části o hledání, tak jsem všechno dohledal. Jelikož jsem se učil už před nějakou dobou, myslím, že některé změny v osnovách kurzu už proběhly. Asi nejvíc mi chybělo více času na OOP. Jinak bylo vše ostatní velmi pěkně odprezentováno a strukturováno. Témata na sebe celkem dobře navazovala. A teď jsem si nedávno všiml, že je ledacos v materiálech pozměněno a vylepšeno.

Blog ITnetwork.cz

Doporučil bys ITnetwork dál?

Určitě bych ho doporučil. Sám ho stále používám a plánuji používat do budoucna. Tolik IT materiálů pohromadě na jiné české platformě prostě nenajdeš. I na zahraničních stránkách se hledají tutoriály pro úplné začátečníky složitě. Mně ITnetwork změnil život. Díky němu jsem se vydal na cestu, která mě baví.

Určitě bych [ITnetwork] doporučil. Sám ho stále používám a plánuji používat do budoucna. Tolik IT materiálů pohromadě na jiné české platformě prostě nenajdeš. I na zahraničních stránkách se hledají tutoriály pro úplné začátečníky složitě. Mně ITnetwork změnil život. Díky němu jsem se vydal na cestu, která mě baví.

S čím jsi neměl během studia větší problémy a co tě naopak potrápilo?

Jednoduché mi přišly především HTML a CSS, ale to není programování :-) A potom front-end, mimo JavaScript.

S čím jsem měl potíže, bylo přenesení teorie na reálné problémy. Zužitkování toho, co už umím. Na tom jsem dost musel pracovat. Ale je to jen otázka praxe.

Jaká byla tvá motivace?

Moc jsem si přál to dokončit. Když už jsem s tím začal... Taky jsem chtěl umět skutečně programovat.

Splnil rekvalifikační kurz tvé očekávání?

Rozhodně. Tento kurz byl ideální start kariéry programátora. Bez něj bych se tímto směrem asi nevydal. Sám bych si to pozjišťovat nedokázal. Navíc je osvědčení o rekvalifikaci důkazem toho, že něco umím.

Jít do rekvalifikačního kurzu s očekáváním obrovských peněz hned na začátku, je trochu mimo. Ale na rozdíl od jiných profesí, si myslím, že postup v IT je mnohem rychlejší než jinde. Stačí být na začátku trpělivý a neříkat si o obrovské sumy, když člověk nemá moc zkušeností. Lepší taktika, si myslím, je být pokorný a získávat především praxi a nějaký mentoring.

Tento kurz byl ideální start kariéry programátora. Bez něj bych se tímto směrem asi nevydal. Sám bych si to pozjišťovat nedokázal. Navíc je osvědčení o rekvalifikaci důkazem toho, že něco umím.

Jaké byly tvoje myšlenky po kurzu?

Jak jsem rád, že to mám za sebou a že teď to teprve všechno začne. Byl to prostě první krok. Možná nakonec několik prvních kroků.

Hledání nového zaměstnání

Jak jsi si sháněl práci?

Rozeslal jsem životopisy. A šlo to k mému překvapení poměrně dobře. Odpověděl jsem dohromady na 9 nabídek práce. Třetina mi odpověděla, že hledají někoho zkušenějšího. Třetina se mi neozvala vůbec. Třetina mě pozvala na pohovor.

První pohovor jednoduše nevyšel. Na druhém jsem vyplňoval vstupní test. Ukázalo se, že i tady hledají zkušenější kandidáty. Na třetím jsem byl úspěšný. Vstoupil jsem do týmu 3 programátorů, kteří mě přijali s tím, že mě zaučí.

Ty nevydařené pohovory mě nakoply dál a odnesl jsem si z nich důležité informace. Snažil jsem se na nich vždy ukázat, jak jsem motivovaný se stát dobrým programátorem. Že se o IT skutečně zajímám. Také jsem vystupoval pokorně.

Blog ITnetwork.cz

Symfony programátorem

Jak se teď učíš?

Mám zápisky z materiálů ITnetwork, ke kterým se vracím. Člověk o tom musí trochu přemýšlet. Také jsem se pokoušel přenášet teoretické znalosti do praxe, takže bych doporučoval tvořit si nějaký vlastní projekt.

Především se teď učím vše potřebné do práce, například Symfony framework. Pak bych se rád pustil do programování front-endu, abych byl pak full-stack vývojář. V tomto ohledu mě zajímá i Node.js, ve kterém je možné tvořit kde co.

Co tě překvapilo na programování jako takovém?

Že to není taková věda, jak jsem si vždycky myslel :D Měl jsem jen malou zkušenost s IT, takže jsem si před rokem nedokázal ani v nejmenším představit, že bych dokázal programovat. Ale opravdu se to dokáže naučit každý, koho to zajímá a alespoň trochu baví.

[Programování] není taková věda, jak jsem si vždycky myslel. Měl jsem jen malou zkušenost s IT, takže jsem si před rokem nedokázal ani v nejmenším představit, že bych dokázal programovat. Ale opravdu se to dokáže naučit každý, koho to zajímá a alespoň trochu baví.

Co jsi se naučil nového v práci?

Pracovat s Linuxem. Také používám Git a Docker. To byl měl umět asi každý programátor. Taky správně testovat a celkově psát kvalitnější a přehlednější kód.

Co bys řekl člověku, který přemýšlí o rekvalifikaci, ale není ještě úplně rozhodnutý?

Nikdy není pozdě na změnu. Ačkoliv je to zásadní životní krok, stojí ten risk za to. I kdyby se člověk nechtěl programování profesně věnovat, vyplatí se to v dnešní době umět. Pomáhá v rozvoji myšlení.

Taky bych mu poradil, že se nevyplácí pokračovat v učení dál, aniž by opravdu pochopil dosavadní látku. Nakonec se to může člověku vymstít, protože si nevytvoří dostatečně silné základy a potom se mu vše sesype jako domeček z karet. Provázanost některých témat je poměrně silná.

Nikdy není pozdě na změnu. Ačkoliv je to zásadní životní krok, stojí ten risk za to. I kdyby se člověk nechtěl programování profesně věnovat, vyplatí se to v dnešní době umět.

Jaký byl impulz k rekvalifikaci?

Matěji, jaké je tvé vzdělání a zájmy?

Mezi mé hlavní zájmy patřily vždy počítače. Zároveň mám moc rád přírodu jako takový protiklad právě k technologiím. Tíhnul jsem k IT od malička, ale na střední školu jsem pak šel na hotelnictví a gastronomii. V hotelu jsem po střední i pracoval. Moje poslední zaměstnání bylo v menším bistru, které bohužel po roce 2020 skončilo v důsledku koronakrize.

Živil jsem se zde sice jako obsluha, ale nakonec, kromě vaření, nebylo snad nic, co bych nedělal. Práce zde se mi líbila, ale bylo to poměrně náročné období života.

Kde se u tebe objevil zájem o počítače?

Můj taťka je vyučený truhlář, ale tím se dlouho neživil. Poměrně brzy se přeučil na fotografa a programování měl jako koníček. Působil jako admin v komunitě Fan Club Penguin, česká komunita o hře ostrov tučňáků. Pomáhal jsem mu s různými drobnostmi. Ale jen chvíli. Nakonec jsem se ale, z různých důvodů, rozhodl jít cestou gastronomie.

Blog ITnetwork.cz

Pracuje na tomto projektu ještě dnes a pomáhal ti během tvé rekvalifikace?

Bohužel původní Club Penguin skončil a s ním i tato fan komunita. Mezi tím, kdy se tomu aktivněji věnoval a mým kurzem, se web development změnil natolik, že pro něj byla většina věcí úplně nová. Takže s kurzem mi nijak výrazně nepomohl, ale rozhodně jsem si o tom s ním mohl pěkně popovídat, což taky pomáhá.

Byl Covid pro tebe jediný impulz k rekvalifikaci?

Uvědomil jsem si, že gastronomie není životní cesta, kterou bych se chtěl ubírat. Přemýšlel jsem, co jiného by mě mohlo bavit a došel jsem nakonec k IT. Jsem moc rád, že jsem to přehodnotil takhle brzy ve 21 letech.

Jak jsi se o rekvalifikacích dozvěděl?

Moje přítelkyně mi našla kurz ITnetwork. Myslím, že bych se k tomu asi nikdy sám neodhodlal.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 15.11.2021 19:06
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity