NOVINKA – Víkendový online kurz Software tester, který tě posune dál. Zjisti, jak na to!
NOVINKA - Online rekvalifikační kurz Java programátor. Oblíbená a studenty ověřená rekvalifikace - nyní i online.

Konec jedné éry. Na ICQ už se nesejdete

Zelená květinka s jedním červeným lístkem ještě před patnácti lety zdobila plochu nejednoho českého počítače. Ve svém zlatém období se tato původně izraelská chatovací aplikace těšila velké oblibě po celém světě. Od té doby to s ní však šlo z kopce, a její konec byl tak nevyhnutelný. Po 28 letech proto současní vlastníci aplikace ICQ suše konstatovali její konec.

Jaké faktory přispěly ke konci ICQ? A je tento konec opravdu definitivní?

Blog ITnetwork.cz

Zdroj: Tomas

Aplikace, která pobláznila svět

Pokud jsi stejně jako autorka tohoto článku vyrůstal v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí, pak pravděpodobně i tvůj život v určitém časovém období do jisté míry ovlivnila tehdy populární aplikace ICQ. Dovol nám proto na začátek článku trochu nostalgie. Setkávání s kamarády se díky „ajsku“ přeneslo z lavičky v parku do online světa, ve kterém se dokonce daly hrát i hry. Pamatuješ na Zoopaloola? Nebo Slide-a-lama? A přestože jsme ani my, ani nikdo v našem okolí název této aplikace už dlouhá léta nevyslovili, ICQ stále zůstávalo v našich pamětích jako pěkná vzpomínka.

Blog ITnetwork.cz

Zdroj: 6games

Připomeň si ikonický zvuk spouštění aplikace ICQ v následujícím videu:

ICQ vytvořila v roce 1993 izraelská společnost Mirabilis. Název aplikace pochází z anglických slov I seek you (v češtině hledám tě). Už krátce po spuštění se tato komunikační síť začala těšit obrovské oblibě lidí po celém světě. Dva roky nato ICQ koupila americká společnost AOL za 407 milionů dolarů. Na přelomu tisíciletí se dokonce jednalo o nejpoužívanější komunikační aplikaci vůbec, tehdy mělo ICQ okolo 100 milionů uživatelů.

Úspěch vystřídal pád

Po tomto vrcholu však přišel strmý pád v podobě nezadržitelného odchodu uživatelů na jiné chatovací aplikace jako Skype a později i Messenger či WhatsApp. Nepomohlo ani přidání nových funkcí a her. Zmíněná konkurence totiž měla jednu obrovskou výhodu, kterou vyžadovalo čím dál více lidí. Umožňovala svým uživatelům komunikovat nejen textem, ale i hlasem.

Po nějaké době se proto AOL rozhodlo ICQ prodat. K tomuto obchodu došlo v roce 2010 a koupila jej ruská společnost Mail.Ru Group (dnes VK) za 187,5 milionu dolarů. Právě v Rusku a v některých dalších státech východní Evropy se popularita ICQ ještě nějakou dobu držela. Čím dál častěji se ale aplikace zmiňovala v kontextu kybernetických hrozeb a omezování soukromí, nebo dokonce rozšiřování dětské pornografie, a tak odliv uživatelů pokračoval.

V roce 2022 už podle webu TechSpot měla aplikace pouze 11 milionů převážně ruských uživatelů za měsíc. Nakonec i ti v naprosté většině přešli na další chatovací platformy jako Telegram nebo třeba VK. Na oficiálním webu aplikace tak nyní stojí věta: „ICQ skončilo. Chatovat můžete s kamarády prostřednictvím aplikace VK Messenger a s kolegy pomocí profesionální aplikace VK WorkSpace.“

Blog ITnetwork.cz

Zdroj: ICQ

Já se vrátím

Z předchozí části článku vyplývá, že se jedná o definitivní konec této komunikační aplikace. Nicméně před pár dny se na oficiálním profilu ICQ na sociální síti X objevil příspěvek, ve kterém zazněla ona hrozivá věta z populárního amerického trháku Terminátor: „Já se vrátím.“ (I’ll be back.) Tak se necháme překvapit, zda také ICQ jako fénix nevstane z mrtvých.

Blog ITnetwork.cz

 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Boháčová 9. července 16:20
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity