IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Neposlouchej tyto toxické kariérní rady!

Když kariérně rosteš nebo postupuješ ve své funkci, dobré rady důvěryhodného mentora mohou být motivující a inspirující. Ale co špatné rady, které určitě také dostaneš? Ať už to s námi lidé myslí dobře, nebo jsou prostě jen kritičtí, úsudky, které nám o nás sdělují, mohou být matoucí, skličující a nebezpečné pro náš další postup…

Jak rozeznat špatné rady od dobrých? Může ti i špatná rada pomoci?

Blog ITnetwork.cz

Špatné kariérní rady a co si z nich odnést?

Špatná rada vždy vychází z kontextu - a ty musíš být konečným soudcem toho, která rada je pro tebe užitečná a kterou bys měl nechat být.

Důležité hledisko, které je neustále potřeba brát v potaz, je, zda jsi o onu radu vůbec požádal. Pokud ano, měl bys být připraven na jakoukoliv zpětnou vazbu. O to snazší bude si ji vyslechnout. Ale i když sis o podněty nepožádal, může být užitečné vyslechnout si názory ostatních.

Blog ITnetwork.cz

Na co si dát u rady pozor?

Když ti někdo sdělí své osobní moudro, nejdříve se zamysli nad několika body:

  • Vezmi v úvahu zdroj - Zpětná vazba, kterou dostaneš, je často více o osobě, která ji dává, než o nás samotných. Udělené informace ukáží, čemu někdo jiný věnoval pozornost, čemu dal přednost a čeho si cení. Přesto může být cenná i pro tebe.
  • Zvaž záměr - Tento bod je obzvláště důležitý, protože záměr nemusí být v souladu s dopadem. Někomu na tobě může záležet a může tak pro tebe chtít to nejlepší, ale nemusí svůj příspěvek dodat s grácií - ale jeho nápady mohou mít pro tebe stále hodnotu.
  • Zvaž limity - Někdy dostaneš kritiku, ze které se můžeš poučit, ignorovat nebo ti pomůže udělat si hroší kůži. Pokud však rada překročí hranici slušnosti či tvého soukromí, bude lepší vyhledat pomoc a podporu u svého vedoucího nebo HR.

Zde je pár hloupostí, které vycházejí z diskusí v několika online komunitách (včetně Facebooku, LinkedIn a Twitteru). Jsou od vtipných až po zraňující a i tak ti mohou pomoci posunout se pozitivně vpřed bez ohledu na to, co se děje.

Rada 1. - "Snaž se zapadnout"

Splynout s okolím nebo být v porovnání s ostatními nenápadný či malý:

  • "Nech ostatní, aby měli velké nápady".
  • “Neměl bys znít tak chytře, když mluvíš.”
  • "Neměl bys tolik mluvit, měl bys lépe zapadnout do kolektivu."

Co s takovými špatnými radami dělat? Připomeň si, co od života chceš a co je pro tebe nejlepší. Samozřejmě je dobré respektovat ostatní a vyhnout se tomu, abys jednoznačně pořád a všude dominoval na úkor jiných (skákat do řeči, hlasitě se domáhat pozornosti atd.). Ale pokud máš nějaký nápad, proč by ses o něj měl bát podělit? Proč by na tom mělo být cokoliv špatného? Máš talent a schopnosti, které mohou pomoci tvému týmu a firmě - buď tedy sebevědomý a předveď vše, co můžeš nabídnout.

Blog ITnetwork.cz

Rada 2. - "Nemiř příliš vysoko"

Další kategorie špatných rad se týká vyhýbání se ambicím, učení nebo novým příležitostem. Někdy mohou lidé ve tvém okolí říkat věci, jako abys neztrácel čas získáváním certifikátu nebo aby ses vyhýbal přílišnému cílevědomému rozvoji své kariéry.

Může se jednat o odraz nejistoty kolegů nebo jejich vlastní záliby vyhýbat se riziku či tvrdé práci. Prostě aby rozdíl mezi tebou a jimi byl co nejmenší.

Klíčové se zdá být, zda se snažíš o růst na úkor ostatních, nebo zda bereš ostatní na pozitivní cestu. Studie společnosti ResumeLab zjistila, že lidem obecně nevadí ctižádostivost jejich spolupracovníků, pokud se cítí být oceňováni i jimi. Pokud tvůj vlastní růst neprobíhá šlapáním po ostatních, můžeš růst, aniž bys poškodil vztahy s kolegy.

Studie také zjistila, že ctižádostivost má své výhody. Překvapivě. Konkrétně, když jsou lidé ambiciózní, mají tendenci produkovat větší výkony, z čehož těží oni sami, jejich týmy i firma. Kromě toho může být tvůj vlastní růst prostředkem k budování vztahů. Pokud usiluješ o získání certifikátu Junior programátor WWW aplikací, můžete o něj usilovat s kolegou a absolvovat kurz a závěrečnou zkoušku společně.

Neboj se růst a učit se novým věcem, především, pokud tvé úsilí posunout se kariéře dál benefituje i tvé okolí (přátele či kolegy).

Blog ITnetwork.cz

Rada 3. - "Vyzkoušej jiný styl práce"

Špatné rady ohledně práce se mohou vyskytovat ve více podobách. Jedné osobě, která byla přepracovaná a na pokraji vyhoření,šéf řekl, aby se ke své pracovní zátěži stavěla pozitivněji. Jiné osobě bylo řečeno, aby přestala dokončovat svou práci tak rychle, protože tím zastrašuje ostatní. Tato rada či požadavek může přijít také od kolegů.

Když dostaneš špatné vedení ohledně toho, jak pracuješ, kdy pracuješ, kolik pracuješ nebo jaké máš pracovní návyky, může se jednat, ze strany komentátora, o touhu kontrolovat v práci jiné. Nebo signál, že ostatním chybí kreativita při zvažování toho, kolika různými způsoby lze práci udělat. Ve skutečnosti existuje více správných odpovědí na otázku, jak pracovat.

Jsou chvíle, kdy můžeš chtít na projektu pracovat rychle a vytáhnout všechny trumfy. Protože tě daná problematika nesmírně baví a zajímá. Nebo může nastat okolnost, kdy chceš pracovat o víkendu, protože si flexibilně vybíráš volné pondělní odpoledne. Pokud máš takovou kontrolu nad svým rozvrhem a ctíš jak sebe, tak své pracovní povinnosti, není třeba příliš se takovými radami zatěžovat.

A na druhou stranu, pokud jsi přepracovaný, přetažený a bojuješ se svou pohodou, je zdravé podělit se o své obavy se svým šéfem a mluvit o potřebě úlevy.

Důležité je hovořit o svých potřebách v klidu a pracovat způsobem, který nejlépe vyhovuje tobě - starat se o sebe a přiměřeně vyváženě plnit své pracovní povinnosti.

Blog ITnetwork.cz

Rada 4. - "Schovej se"

Snad nejbolestivějším druhem doporučení může být to, které je osobní. Velké množství lidí komentuje, že se někdo příliš usmívá nebo málo usmívá, nebo že je příliš milý či příliš agresivní. Jedné ženě bylo řečeno, že je příliš mužná. Jiné ženě bylo vytknuto, že má příliš blond vlasy. Někomu jinému bylo řečeno, aby přestal mluvit s přízvukem, a dalšímu zase, aby nenosil roztrhané džíny.

V těchto radách se neukrývá ani zrnko dobré vůle a slouží pouze k ponížení a nadvládě. Může být těžké obstát tváří v tvář osobní kritice, ale když zůstaneš sebevědomý, je to dobré pro tebe a také posilující pro tvé okolí. Můžeš jít příkladem tím, že si budeš jist, kdo jsi a jak se prezentuješ.

Samozřejmě je také moudré se do jisté míry přizpůsobit okolnostem a ostatním ve tvém okolí. Taková je povaha společenství, v němž má každý člen nejen práva, ale také povinnosti vůči ostatním.

Nesnaž se ostatní urazit a přijmout smysluplné názory a přiměřeně se přizpůsobit. Musíš však také být sám sebou - najít rovnováhu mezi vyjadřováním sebe sama a přijímáním ostatních členů komunity, kteří jsou také sami sebou.

Blog ITnetwork.cz

Rada 5. - "Přehodnoť, jestli se příliš nevěnuješ osobním potřebám"

Lidé rádi hodnotí jiným práci a rodinný život. Ženám bývá doporučeno, aby neměly děti, protože by to poškodilo jejich kariéru. Jindy zase, aby nepřijímaly povýšení, protože by se nemohly náležitě věnovat rodině. Rodičům obecně zase bývá řečeno, že by se měli více věnovat práci a méně svým dětem. A asi ruku v ruce s tím jde další ‘doporučení’, že ta či ona pozice pro ně není vhodná, protože mají děti.

O práci a rodině se máme rozhodovat vždy sami. Studie společnosti MyPerfectResume zjistila, že 34 % lidí si myslí, že hlavní podmínkou úspěchu v životě je mít rodinu, zatímco 30 % uvedlo, že pro ně to znamená mít stabilní zaměstnání. A 83 % respondentů uvedlo, že by obětovali kariéru pro úspěch v osobním životě, zatímco 77 % uvedlo, že by obětovali osobní život pro úspěch v kariéře.

Sečteno a podtrženo: Kariéra i rodina jsou důležité a oběti mohou nastat na obou stranách v závislosti na tvých prioritách a okolnostech. Existuje mnoho způsobů, jak najít úspěch a naplnění, proto se při rozhodování nejlépe řiď svými vlastními hodnotami.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Celkově se můžeš hodně naučit ze zkušeností, pohledů a cest ostatních. Nakonec však budeš muset vše zvážit s ohledem na svou vlastní vnitřní sílu a úhel pohledu. Když ze sebe vydáš to nejlepší a jsi sebevědomý a plný síly, budeš šťastnější, spokojenější a naplněnější. A to je ta nejlepší rada ze všech.

Takže jestli stále otálíš se vstupem do IT jen proto, že máš v okolí nějakého 'hodného' žvanila, který tě chce potopit na svou úroveň, zeptej se, co od života chceš ty. A jdi do toho! Získej benefity, které jinde než v IT nenajdeš. Měj čas na sebe, rodinu a zábavu. Rozvíjej se v nejperspektivnějším oboru na světě:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 29.8.2022 19:35
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity