Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Příručka freelancera: Jak na platby předem a zálohy

Jak si říct o zálohy? Kdy je na místě sjednat zádržné? Existuje nějaká flexibilita v určování svých cen? Vyplatí se spěšné zakázky, nebo je to všechno jenom past?

Jen málo věcí vyvolává větší obavy, než čekání na připsání peněz na bankovní účet, když musíš platit účty. A tvá frustrace může vzrůst, pokud jde o práci, kterou jsi dokončil před několika měsíci. Jedním z řešení je například možnost říct si o zálohy.

Blog ITnetwork.cz

Neboj se si říct o zálohy

Aby ses ujistil, že na výplatu nebudeš muset čekat, zvaž možnost požádat o část peněz předem, ještě před zahájením práce. Je to určitá jistota z obou stran. Zejména pokud se jedná o velkou zakázku. Ty se budeš moci lépe soustředit na práci a tvůj klient bude mít jakýsi příslib toho, že budeš pracovat na jeho zakázce s péčí, kterou si zaslouží.

Kolik si říct?

Někteří freelanceři si před zahájením práce účtují až polovinu platby předem. Není to samozřejmě pravidlo a není nutné se tím řídit. Stačí, když si řekneš o procento, které vyhovuje tobě i protistraně.

Blog ITnetwork.cz

Záloha vs. zádržné

Pokud máte s klientem nasmlouvaný stálý objem práce po určitou dobu, můžeš si říct o zádržné. Jedná se o pravidelnou zálohu, která funguje jako platba na budoucí práci poskytovanou klientovi.

Blog ITnetwork.cz

Obvykle funguje na týdenní nebo měsíční bázi. Pro freelancery je to skvělý způsob, jak počítat s určitým množstvím práce a příjmů a jak si efektivně rozvrhnout čas. Na straně klienta je zase záruka, že si každý týden nebo měsíc vyhradíš čas na práci na jeho projektech.

Výši zádržného určíš počtem hodin, které každý týden nebo měsíc přislíbíš odpracovat výměnou za pevně stanovenou odměnu. Stále však musíš sledovat počet hodin a účtovat příplatek, pokud práce zabere více než dohodnutý počet hodin. V případě, že se rozsah projektu rozšíří nebo je potřeba více práce, může ti klient také přidat další týden k zádržnému.

Každý může být ajťákem

V dnešní době není problém získat certifikaci v mnoha oborech. IT není výjimkou. Obrovský nedostatek programátorů na trhu přiměl už mnoho lidí změnit profesi. Přidej se mezi ně a vydělávej pěkné peníze z pohodlí domova, nebo kanceláře. Díky rekvalifikaci toho můžeš už po 4 měsících kurzu Junior programátora WWW aplikací dosáhnout. Stačí si vybrat technologii. Na konci kurzu získáš osvědčení od MŠMT, které dokazuje, že máš středoškolské IT znalosti.

Blog ITnetwork.cz

Spěšné zakázky

Urgentní zakázky se prostě dějí. Každému. Bez výjimky. Může to znamenat práci přes víkend, nebo splnění opravdu napjatého termínu, který vyžaduje, abys zrušil své plány, nebo přerušil práci na jiných projektech, dokud ji nedokončíš.

Tyto typy urgentních zakázek by měly být oceněny vyšší odměnou, než za tvou běžnou práci. Často bývají totiž poměrně stresující a téměř vždy jsou nepříjemné. Klient po tobě chce, abys šel nad rámec svých běžných pracovních podmínek, takže si také uvědomuje, že za tvé služby musí zaplatit vyšší cenu.

Tyto typy urgentních zakázek by měly být oceněny vyšší odměnou, než za tvou běžná práci. Často bývají totiž poměrně stresující a téměř vždy jsou nepříjemné. Klient po tobě chce, abys šel nad rámec svých běžných pracovních podmínek, takže si také uvědomuje, že za tvé služby musí zaplatit vyšší cenu.

Nejprve si ujasni, zda chceš za takových podmínek pracovat. Stojí ty peníze opravdu za to, abys třeba přišel o narozeninovou oslavu někoho blízkého? Pokud je to pro klienta, který se k tobě chová dobře, nebo který má pro tebe velký potenciál, může být tvá odpověď ano. Zejména pokud potřebuješ práci navíc.

Také je rozumné se přesvědčit, že termín spěchu je přiměřený. Pokud to znamená pracovat tři dny v kuse ve dne v noci, možná bude na místě odmítnout.

Blog ITnetwork.cz

Mezi freelancery je běžné účtovat si za spěšnou práci o 25 % více než obvykle. Ale můžeš si účtovat až o 50 % navíc, pokud ti projekt způsobí velké nepříjemnosti. Například pokud se kvůli práci vzdáš prodlouženého víkendu nebo oné oslavy narozenin. Nezapomeň, že poplatek za spěšnou práci si účtují všechny firmy, od tiskáren až po instalatéry. Proč bys ty měl být výjimkou?

Stále sleduj čas

Bez ohledu na to, na základě čeho se rozhodneš účtovat svým klientům, vždy bys měl sledovat, kolik času ti zabere dokončení projektu. Samozřejmě potřebuješ přesný záznam, abys mohl klientům vystavit fakturu, pokud účtuješ za hodinu. A i když účtuješ za projekt, znalost počtu odpracovaných hodin ti pomůže odhadnout poplatky za budoucí projekty.

Blog ITnetwork.cz

Evidence hodin pomocí tužky a papíru funguje samozřejmě dobře. Ale papíry se občas ztrácejí. Existuje několik aplikací, které ti mohou pomoci. Server waveapps.com uvádí jako příklady Harvest a Toggl, které jsou zdarma. Jiné mohou být zpoplatněny malým měsíčním poplatkem.

Rady na závěr

Nejlepší je, když jsou tvé sazby freelancera flexibilní. Pak budou odpovídat lépe různým typům klientů a různým druhům projektů, které přijímáš. Koneckonců žádný zákon neříká, že musíš všem klientům účtovat stejné poplatky, nebo používat pořád stejnou metodu.

Práci, kterou vykonáváš pro některé klienty, může nejlépe vyhovovat hodinová sazba. Pro opakované projekty může být lepší pevná sazba. To, co děláš, může mít přímý vztah k tomu, jak klient generuje příjmy. Tehdy může mít největší smysl vypočítat potenciální výnos klientova projektu a domluvit si z něj hezké procento pro sebe.

Existují také případy, kdy můžeš snížit poplatek za projekt, abys získal nového cenného klienta, nebo abys poskytl úlevu věrnému dlouhodobému klientovi.

Blog ITnetwork.cz

Naopak se neboj zvýšit hodinovou sazbu u obtížného klienta nebo u klienta, o kterém ze zkušenosti víš, že bude neustále měnit názor. Vyšší honorář ti může pomoci zvládnout chaos a zůstat motivovaný.

Tvé výdělky by se měly také zvyšovat s tím, jak se **zlepšuješ v tom, co děláš. Také proto, aby ti pomohly držet krok s rostoucími životními náklady, stejně jako všem ostatním.

A nakonec sleduj, co nabízejí ostatní freelanceři. Chceš být přece konkurenceschopný, ale zároveň nechceš být trubka, co to udělá za pár korun.

A nakonec sleduj, co nabízejí ostatní freelanceři.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 30.11.2021 18:26
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity