Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Program je stavebnice, musíte si hrát, říká absolvent Martin

Sedmačtyřiceti­letého Martina živí IT již více než dvě dekády a za ta léta se postupně vypracoval na zkušeného vývojáře. Jak sám říká, na jeho zaměstnání ho baví především to, že není stereotypní. Protože se však chtěl naučit pracovat s modernějšími technologiemi pro psaní výrobních aplikací, rozhodl se pro rekvalifikační kurz C# .NET.

Jak zvládal Martin rekvalifikaci během zaměstnání? A co doporučuje pro nováčky v IT?

Blog ITnetwork.cz

V oboru pracuje přes 20 let

Co tě přivedlo do IT?

IT mě zaujalo už někdy v osmé třídě základní školy, kdy jsem měl jako úplně první z celé vesnice počítač. Hry mě na něm příliš dlouho nebavily, a tak jsem začal vymýšlet trochu tvořivější činnosti. Ze základní školy jsem nicméně šel na gymnázium a pak ještě na ekonomickou nástavbu.

Po studiu jsem si vyzkoušel několik zaměstnání, třeba výškové práce, všechno to ale byly omyly. Nakonec jsem ve 25 letech přešel do IT a od té doby jsem tam zůstal. U současného zaměstnavatele přitom pracuju okolo 15 let a věnuji se zde vývoji webových a výrobních aplikací.

To je hodně dlouhá doba, pořád tě tato práce baví?

Určitě. Zatímco práce s uživateli nebo podpora mě nenaplňuje ani trochu, tak vývoj je něco úplně jiného. Určitě jsem nejspokojenější za celou svou kariéru.

Proč ses tedy rozhodl pro rekvalifikační kurz?

Spoustu let jsem se zabýval webovými aplikacemi a pracoval jsem v PHP. Když jsem ale začal psát výrobní aplikace, které jsou využívané i mezinárodně, cítil jsem potřebu jazyk opustit. Chtěl jsem se naučit nové a modernější technologie, a tak jsem se rozhodl pro kurz C# .NET.

Zároveň jsem vnímal čím dál větší tlak kvůli konkurenci „mladých dravců“, kteří toho umí víc než já. Chtěl jsem tedy díky rekvalifikaci získat nějaké výhody, mou největší motivací ale byl rozhodně samotný zájem o technologie.

Při studiu Martinovi firma vyšla vstříc

Jak ses dozvěděl o ITnetwork?

Už v minulosti jsem se vzdělával z vašich webových stránek. Myslím si totiž, že máte hodně témat skvěle zpracovaných, třeba ohledně PHP. Když jsem pak hledal někoho, kdo by mě uvedl do moderních technologií, tak už jsem šel najisto k vám.

Bylo pro tebe těžké během rekvalifikace pracovat?

Dalo se to zvládnout, ale rozhodně to nebylo jednoduché. Učil jsem se vždy, když jsem měl čas. Také je pravda, že mi můj zaměstnavatel vyšel hodně vstříc, a část mé pracovní doby jsem tak mohl strávit studiem. To mi však nestačilo, protože těch informací bylo opravdu hodně, a proseděl jsem nad tím fakt dlouho. Ale nakonec jsem kurz stihl dokončit ještě o měsíc dříve.

Jak jsi to zvládl?

Chtěl jsem to prostě zkusit, už mě totiž potom nebavilo dojíždět na víkend do Prahy. Musel jsem ale samozřejmě splnit všechna povinná témata. Proto jsem se mohl přihlásit na zkoušky o pár týdnů dřív.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

Líbila se mi především skladba témat. Je vidět, že to dělal člověk s praxí, který ví, jaké informace jsou důležité. Zároveň mi přišli fajn také lektoři na prezenční výuce, protože bylo poznat, že to jsou skuteční odborníci. Úplně nejvíc se mi pak líbilo, že s námi jednali jako rovný s rovným. Nestavěli nás do pozice žák a jeho učitel, ale spíše zkušenější kolega, který radí tomu méně zkušenému.

Úplně nejvíc se mi pak líbilo, že s námi [lektoři] jednali jako rovný s rovným. Nestavěli nás do pozice žák a jeho učitel, ale spíše zkušenější kolega, který radí tomu méně zkušenému.

Co ti naopak nevyhovovalo?

Trochu mě trápil kompiler v C#, který byl pro mě problematický. Mnoho času jsem přitom spíše trávil laděním mezer a teček než tím programem samotným. Ale nakonec se to dalo zvládnout.

Na prezenční výuce jsem měl navíc občas pocit, že bylo tempo výuky příliš pomalé. Látka, kterou jsme probírali celý den, by se dle mého názoru dala zkrátit jen na pár hodin.

Splnil kurz tvá očekávání?

Určitě ano, ale spíše je ještě překročil. Nečekal jsem, že jeho absolvováním získám tak rozsáhlé znalosti. Byl jsem u vás opravdu velmi spokojený.

Blog ITnetwork.cz

Nabídky na práci se jen hrnou

Plánuješ se ještě dále vzdělávat?

Určitě ano. Rád bych si doplnil znalosti třeba v Angular nebo Node.js. Už jsem se dokonce ptal u vás ve firmě, zda by bylo možné na podzim absolvovat další kurz. Nyní jsem totiž papírově i přes své dosavadní pracovní zkušenosti teprve junior, chtěl bych se však posunout na mediora a časem snad na seniora. Abych se tak ale mohl prezentovat na trhu práce, potřebuji doklad o absolvování kurzu.

Chystáš se tedy změnit zaměstnání?

Ne že bych chtěl, ale může nastat situace, kdy nebude jiná možnost. Pracuji totiž v automotive, a to je dnes hodně nejistý obor. V současnosti mám profil na LinkedIn, a i když práci sám nehledám, tak těch nabídek dostávám poměrně dost, třeba i tři týdně.

Pokud bych si ale musel hledat jiné zaměstnání, chtěl bych jít někam, kde se budu moct věnovat jen a pouze vývoji. Ve svém současném zaměstnání jsem se dostal k projektům na vysoké úrovni a nerad bych se vracel o stupeň níže. Chtěl bych totiž, aby se pro mě práce nestala pouhou rutinou.

Pamatuješ si, jaký byl pohovor na tvé současné místo?

Pohovor byl tehdy dvoufázový a celý se odehrával v angličtině. Nejprve se mnou mluvily personalistky, které si ověřovaly, zda jsem týmový hráč a zda dokážu snášet náročné situace. Ve druhém kole to už bylo vyloženě o IT. Přijeli za mnou vedoucí z německé centrály, aby si mě proklepli. Musel jsem dokázat, že mám potřebné znalosti, a že budu firmě přínosný.

Potřebuješ ke své práci angličtinu?

Angličtinu využívám prakticky denně. Naše firma má totiž pobočky ve Španělsku, USA, Německu, Mexiku a Číně. Je tedy potřeba se s těmito lidmi dorozumět, obzvlášť v případě, když s nimi spolupracuji na nějakém projektu.

Můžeš nám nějaký svůj zajímavý projekt představit?

V současnosti třeba předělávám distribuci výkresových dokumentací ve výrobě do nových technologií. Dokumentace se tak skrze můj systém dostává až přímo ke strojům na obrazovky. Navíc je to propojené i s plánem výroby, který dělníkům prozradí všechny informace o dané zakázce a tudíž jim ušetří spoustu přemýšlení a času nad dohledáváním informací. Firmě to pak pomůže eliminovat případné omyly ve výrobě. Navíc se zde nachází i celkové statistiky, z nichž může následně čerpat vedení.

Měl bys ještě závěrem nějaké doporučení pro nováčky v oboru?

Člověk by měl už dopředu promyslet, jestli ho bude IT bavit. Například vývoj softwaru je totiž taková velká stavebnice, se kterou je potřeba si umět hrát. Určitě bych tedy nedoporučoval mít jako jediný motiv pouze peníze.

Člověk by měl už dopředu promyslet, jestli ho bude IT bavit. Například vývoj softwaru je totiž taková velká stavebnice, se kterou je potřeba si umět hrát. Určitě bych tedy nedoporučoval mít jako jediný motiv pouze peníze.

Když už se pak rozhodnete pro IT, měli byste si vybrat jeden směr, ve kterém se budete vzdělávat. Už během kurzu byste pak měli aktivně sbírat informace, jež se vám následně můžou v kariéře hodit. IT je totiž hodně obsáhlý obor a není možné se naučit úplně všechno.

A v neposlední řadě je také potřeba si najít nějaký koníček jako protiváhu, protože IT dle mého názoru záležitost, která člověka pohlcuje. Já třeba rád hraju divadlo, pracuju na zahradě nebo trávím čas se svojí kapelou.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej flexibilní pracovní podmínky, skvělé peníze, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 10.3.2023 12:52
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity