IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Programátor samouk - Jak si podmanit svět IT na vlastní pěst

Co spojuje Jacka Dorseyho (Twitter), Marka Zuckerberga (Facebook), Kevina Systromova (Instagram) a mnoha dalších? Jsou to jedni z nejlepších programátorů a technologických nadšenců, kteří v současné době vládnou světu. Víš také, proč jsou tak úspěšní a zdatní ve světě programování? Není v tom žádný vysokoškolský titul, konkrétní kurz ani certifikace. Je to jejich rozhodnutí vydat se cestou programování za ceny spousty tvrdé práce, motivace a trpělivosti, které je dovedly k dokonalosti!

Kdo je to programátor samouk? Co je třeba, aby ses stal úspěšným programátorem na vlastní pěst? Existuje nějaký jednoduchý postup, jak dosáhnout svého?

Blog ITnetwork.cz

Programátor samouk - Získáš tyto výhody

Být samoukem neznamená nechodit do žádné školy ani nesledovat žádného instruktora. Jen jednoduše nečekáš na to, až někdo převezme iniciativu za tebe, a jsi připraven zdokonalit své programátorské dovednosti jakýmikoliv prostředky - ať už jde o školení, knihy, videa, diskuse atd.

Cesta k tomu, aby ses stal programátorem samoukem, netrvá několik dní nebo měsíců, ale vyžaduje hodně trpělivosti a odhodlání. Tato tvrdá práce a trpělivost se ti však odmění spoustou výhod, z nichž některé jsou uvedeny níže:

  • Nebudeš ztrácet čas s povinnými školními předměty, které tě nezajímají a na kterých tě mohou vyhodit (diskrétní matematika, lineární algebra, matematická analýza, statistika, elektrotechnika, ...).
  • Sestavíš si svůj studijní plán podle tvých preferencí a zálib a aktuální poptávky na trhu práce.
  • Staneš se expertem na řešení problémů, protože se na této cestě vypořádáš s mnoha překážkami.
  • Lépe pochopíš, jak věci fungují, protože jsi na to přišel sám.
  • Dost pravděpodobně se naučíš různé algoritmy a metodiky, které ti žádná škola ani kurz nemusí nabídnout (protože jsou třeba pro pokročilé).
  • Kromě kódování ti pomůže rozvíjet i další související dovednosti, jako je testování, nasazování projektů atd.
Blog ITnetwork.cz

Abys však mohl být dobře zběhlým programátorem samoukem, musíš být velmi disciplinovaný, pokud jde o strategie nebo plány, kterými se řídíš. Pokud se na to necítíš a víš, že potřebuješ pomocnou ruku nebo se o někoho v průběhu procesu opřít, kdo by ti dodal motivaci a odvahu pokračovat dál, náhradní cestou ti může být rekvalifikace. Nebudeš sám, tvá výuka bude strukturovaná a na jejím konci získáš osvědčení od akreditovaného výukového zařízení zaštítěné MŠMT.

Pokud máš kuráž a dostatek sebekázně, zde jsou rady, jak se stát programátorem samoukem:

Krok 1. - Programátor samouk se nikdy nesmí přestat ptát

Buď jako sysel s shromažďuj informace. Musíš prozkoumat všechny oblasti programování od základů až po nejvyšší metu. Například - co přesně je počítačové programování, nebo co jsou algoritmy, nebo jaké dovednosti ovládá zkušený programátor a mnoho dalších. Věnuj této činnosti dostatek času, protože položí základy pro tvůj růst. Neboj se zdroje kombinovat. Svým způsobem tak budeš i informace ověřovat.

Blog ITnetwork.cz

Pamatuj na jednu věc, v této počáteční fázi učení nespěchej. Čím více si zde vyjasníš své pochybnosti, zda víš, proč se chceš stát programátorem a jestli to za to vůbec stojí, tím přínosnější bude toto ujištění na tvé další cestě.

Krok 2. - Vyber si první programovací jazyk

Až si poskládáš hodnotné množství informací, přichází čas výběru tvého prvního programovacího jazyka. Nemusíš na něj pohlížet úplně jako na manželství, ale neměl bys ho ani brát na lehkou váhu.

Vhodný programovací jazyk si můžeš vybrat na základě různých parametrů, jako jsou například trendy v oboru, složitost syntaxe pro začátečníky, zda je jazyk doporučovaný atd. Pro ty, co se nemohou rozhodnout, je ideální C# .NET. Má jednoduchou syntaxi a je velmi univerzální, se skvělým uplatněním na trhu práce. Níže jsou uvedeny některé z hlavních programovacích jazyků na celém světě:

Blog ITnetwork.cz

Programovací jazyk se můžeš začít učit na různých platformách, jako jsou rekvalifikační kurzy a školení a e-learning atd.

Začátečníkům bychom rádi zdůraznili, aby se zaměřili na jeden programovací jazyk a skutečně se v něm zdokonalili. Nevyplácí se pokoušet se naučit jich více najednou. Většina programátorů na začátečnické úrovni se dopouští přelétavosti a zůstávají tak průměrnými programátory, místo aby se stali opravdovými odborníky na jeden.

Krok 3. - Co se učíš, vyzkoušej

Takže po zhlédnutí všech materiálů, návštěvě přednášek atd., se můžeš už konečně považovat za programátora? Zdaleka ne! I když přečteš tisíce stránek učiva a zhlédneš nespočet výukových programů, pokud sám něco nezačneš tvořit, žádnou z těch znalostí nezužitkuješ.

Během učení se vyplácí teoretické znalosti aplikovat. Nainstaluj si integrované vývojové prostředí (IDE) podle svého programovacího jazyka. Můžeš začít od vytváření základních programů, jako je záměna čísel, program na faktoriál, Fibonacciho řada atd. a pak přejít na pokročilou úroveň.

Blog ITnetwork.cz

Musíš být prostě důsledný. Mnoho lidí začíná velmi dobře, ale pak zažije na své cestě pád jen proto, že nemají čas, jsou unavení a mnoho dalších potíží. Chápeme to. Ale všechny tyto programátorské koncepty musíš pravidelně opakovat a každý den věnovat kódování určitý čas. Jinak se nezlepšíš. Jak se říká, musí se ti to dostat pod kůži tak hluboko, že budeš programovat i ze spaní.

Krok 4. - Řeš problémy a laskej mozek

Programování je nakonec především o řešení konkrétního problému. Poté, co jsi se seznámil s programovacím jazykem a psaním kódů, mysli nyní jako programátor. Připrav se na řešení složitých problémů a vymýšlení efektivních řešení. Měl by ses snažit napsat své vlastní řešení pro každý problém, na který narazíš. Pokud ve svém přístupu najdeš nějakou chybu, snaž se ji najít a opravit opět sám.

Stejně jako bys neměl kopírovat hned cizí řešení, neměl ani slepě zůstat u toho svého. U vlastního řešení je totiž důležitá validace s řešením cizím. Jedině tak zjistíš, jestli je tvé řešení efektivní. Jinými slovy zkoušej to sám, ale dívej se i jak to dělají profíci.

V této fázi je důležité nepřepálit start. Tudíž nikdo ještě nemluví o tvorbě celého projektu. Zatím.

Když začneš sám vytvářet řešení, pak lépe pochopíš, jak věci fungují a proč naopak něco nefunguje (A to je jedna z nejlepších vlastností samouka programátora!).

Blog ITnetwork.cz

Krok 5. - Vytvářej projekty

A jsme tu. Naše oblíbená formulka. Možná už je otravné, že s tím nedáme pokoj. Tento krok hraje roli v tom, zda budeš jen dobrý nebo setsakramentsky skvělý programátor. Musíš umět implementovat všechny funkce a algoritmy, které jsi se do teď učil hlavně teoreticky, pro řešení problémů v reálném čase.

Sestavení projektu je velmi důležité, protože ověřuje tvé znalosti a programátorské dovednosti a také zvyšuje tvé sebevědomí. Pomůže ti získat práci programátora u špičkových softwarových firem.

Chybí ti TODO list? Zapomínáš na narozeniny přátel? Ve tvé firmě nemají přehled o dovolených? Máš rád bludišťové hry? To všechno jsou nápady na projekty. Určitě tě napadne hned několik, které by se ti hodily a bavily tě. Vyber si jeden a začni na něm pracovat.

Než začneš vytvářet projekt, musíš jej podrobně naplánovat: například cíl projektu a další aspekty. Analyzuj také některé existující projekty z tvé oblasti a zjisti, zda v nich není nějaká mezera nebo něco nechybí. Minimálně do začátku bude lepší nepřehltit se tím, že budeš vytvářet něco od A do Z úplně sám. Až tohle zvládneš, posuň se výš. Přidej ukládání do souborů nebo databáze, vyhledávání a další. Sestav si dobře proveditelný plán týkající se požadavků na projekt, jako jsou technické dovednosti, nástroje, moduly, které je třeba vymyslet, atd. Nakonec se pusť do projektu. A určitě bude rozumné rozdělit ho na menší moduly.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Asi největší výhoda v tomto stylu učení tkví v tom, že nejsi omezen žádnou bariérou, ať už jde o časový limit nebo konkrétní učební plán či cokoli jiného. Můžeš se do světa programování ponořit, jak hluboko chceš. Ano, na této cestě programování pro samouky mnohokrát neuspěješ a budeš muset do procesu vložit spoustu tvrdé práce a úsilí. Ale cíl této cesty je nepřekonatelný! Pamatuj si jednu věc, ať už si vybereš jakoukoli cestu, ať už je to samouk programování nebo jakýkoli titul/kurz, úspěch vždy závisí na tvrdé práci, a pokud ze sebe vydáš to nejlepší, určitě uspěješ.

Neboj se ale kdykoliv požádat o pomoc. V rekvalifikaci tě provedeme vším potřebným a startovní materiály budeš mít všechny pohromadě a kdykoliv k dispozici:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.5.2022 19:41
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity