IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Syndrom vyhoření - Jak zářit a nevyhořet?

Cítíš se poslední dobou nějak nesvůj? Špatně se ti vstává, postrádáš radost z maličkostí? Jedeš už jenom díky kávě a ani to už nepomáhá tolik jako dřív? Pravděpodobně prožíváš stav, kterému se říká vyhoření - syndrom dlouhodobého stresu.

Vysvětlíme ti, jak se ti to mohlo stát. Možná za to může tvoje profese, možná tvoje povaha... Řekneme ti, co je původcem takového stavu a co můžeš dělat, abys mu předešel.

Blog ITnetwork.cz

Co je to syndrom vyhoření?

Pojem vyhoření, který v 70. letech 20. století vymyslel psycholog Herbert Freudenberger, popisuje závažný stresový stav, který vede k silnému fyzickému, duševnímu a emocionálnímu vyčerpání.

Jedná se o mnohem vážnější typ únavy, která ztěžuje zvládání stresu a zvládání i každodenních povinností. A člověk se tak cyklí a cyklí a problém se prohlubuje.

Lidé, kteří prožívají vyhoření, mají často pocit, že už nemají co nabídnout, a mohou se proto bát každé ráno vstát z postele. Mohou dokonce zaujmout pesimistický pohled na život a cítit se beznadějně. Vyhoření samo od sebe nezmizí, a pokud se neléčí, často vede k vážným fyzickým a psychickým onemocněním, jako jsou deprese, srdeční choroby a cukrovka.

Blog ITnetwork.cz

Jak někdo může vyhořet? Kdo je nejvíce ohrožen?

Dobrá otázka. Vyhoření může zažít každý, kdo je trvale vystaven vysoké míře stresu.

Mezi profese, které jsou nejvíce ohroženy touto diagnózou, jsou pracovníci první pomoci, lékaři a zdravotní sestry. Dále také lidé pečující o děti. Nedávná studie zjistila, že stejně jako lékaři a vedoucí pracovníci podniků mohou vyhořet i matky a otcové.

Riziko vyhoření mohou zvyšovat také osobnostní charakteristiky, jako je potřeba mít vše pod kontrolou, perfekcionismus a další.

Blog ITnetwork.cz

Jak vyhoření vypadá?

Mezi hlavní příznaky patří:

  • Vyčerpání: Pocit fyzického a emocionálního vyčerpání. Mezi fyzické příznaky mohou patřit bolesti hlavy, žaludku a změny chuti k jídlu nebo spánku.
  • Izolace: Lidé s vyhořením mají tendenci cítit se přetíženi. V důsledku toho se mohou přestat stýkat s přáteli, členy rodiny a spolupracovníky a přestat se jim svěřovat.
  • Představy o úniku: Lidé s vyhořením, kteří jsou nespokojeni s nekonečnými nároky svého zaměstnání, mohou fantazírovat o útěku nebo o samostatné dovolené. V extrémních případech se mohou obrátit k drogám, alkoholu nebo jídlu jako způsobu, jak otupit svou emocionální bolest.
  • Podrážděnost: Vyhoření může způsobit, že lidé snáze ztratí klid ve vztahu k přátelům, spolupracovníkům a rodinným příslušníkům. Zvládání běžných stresových situací, jako je příprava na pracovní schůzku, odvoz dětí do školy a péče o domácnost, se také může začít zdát nepřekonatelné, zejména, když věci nejdou podle plánu.
  • Časté nemoci: Vyhoření, stejně jako jiný dlouhodobý stres, může narušit imunitní systém. Člověk je pak náchylnější k nachlazení, chřipce a nespavosti. Vyhoření může také vést k problémům s duševním zdravím, jako jsou deprese a úzkosti.
Blog ITnetwork.cz

12 fází vyhoření

Na rozdíl od nachlazení nebo chřipky se vyhoření neprojeví najednou.

Psychologové Herbert Freudenberger a Gail Northová popsali 12 fází tohoto syndromu stresu:

1. Nadměrná touha/ambicióznost - Přílišná ctižádostivost, běžná u lidí, kteří začínají novou práci nebo se ujímají nového úkolu, může vést k vyhoření.

2. Tlak pracovat tvrději - Ambice tě tlačí k většímu pracovnímu nasazení.

3. Zanedbávání vlastních potřeb - Začneš obětovávat péči o sebe, jako je spánek, cvičení a dobré stravování.

4. Vytěsňování konfliktů - Místo toho, aby sis přiznal, že na sebe tlačíš na maximum, obviňuješ ze svých potíží šéfa, požadavky práce nebo kolegy.

5. Nemáš čas na potřeby nesouvisející s prací - Začínáš se stahovat od rodiny a přátel. Společenská pozvání na večírky, do kina a na večeři ti přijdou zbytečná, protože musíš pracovat, nebo dělat něco jiného. Hledáš svůj klid.

6. Odmítání - Narůstá netrpělivost s lidmi kolem tebe. Místo toho, abys převzal odpovědnost za své chování, obviňuješ ostatní a považuješ je za neschopné, líné a panovačné.

7. Stažení se - Lidé tě spíš rozčilují. Nechceš nikoho poslouchat. Straníš se společnosti jako celku, protože ti dochází síly snažit se o konverzaci a předstírat, že tě ti lidé zajímají.

8. Změny v chování - Lidé na cestě k vyhoření mohou být agresivnější a bezdůvodně se na své blízké obořit.

9. Depersonalizace - Pocit odtržení od vlastního života a schopnosti ho řídit.

10. Vnitřní prázdnota nebo úzkost - Pocit prázdnoty nebo úzkosti. Aby ses s těmito emocemi vyrovnal, můžeš se obrátit k chování, které vyvolává vzrušení, jako je užívání návykových látek, hazardní hry nebo přejídání.

11. Deprese - Život ztrácí smysl a ty se začneš cítit beznadějně.

12. Duševní nebo fyzické zhroucení - Můžeš docela ztratit schopnost zvládat situaci. Pravděpodobně je v tuto chvíli nutná psychiatrická nebo lékařská pomoc.

Blog ITnetwork.cz

Přináší ti tvoje práce jenom starosti a nečinní ti už ani trochu radost? Možná je nejvyšší čas na změnu. Zkus IT. Získej skvělé peníze a pracuj na sobě a své budoucnosti. Přidej se mezi ajťáky, kterých je na trhu práce nedostatek.

Jak se syndromu vyhoření vyhnout?

Stresu se úplně nevyhneš, ale vyhoření se předcházet dá. Dodržování těchto kroků ti může pomoci zabránit tomu, aby tě stres přemohl.

Cvičení

Cvičení je dobré nejen pro naše fyzické zdraví, ale může nás také emocionálně povzbudit. Nemusíš trávit hodiny v posilovně, abys tyto výhody využil. Mini cvičení a krátké procházky jsou vhodným způsobem, jak si z cvičení udělat každodenní zvyk.

Jez vyváženou stravu

Zdravá strava plná omega-3 mastných kyselin může být přirozeným antidepresivem. Přidání potravin bohatých na vitamíny a minerály jako ovoce, zelenina, rostlinné oleje, ořechy a ryby, může pomoci zlepšit tvou náladu.

Blog ITnetwork.cz

Osvoj si správné spánkové návyky

Naše tělo potřebuje čas na odpočinek a reset, proto jsou zdravé spánkové návyky pro naši pohodu zásadní. K dobré spánkové hygieně přispívá vyhýbání se kofeinu před spaním, zavedení relaxačního rituálu před spaním a zákaz používání chytrých telefonů v ložnici.

Společnost není nepřítel

Abys konečně získal nadhled nad svou situací, musíš si vyslechnout taky někoho jiného. Tak nebudeš sám se svými myšlenkami a ve společnosti blízkých a přátel si konečně odpočineš.

Požádej o pomoc

Ve stresových obdobích je důležité požádat o pomoc. Nikdy se neboj. Každý z nás má nějaké potíže a není ostudou se svěřit a učit se od ostatních, jak s problémy nakládat. Jinak by nás mohly nakonec úplně převálcovat.

Jak pomoci blízkým s vyhořením?

Jak můžeš pomoci někomu, kdo zažívá vyhoření? I když nemůžeš někoho zbavit stresu, nabídka podpory může pomoci odlehčit jeho emocionální zátěž. Co tedy můžeš dělat?

  • Naslouchej: Mít někoho, s kým si můžeš promluvit, může znamenat velký rozdíl. Lidé často potřebují, aby byl někdo svědkem jejich stresu a trápení, a naslouchání může být velmi užitečné.
  • Potvrzuj hodnotu toho, s čím se ti člověk svěřuje - Místo znehodnocujícího 'To se spraví.' řekni raději: 'Pracoval jsi tak tvrdě, že chápu, proč se cítíš vyčerpaný.'
  • Nabídni konkrétní typy pomoci - Nabídni například, že doneseš vyčerpanému jídlo, pomůžeš s úklidem nebo vypereš prádlo.
  • Laskavá gesta - Zaslání květin, pozorné textové zprávy nebo psaného přání může přátelům a rodinným příslušníkům připomenout, že nejsou sami.
Blog ITnetwork.cz

Kdy jindy změnit profesi, když ne teď? Pracovat z domova, kreativně se rozvíjet a brát super peníze. Nauč se programovat už do 4 měsíců a najdi si práci v IT, která tě bude bavit a naplňovat.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 11.4.2022 19:24
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity