IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Václav Žárský se rozpovídal o práci v Unicornu

Jaké to je pracovat v jedné z největších společností v oblasti IT? Co může UNICORN nabídnout svým spolupracovníkům, jak vypadá typický pracovní den a proč je důležité vzdělávání pracovníků? Na to odpovídal Václav Žárský, ředitel jednotky Unicorn People Hubs, která se stará o to, aby v Unicornu byli ti správní lidé na správných místech. Přečtěte si rozhovor a zjistěte, jak to u nich vlastně chodí.

Blog ITnetwork.cz

Můžete nám firmu UNICORN představit?

Zkusím spíše doplnit informace a kontext k tomu, co je o nás uvedeno na webových stránkách. Když školím nováčky, tak vždy začínám tím, že to, co nás baví, co nás živí, je software. Jsme taková zajímavá sorta ajťáků, a to myslím zcela pozitivně, protože tímto oborem opravdu žijeme.

Firmu zakládal Vladimír Kovář, dnes je nejen předsedou představenstva společnosti, ale pořád nadšený IT profík ponořený do naší architektury a vizionář toho, kam Unicorn směřuje. Firemní kultura je jím hluboce ovlivněna a inspirována dodnes.

Software děláme dnes již z různých koutů Evropy. Unicorn tvoří přes 2400 spolupracovníků, máme celkem 25 vývojových center, nacházíme se v 6ti zemích, nově například budujeme zázemí v Německu a již několik let se rozrůstáme na Ukrajině. Vyrábíme software pro velké, střední i malé podniky, pro domácí kanceláře i jednotlivce. Jednoduše pro lidi (samozřejmě neopomínáme IoT). Díky elektrické energie, kávě, no zejména díky našemu know-how tvoříme skvělé věci.

Co přesně je náplní vaší práce?

Moje parketa je oblast lidí a mám na starost jednotku Unicorn People Hubs. V Unicornu máme i popsaný proces s názvem Lidé a naši spolupracovníci jsou to, na čem náš úspěch stojí. Jsem odpovědný za to, abychom měli správné lidi na správných místech, ve správném čase. A samozřejmě za náš HR tým. Moje srdcovka je oblast kariéry a vzdělávání - jsem velký fanoušek školení a rozvoje.

Jak u vás tedy vypadá takový pracovní den, mimo covidovou dobu?

U nás se pracuje v týmech, a tak hodně záleží na tom, jak má každý tým nastavené své zvyklosti. Obecně jsme nároční, pracujeme hodně, na druhou stranu fixní pracovní doba u nás neexistuje. Respektujeme, jak si každý tým domluví pravidla a nastaví synergii. Pro některé spolupracovníky tak začíná den v 7, pro některé v 11. Je to velmi individuální.

Blog ITnetwork.cz

Také záleží na konkrétním projektu a na vzájemné domluvě. Programátoři mají prostor tvořit a svoje zázemí, kde mohou vymýšlet a být kreativní. Nedílnou součástí práce je setkávání se na různých workshopech, kreativních brainstorminzích apod., kde zas těžíme z interakce - ideálně společně a naživo, i když nám loňský rok jen potvrdil, že hybridní režim fungování a řízení týmů se stal novým standardem. Ale díky našemu stylu řízení jsme tento režim velmi dobře zvládli.

Můžete nám nějak představit prostředí, ve kterém se pracuje? Jak to u vás vypadá?

Naše práce je na jedné straně tvůrčí, na druhé máme rádi standardizaci a pořádek. Zmínil jsem 25 vývojových center po celé Evropě. Ať dorazíte kamkoliv, ta centra vypadají všude velmi podobně, máte tam ten stejný komfort. Jestli se již jedná o pracovní místo a vybavení, nábytek, zasedačky, zabezpečenou Wi-Fi síť nebo dobré espresso - na první pohled moc nepoznáte, jestli sedíte v Praze v Holešovicích či na naší pobočce v Kyjevě.

Řešíme, jak podpořit ergonomii kancelářských míst i domácího prostředí. Zhruba polovinu míst v kancelářích plánujeme transformovat na coworkingová místa či pracovní huby. Ta místa, která zrušíme, pak transformujeme na flexibilnější formu s cílem nesnížit komfort ani kvalitu, naopak. A jak již bylo zmíněno - zdaleka nepracujeme jen z kanceláří a pro „nový" styl práce jsme zavedli vhodné nástroje, abychom se v cloudu mohli potkávat a hladce spolupracovat. Naši spolupracovníci mají neomezený mobilní, hlasový a datový tarif, notebook či jiné technické vybavení.

Je nutné pracovat jen v kanceláři?

I do budoucna počítáme s tím, že pracovat se dá v podstatě odkudkoli. Z kanceláře, z domova nebo odkudkoli, kde je připojení k internetu.

A jaké pracovní pozice nejčastěji hledáte?

V kontextu trainee programů to jsou vývojáři a analytici. Dnes nejvíce nabíráme lidi, kteří jsou budoucí šikovní vývojáři (např. Javisti a Node.js vývojáři), software či business architekti. Pak je tu velmi perspektivní oblast produktového vývoje a managementu.

Teď máme například hezkou pozici , kde hledáme kolegu/kolegyni se zkušeností v Javě nebo Node.js pro náš produkt Certigy - registr pro správu zelených certifikátů, takže se jedná o spojení aktivity prospěšné pro životní prostředí a současně opravdu zajímavého produktu postaveného na perspektivních technologiích (Node.js, React , Java/Spring , ElasticSearch, MongoDB , Docker, MS Azure cloud, microservices).

Představil byste nám nějaké produkty a projekty, na kterých nyní Unicorn pracuje?

Produktů a projektů máme opravdu hodně, je těžké zmínit jen některé. Ale například děláme projekty z energetiky. Lancelot je řešení, které pomáhá řídit byznys energetickým společnostem. Díky řešení Inca zas společnosti mohou bezpečně řídit toky elektřiny v podmořských kabelech. Další zajímavý produkt je ChargeUp , což je aplikace pro dobíjecí stanice pro elektromobily.

Neméně zajímavý projekt je ForestGuard , spadá např. do oblasti geoinformatiky, kde náš software pomocí dronů dělá screening lesů a pomáhá identifikovat napadené stromy lýkožroutem, které se mají dát pryč, aby to nezasáhlo celý les.

Za zmínku stojí i produkt idGuard , díky kterému klient bezpečně a jednoduše ověří identitu svých zákazníků. Produkt Bookigy vám ušetří čas při rezervaci pracovního místa nebo například na digitálním úřadě.

Stále aktuální téma je koronavirus, proto jsme vytvořili aplikaci CovidTestMan pro evidenci záznamů o testování pracovníků, která poskytuje informace kontrolním orgánům a předchází tak zbytečným pokutám za nedodržení mimořádných opatření.

Vracíte se k ukončeným projektům, abyste je vylepšili?

IT systémy stárnou z několika důvodů - mění se business požadavky i technologie. Vzhledem k velké dynamice celého odvětví, je stárnutí rychlejší než v jiných oblastech. Takže taková řešení buď kontinuálně vylepšujeme (maintenance support), nebo společně se zákazníkem přistupujeme k radikálnějšímu řešení a celé to „překopeme" (přepis do novějších technologií, úprava architektury, ...). Vždy záleží na okolnostech.

Pokud by se o práci programátora ucházel člověk, který právě absolvoval náš kurz Java junior programátor, jak by vypadalo následné zaučení?

O takového člověka bychom měli určitě zájem.

Každý spolupracovník v IT začíná onboardingovým školením IT Specialist Introduction, kde se seznámí se společností, naší strukturou a firemní kulturou. Následně jsou tu 2 typické možnosti, kterými dál pokračujeme.

Ta první je, že člověk rovnou naskočí na vybranou pozici. Ovšem za tu kariéru a rozvoj musí být někdo zodpovědný. Hlavně na začátku člověk potřebuje vedení a zpětnou vazbu, jestli se posouvá správným směrem. Takže máme takový speciální institut mentorů, říkáme jim kmotři. Každý spolupracovník má od prvního dne svého kmotra – nemusí to být nutně jeho nadřízený. Je to zkušený IT nebo businessový profík, který Unicorn velmi dobře zná a působí u nás řadu let. Máte ho po celou svou kariéru, i po mnoha letech spolupráce (se změnou pozice či zaměření se kmotr může měnit, ale máme i velmi stabilní dlouhodobé vztahy kmotr – kmotřenec). Cílem je mít možnost se vždy obrátit na někoho, kdo má nadhled a umí poradit.

Druhou možností je náš trainee program, říkáme mu Hatchery. Je to velice intenzivní příprava budoucích IT specialistů. Vedle různých forem získávání znalostí Hatchery připravuje účastníky na to, aby simuloval pracovní proces, takže po sečtení aktivit je to v průměru 8h/den. Program vás má přiblížit co nejvíce realitě. Je to souhrn všeho možného – klasické online a onsite školení, práce v týmu, workshopy, online kurzy, samostudium, video, prezentace atd. Hatchery trvá 4 až 5 týdnů. Po ukončení absolvent naskočí do pracovního procesu. A jako náš spolupracovník má tento program plně hrazen.

Funguje u vás i následné vzdělávání?

Samozřejmě – vzdělávání je v Unicornu naší dlouhodobou prioritou. Máme jednotku – interní akademii Unicorn Top Gun Academy, která systematicky vzdělává všechny naše spolupracovníky. Ruku v ruce se vzděláváním jde plánování individuální kariéry – tady máme koncept kariérních cest, kterými se spolupracovník může vydat a každá z nich je podpořena setem školení a vzdělávacích aktivit (tj. vzdělávacími cestami). Vzájemně se tyto nástroje doplňují a s orientací v nich pomáhá jak dedikovaný HR specialista, tak zejména kmotr.

Dáváte svým pracovníkům nějakou přidanou hodnotu, benefity?

U nás tomu říkáme plusy. Oblíbenosti se u nás těší zejména pobyty v našich zařízeních, jako jsou apartmány v chorvatské Rogoznici nebo chaty tady v Krkonoších. V Chorvatsku také 2x ročně realizujeme firemní plavby.

Blog ITnetwork.cz
Blog ITnetwork.cz

A nesmím zapomenout na windsurfing v Řecku na Karpathosu, kde se houževnatě snažíme chytnout vítr a užít si víc jízdu na prkně než padání do vody. Dále do plusů patří například týden volna navíc, příspěvek na stravování, MultiSport karta, výhodné mobilní tarify pro rodinu a známé, svatební dar a kočárek pro každé narozené miminko.

Blog ITnetwork.cz

Více informací z oboru


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Niky Vítková 1.6.2021 14:39
Avatar
.
Aktivity