IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Víš, co dělají back-end vývojáři a jak se jím stát?

Back-end vývojáři jsou velmi žádaní a také velmi dobře placení. Světové společnosti jako Google a Apple se po nich stále shánějí. A ani v tomto roce tomu nebude pravděpodobně jinak. Co je potřeba umět a znát? Proč jsou vlastně tak žádaní? Jaká je náplň práce back-end vývojáře? Kolik si v průměru vydělávají v zahraničí a kolik v Čechách?

Blog ITnetwork.cz

Úspěšná kariéra v oblasti back-endového vývoje vyžaduje znalost programovacích jazyků, algoritmů a nejrůznějších programovacích nástrojů. Server bloomtech.com správně uvádí, že ne každá kariéra back-endového webového vývojáře bude vyžadovat stejný soubor dovedností. Některé dovednosti je třeba znát alespoň zběžně. Ovšem existují některé základy, které je důležité znát bez ohledu na to, jaká je tvá IT specializace.

Co dělá back-end programátor?

Back-end se skládá ze 3 hlavních komponent: serveru, databáze a aplikace. Obsahuje činnosti za scénou, které probíhají při provádění jakékoli akce na webových stránkách. Může to být přihlášení k účtu nebo nákup v internetovém obchodě. Kód napsaný vývojáři back-endu pomáhá prohlížečům komunikovat s informacemi z databáze.

Jedná se tedy o opak toho, co dělá front-end programátor, který spravuje pouze část aplikace komunikující s uživatelem v prohlížeči. Pro úplnost si můžeme ještě zmínit, že programátor, který se věnuje oběma částem aplikace, se nazývá full-stack programátor. O něm jsme se bavili v článku Front-end i back-end? Takhle pracuje full-stack vývojář.

Blog ITnetwork.cz

Ačkoliv dříve byly hlavními příjmy pro back-endisty tvorby blogů, dnes si asi všichni umíme představit, že jsou to spíše e-shopy. Základní blogy si dnes mnohdy může vytvořit (nikdo zde nemluví samozřejmě o vysoké kvalitě) úplně každý, především díky WordPress. E-shopy jsou poměrně masivní záležitost, která potřebuje trochu více schopností a vhledu odborníka. Je zde totiž mnoho věcí, které se mohou pokazit. A to si žádný podnikatel nemůže dovolit.

Co je třeba znát?

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tento článek má čtenáři pomoci ujasnit si, co je základní výbavou a určit směr cesty, pokud se chce stát back-endistou. Rozhodnutí není tak těžké. Hlavní povahou práce back-endisty je logika aplikace oproti jejímu grafickému rozhraní, které pak řeší front-end programátor.

C# .NET

Protože se velmi snadno učí a je neuvěřitelně univerzální, stal se oblíbený mezi začátečníky i pokročilými programátory. Čekají tě i nemalé peníze, pokud se rozhodneš programovat právě v C#. Můžeš v něm tvořit pro web, mobily i počítače a podporu mu zajišťuje Microsoft. Jazyk je moderní a získává pravidelné inovace. Více si můžeš přečíst v článku 7 důvodů, proč milovat C#

Python

Python patří mezi nejžádanější a nejpoužívanější jazyky a v roce 2019 byl serverem Stack Overflow označen za nejrychleji rostoucím jazykem na světě. Důvodem takové masivní lásky od programátorů nejspíše je, že podporuje více stylů programování a poskytuje vynikající vizualizace dat. Python umožňuje vývojářům využívat různé přístupy, podle toho, co zrovna v daném projektu potřebují. Díky podpoře rozsáhlých datových knihoven jazyka je vizualizace snadná a vývoj rychlý. Jazyk Python se navíc poměrně snadno učí. Podrobnosti si můžeš přečíst v článku Umí Python opravdu všechno, aby se ti jej vyplatilo umět?

Blog ITnetwork.cz

Java

Java je robustnější ekosystém, který je schopný zvládnout komplexní business úlohy a proto je oblíbený zejména v korporátní sféře. Je vysoce výkonným jazykem, který podporuje objektově orientované programování a může běžet na jakémkoli operačním prostředí, který podporuje virtuální stroj Java. Po Javě je nejvyšší pracovní poptávka, ale je náročnější, čemuž odpovídá i nejvyšší platové ohodnocení. Pokud tě zajímá více, podívej se na článek A co Java? Jaké jsou důvody se jí učit v 2021?

Blog ITnetwork.cz

PHP

Je jedním z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších jazyků pro vývoj na straně serveru. PHP je tzv. skriptovací jazyk, což znamená, že za běhu interpretuje skripty, které automatizují rutinní procesy. Běží na něm většina stránek na internetu (cca 70 % všech webových stránek na světě) Proč? PHP je open-source, je nenáročné na učení a cenově výhodné zejména pro freelancery, protože většina webhostingových serverů již tento jazyk standardně podporuje. Podporuje také databáze MySQL. Proč milovat PHP se dozvíš v článku Má smysl začínat s PHP?

Blog ITnetwork.cz

Jak se stát back-end vývojářem?

Kdy jindy, když ne teď. IT je na vzestupu jako nikdy předtím. Poptávka po programátorech je obrovská a podle Techloop se jim zvýšily platy o 12 % za poslední dva roky. Rekvalifikovat se na junior programátora WWW aplikací je teď možné už za 4 měsíce. Získáš osvědčení zaštítěné MŠMT a znalosti od našich zkušených lektorů.

Blog ITnetwork.cz

Příště

Příště si v článku Co dělají back-end vývojáři a kolik vydělávají? povíme, kolik si vlastně takový back-end vývojář může vydělat peněz v Čechách a i za hranicemi. Dopovíme si základní technologie a nástroje, které by měl umět ovládat, než se začne honosit titulem back-end programátor.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 3.1.2022 19:24
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity