IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Znamení, podle kterých poznáš špatný průběh pohovoru

Jistě jsi to zažil i ty. Pohovor nešel tak, jak sis představoval. Přemohla tě nervozita, stalo se něco, co tě úplně rozhodilo nebo jsi snad dorazil pozdě? Ne vždy se musí jednat přímo o tvojí chybu. Jak poznat, když to jde s pracovním pohovorem od 10 k 5? Proč je důležité tyto znaky včas identifikovat? Díky tomu můžeš svou příležitost zachránit!

Blog ITnetwork.cz

Jak poznat, že pohovor neproběhl nejlépe?

Klíčem k úspěšnému pohovoru je příprava. Řada personalistů hodnotí tuto schopnost jako neodolatelnou. Proces pohovoru je však mnohdy nevyzpytatelný a tak i přes dokonalou přípravu se může stát, že nezanecháš ten nejlepší dojem.

Špatný průběh pohovoru poznáš podle několika znamení. Pomůže ti se psychicky připravit na nejhorší, najít způsob, jak se z něj zotavit a poznat, kdy je čas jít dál. A co je ještě důležitější, umožní ti to poučit se z této zkušenosti, což může být přínosné pro další pohovor.

O jaká znamení se jedná?

Znamení 1 - Pohovor trval poměrně krátkou dobu

Během pohovoru budeš hodnocen na základě tvých schopností, motivace a kompatibility. Obvykle jsou také součástí rozhovoru pracovní povinnosti, firemní kultura a požadovaná kvalifikace. To pomůže personalistovi při pohovoru zjistit, zda se na danou pozici a do dané organizace hodíš. Zahrnutí všech těchto věcí může zabrat čas. V závislosti na formátu a na tom, v jaké fázi procesu se nacházíš, mohou pohovory trvat 20 minut až 1,5 hodiny.

Pokud pohovor trval kratší dobu, než na jakou jste byli domluveni, je možné, že nejsi vnímán jako někdo, kdo se pro danou práci hodí. Samozřejmě mohou existovat výjimky, například naléhavá situace. V takovém případě ti osoba, která pohovor vede, obvykle poskytne vysvětlení nebo se omluví. V opačném případě to může být známka toho, že pohovor dopadl špatně. I když byl pohovor zkrácen, zůstaň profesionální a poděkuj personalistovi za jeho čas.

Blog ITnetwork.cz

Znamení 2 - Vedoucí pohovoru působil nezúčastněně

Pohovor je příležitostí pro personalistu a náborového manažera, aby tě lépe poznali. To všichni víme. Tvé odpovědi prozradí nejen mnoho o tvé kvalifikaci. I tvá gesta o tobě leccos prozradí - o tvých dovednostech, zkušenostech. Pokud však tazatelé nevypadají, že by je cokoliv, co říkáš, zajímalo, je to ukazatel, že tvé šance na úspěch nejsou veliké.

Níže uvádíme několik neverbálních signálů, které naznačují nezájem:

  • Vedoucí pohovoru se často pohybuje po místnosti a odchází z ní. (Při online pohovoru - často vypíná kameru, nebo odchází od stolu a je evidentní, že čte.)
  • Vedoucí pohovoru projevuje náznaky netrpělivosti, jako je vrtění hlavou a rychlé odpovědi.
  • Tazatel jen zřídka navazuje oční kontakt.
  • Tazatel neustále kontroluje čas - na hodinkách.

Všiml sis nějakého z uvedených znaků? Pokud ano, nenech se odradit. I když to může být náročné, zůstaň soustředěný a odpovídej na otázky, jak nejlépe umíš.

Znamení 3 - O pozici ti toho sdělili příliš málo

Ačkoli pracovní inzerát uvádí povinnosti a odpovědnosti, nesděluje vše, co je třeba o dané pozici vědět. Pohovor je příležitostí pro personalistu, aby s tebou probral podrobnější informace. Díky tomu získáš ty i personalista lepší představu o tom, jak jsi schopen zvládnout danou práci a přinést společnosti produktivní výnosy. Pokud se neprobírají žádné další podrobnosti o funkcích pracovního místa, může to znamenat, že tě nepovažují za vhodného kandidáta na cílovou pozici.

Pokud personalista neprozradil mnoho informací o dané pozici, nenechávej to jen tak. Najdi si příležitost dozvědět se o ní více. Můžeš například zvážit, zda se na konci pohovoru nezeptat, jak vypadá typický den člověka na stejné pozici. Dáš tím najevo, že se o danou práci zajímáš, což by mohlo pomoci zvrátit první dojem tazatele.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Blog ITnetwork.cz

Znamení 4 - Ani o dané společnosti ti toho moc neřekli

Mít všechny schopnosti uvedené v inzerátu ještě neznamená, že máš vyhráno. Čím více budeš ty a další kandidáti nadšení z firemní kultury a zásad, tím spíš po pozici skočíš a na svou práci se budeš těšit. Personalista je zde mimo jiné v roli takového ‘obchodníka’, který se ti bude snažit firmu (lidově řečeno) prodat.

Co všechno ti o firmě má říct:

  • hlavní charakteristiky firemní kultury,
  • výhody a přínosy práce ve společnosti,
  • zajímavé plány nebo vývoj, jako jsou nové produkty, kanceláře nebo technologie,
  • postupy a iniciativy společnosti, které udržují její zaměstnance spokojené a motivované.

Pokud se ti tazatel nesnažil společnost představit, může to znamenat, že nemá zájem tě zaměstnat. Bez ohledu na chování těch, kteří ti informace o společnosti sdělovali, si zachovej nadšení po celou dobu pohovoru. Svými odpověďmi nezapomeň ukázat, že sis o společnosti udělal průzkum.

Znamení 5 - Nesedli jste si

Rozhodnutí o přijetí do zaměstnání se nezakládá pouze na tvých schopnostech a motivaci pro danou práci. V úvahu se bere také sehranost s personalistou a kulturní shoda. Zásadní roli hraje také tvá schopnost navázat s tazatelem vztah a lidský kontakt.

Pohovor je obousměrný rozhovor mezi uchazečem a tazatelem. Mělo by tedy dojít k vzájemné diskusi, abyste zjistili, zda se hodíš pro danou společnost a naopak. Pokud pohovor nevyvolá přirozenou konverzaci, může to být špatné znamení. Abys tomu předešel, doporučujeme před dalším pohovorem provést následující kroky:

  • Prozkoumej minulost a předchozí zkušenosti osoby, která vede pohovor, abys lépe porozuměl jeho/jejímu profilu.
  • Projev nadšení prostřednictvím tónu a řeči těla.
  • Zdokonal své vypravěčské schopnosti tím, že si procvičíš odpovědi na běžné otázky při pohovoru.
  • Najdi si příležitost k nezávazné konverzaci před pohovorem i během něj.
  • Aktivně naslouchej a vědomě reaguj.
  • Pokládej chytré otázky týkající se práce.
Blog ITnetwork.cz

Znamení 6 - Vedoucí pohovoru vyjádřil určité obavy

V některých případech může osoba vedoucí pohovor říci na rovinu, že má obavy ohledně tvých pracovních zkušeností nebo odpovědí, které jsi poskytl. Některé z nich mohou zahrnovat mezery v zaměstnání nebo nekonzistentní odpovědi. To je zřejmý příznak špatného pohovoru. Když se to však stane, nepropadej panice. Ber to jako příležitost k nápravě.

Když personalista vyjádří nějaké pochybnosti, neodcházej z pohovoru, aniž by ses jimi zabýval. Odpověz na otázky v co nejlepším světle. Personalista se například obává, že jsi déle než rok nezaměstnaný. Místo stížností na ztrátu předchozího zaměstnání můžeš stručně vysvětlit, že kvůli pandemii pro tebe bylo náročné získat novou práci. Zásadou je, abys ve svých odpovědích zůstal co nejprofesionál­nější.

Znamení 7 - Nezeptali se tě, kdy můžeš nastoupit

Pracovní rozvrh a možnost flexibility je jedním z důležitých faktorů při rozhodování, zda uchazeči daná pozice vyhovuje. Během pracovního pohovoru obvykle padne otázka ohledně dostupnosti kandidáta. Zaměstnavatel si tak může ověřit, jak jsi flexibilní a jak jsi schopen se zavázat k plnění základních požadavků na danou pracovní pozici. Tato otázka může přijít v různých podobách.

Pokud ti není položena žádná z následujících otázek nebo něco podobného, je možné, že zaměstnavatel nemá v úmyslu tě zaměstnat:

  • Jak brzy můžete nastoupit?
  • Jaká je vaše výpovědní lhůta?
  • V jaké dny nebo hodiny můžete pracovat?
  • Jste ochotni v případě potřeby pracovat přesčas?
  • Jsou nějaké dny, kdy víte, že nebudete moci pracovat?

Závěrem

To nejdůležitější na konec. Je normální, že všechny pohovory nevyjdou. Nenech se tím odradit. Naopak všechny zkušenosti z pohovoru jsou užitečné. Pomáhají ti zlepšovat tvé vystupování, řečnické schopnosti a navazování lidského kontaktu. Hledáš-li práci, kde nebudeš muset být neustále v kanceláři a chceš spíš pracovat z domova, je IT ideální obor. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu zaštítěném MŠMT. Už za 4 měsíce získáš základní stavební kameny ohledně programování, na kterých budeš dále stavět další dovednosti. Programuj weby, aplikace nebo hry. Kurz si můžeš nechat proplatit Úřadem práce a neplatit tak ani korunu:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 29.11.2022 18:18
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity