Vánoční nadílka Vánoční nadílka
Vánoční akce! Daruj lepší budoucnost blízkým nebo sobě. Až +50 % zdarma na dárkové poukazy. Více informací
Avatar
Ondra Halata
Člen
Avatar
Ondra Halata:27. května 12:20

Zdravím, snažím se udělat stopky v céčku pro atmega2560 v BCD. Mám zatím tento kód viz. níže a chtěl bych se zeptat, zda byste něco zlepšili případně jak by se mohl přidat start,stop a mezičas.

#define F_CPU 16000000UL
#include <avr/interrupt.h>
#include <avr/io.h>
#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <util/delay.h>
#include "lcd.h"

unsigned char cas100=0,cas1­0=0,cas_j=0,cas_d=0;
int main(void)

{
TCCR1A=0b00000000;
TCCR1B=0b00001100;
TIMSK1=1<<OCIE1A;
OCR1A=6250;
sei();
lcd_init(LCD_DIS­P_ON);
unsigned char text[40];
while (1)
{
sprintf(text,"%1u%1u­.%1u%1u",cas_d,cas_j,cas­10,cas100);
lcd_home();
lcd_puts(text);
}
}
ISR(TIMER1_COM­PA_vect)
{
if (cas100!=9)
{
cas100++;
}
else
{
cas100=0;
if (cas10!=9)
{
cas10++;
}
else
{
cas10=0;
if (cas_j!=9)
{
cas_j++;
}
else
{
cas_j=0;
if (cas_d!=9)
{
cas_d++;
}
else
{
cas_d=0;
}
}
}
}
}

 
Odpovědět 27. května 12:20
Avatar
Andy Scheuchzer:27. května 13:00

Znáš tlačítko </>?

Tvá zpráva:

Zdravím, snažím se udělat stopky v céčku pro atmega2560 v BCD. Mám zatím tento kód viz. níže a chtěl bych se zeptat, zda byste něco zlepšili případně jak by se mohl přidat start,stop a mezičas.

#define F_CPU 16000000UL
#include <avr/interrupt.h>
#include <avr/io.h>
#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <util/delay.h>
#include "lcd.h"

unsigned char cas100=0,cas10=0,cas_j=0,cas_d=0;
int main(void)
{
        TCCR1A=0b00000000;
        TCCR1B=0b00001100;
        TIMSK1=1<<OCIE1A;
        OCR1A=6250;
        sei();
        lcd_init(LCD_DISP_ON);
        unsigned char text[40];
        while (1)
        {
                sprintf(text,"%1u%1u.%1u%1u",cas_d,cas_j,cas10,cas100);
                lcd_home();
                lcd_puts(text);
        }
}
ISR(TIMER1_COMPA_vect)
{
        if (cas100!=9) { cas100++; }
        else    {
                cas100=0;
                if (cas10!=9) { cas10++; }
                else    {
                        cas10=0;
                        if (cas_j!=9) { cas_j++; }
                        else {
                                cas_j=0;
                                if (cas_d!=9) { cas_d++; }
                                else {
                                        cas_d=0;
                                }
                        }
                }
        }
}
Editováno 27. května 13:01
Nahoru Odpovědět 27. května 13:00
Člověk, co si myslí, že snědl všechnu moudrost světa, i když tomu tak není.
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Martin Dráb:27. května 13:43

htěl bych se zeptat, zda byste něco zlepšili

To musíš vědět hlavně sám. Já bych třeba nahradil volání sprintf vlastním kódem, ale nemám pro tento krok argumenty, které by se daly považovat pro tvůj případ za zásadní.

případně jak by se mohl přidat start,stop a mezičas.

Stopky (po)zastavíš či spustíš vhodným zápisem do registrů pro časovače (už je to dlouho, co jsem s AVR pracoval, takže se koukni do manuálu, nebo to odvoď z tvého kódu, jelikož tam minimálně časovač musíš zapnout). Pak je to jen o tom, zda-li při opětovném spuštění vynuluješ naměřenou hodnotu či ne.

Pokud bys chtěl udělat mezičas, tak budeš muset založit separátní sadu proměnných pro jeho uložení a případně vypsání. Zejména, pokud tvoje LCD umí alespoň dva řádky, tak můžeš na prvním psát aktuální čas, na druhém třeba mezičasy.

Nahoru Odpovědět 27. května 13:43
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
ostrozan:27. května 17:12

Můžu se zeptat co je špatného na funkci sprintf?
Myslím obecně, ne v tomto případě.
A co bys použil - itoa, nebo něco jiného?

 
Nahoru Odpovědět 27. května 17:12
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na ostrozan
Martin Dráb:27. května 17:23

Obecně na ní není špatného nic, jen si musíš dávat pozor na to, aby buffer, do kterého chceš zapsat výsledný řetězec, byl dost velký (proto je lepší používat variantu snprintf).

V tomto konkrétním případě mi přijde její použití trochu overkill, protože se nacházíme na MCU, které má relativně omezené velikosti pamětí a nedá se říci, že by se potenciálu té funkce využívalo naplno. Využívá se jen převod malých čísel (v zásadě jednociferných). Proto bych já osobně na sprintf kašlal a udělal si ten převod ručně, ale jak jsem psal výše – nejsou to žádné extra argumenty.

Nahoru Odpovědět 27. května 17:23
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondra Halata
ostrozan:27. května 17:50

Jaký máš display?
Odhaduju (podle text[40]) že2x 20 znaků.
Pak bys měl přidat ještě jeden znak pro NULL (nulový znak, 0x00) protože všechny řetězcové funkce v C a mimo jiné i lcd_puts z knihovny lcd ho berou jako konec stringu a když náhodou v poli text zaplníš všech 40 tak ti bude funkce lcd_puts vypisovat všechno z paměti dokud nenarazí na ten NULL - pak se budeš divit, proč ti to místo času ukazuje nějaký "rozsypaný čaj" :)

 
Nahoru Odpovědět 27. května 17:50
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
ostrozan:27. května 18:28

No on ten atmega2560 zas neni takové "ořezávátko" (256k flash, 8k SRAM, počtem periferií se už blíží 32 bitovým mcu ) takže na ty stopky je to sám o sobě docela "kanón na vrabce" - tam bude makat jenom
timer a procesor se bude "nudit" :)

Jinak ano - k číselné hodnotě přidáš 0x30 a máš ASCII znak, ale to formátování je takové jednodušší a čitelnější, ale samozřejmě každému vyhovuje něco jiného, já jsem se spíš ptal, jestli v tom není nějaký problém, o kterém třeba nevím.

 
Nahoru Odpovědět  +1 27. května 18:28
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 7 zpráv z 7.