ITnetwork Flashka zdarma C# týden
Akce! Pouze tento týden sleva až 80 % na kurzy C# .NET. Lze kombinovat s akcí 50 % bodů navíc na prémiový obsah!
Brno? Vypsali jsme pro vás nové termíny školení Základů programování a OOP v Brně!

Diskuze: Kedy sa vytvaraju globalne a staticke premenne?

Aktivity (2)
Avatar
Philip Recek
Člen
Avatar
Philip Recek:19. února 13:55

Dobry den. Mam mensi problem so pochopenim kedy sa vytvoria globalne premenne ak spustime
nejaky c++ program.

Zkusil jsem: Viem ze kazdy program v c++ zacina funkciou main. To znamena, ze pri spusteni nejakeho (v c++ naprogramovaneho programu) sa ihned riadenie predava tejto funkcii? Ak ano tak potom kedy sa vytvaraju globalne premenne?

Chci docílit: Moja osobna teoria :D je ze pri spusteni programu sa riadenie nepredava ihned funkcii main ale program ide riadok po riadku z hora dole a postupne vytvara globalne premenne az dokial nenatrafi na funkciu main. To by vysvetlovalo preco na globalnej urovni mozu byt iba definicie a deklaracie.

V podstate sa snazim zistit co sa naozaj deje ked spustime najaky cpp program.

Dakujem.

 
Odpovědět 19. února 13:55
Avatar
Petr Balzer
Člen
Avatar
Petr Balzer:19. února 14:19

moje znalosti tvrdí, že při spouštění programu je natažen program do paměti.
poté je řízení předáno funkci main.
globální proměnné jsou "vytvořeny" již během natahování programu do paměti (protože jsou součásti programu).
pole (jako globální proměnná) o (celkové) velikosti 128 MB tedy potřebuje minimálně 128 MB RAM.
samotný program by měl taky 128 MB.

to tvrdí mé znalosti, snad tvrdí správně :)

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět 19. února 14:19
Ono to ještě funguje?!?
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Philip Recek
Martin Dráb:19. února 14:33

Viem ze kazdy program v c++ zacina funkciou main. To znamena, ze pri spusteni nejakeho (v c++ naprogramovaneho programu) sa ihned riadenie predava tejto funkcii? Ak ano tak potom kedy sa vytvaraju globalne premenne?

Ne. Obvykle se předtím inicializuje běhová knihovna, která implementuje různé pomocné funkce (printf, fwrite, fopen...). Dále se musí naparsovat příkazová řádka, a až pak se volá funkce main (či její ekvivalent). Pokud chceš, aby se nějaký tvůj kód vykonával výrazně dříve (třeba ještě před inicializací běhové knihovny), můžeš na Windows využít tzv. TLS callbacks. To je ale platformově specifické. Záleží také na tom, zda-li běhovou knihovnu linkuješ staticky (pak je její kód součástí binárky programu) či dynamicky (pak se použije samostatná knihovna a její inicializaci v kódu programu neuvidíš).

Globální proměnné se inicilizují před voláním funkce main. U čistého C je to poměrně jednoduché, protože je můžeš inicializovat snad jen konstantou. Takovou "inicializaci" může provést již překladač (prostě ty hodnoty zapíše přímo do binárky). U C++ je to složitější, protože inicializace proměnné spočívá ve volání jejího konstruktoru (případně ve volání složitějších celků). Nevím, zda norma definuje pořadí inicializace globálních proměnných, ale nespoléhal bych na to příliš. Zdrojový kód se může skládat z více souborů, a pak je otázky, které proměnné z jakých souborů se inicializují jako první.

Nahoru Odpovědět 19. února 14:33
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 3 zpráv z 3.