Body zdarma Java týden
Využij podzimních slev a získej od nás až 40 % bodů zdarma! Více zde
Pouze tento týden sleva až 80 % na Java e-learning!
Avatar
Petr Kasnal
Člen
Avatar
Petr Kasnal:16. ledna 8:15

Ahoj, potřeboval bych ve své MVC aplikaci založit uživatele a taky bych chtěl aby nějaká část byla pro přihlášeného a nějaká část pro nepřihlášeného uživatele. Jak prosím na to? Našel jsem nějaké tutoriály, ale nemůžu najít žádný pořádný.... Hlavně málokdy je tam zhrnut i DI. Používám .Net MVC, EF a DI mohli by jste mi prosím doporučit nějaký tutoriál? Opravdu nemůžu nic pořádného najít a dělám to poprvé, takže je mi jasný, že to bude chvilku trvat než to prokopnu... Budu rád za každou radu předem moc díky

Zkusil jsem: Hledat na netu, ale nenašel jsem žádný pořádný tutorial

Chci docílit: Vytvoření uživatelů, nejlépe aby to bylo co nejvíce správně

 
Odpovědět 16. ledna 8:15
Avatar
Petr Kasnal
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Kasnal
Petr Kasnal:16. ledna 13:03

Prosím víte někdo?

 
Nahoru Odpovědět 16. ledna 13:03
Avatar
Vakos
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Petr Kasnal
Vakos:16. ledna 17:21

Neznám přímo v ASP NET, ale ASP NET Core což je vývojově následník ASP NET.

V NET Core je to jednoduché viz. Oficiální dokumenta ASP NET Core

Prakticky se před třídu či metodu vloží [Authorize]
Celé to pak může vypadat takto

[Authorize]
public class AccountController : Controller
{
    public ActionResult Login()
    {
    }

    public ActionResult Logout()
    {
    }
}

Při vložení nad metodu, tak všechny ostatní metody v třídě jsou přístupné. Lze jít i opačným přístupem a to když autorizace se vloží na třídu, tak pomocí [AllowAnonymous] se metoda udělá viditelná i pro nepřihlášené.

[Authorize]
public class AccountController : Controller
{
    [AllowAnonymous]
    public ActionResult Login()
    {
    }

    public ActionResult Logout()
    {
    }
}

Vše najdeš na webu, na které jsem zaslal link. Když si projdeš web, tak zjistíš, že to nemusí být omezené pouze na přihlášené a nepřihlášené, ale i na uživatele s přiřazenou rolí.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět 16. ledna 17:21
"Jediný způsob, jak dělat skvělou práci, je milovat to, co děláte. Pokud jste to ještě nenašli, hledejte dál. Ne...
Avatar
Petr Kasnal
Člen
Avatar
Petr Kasnal:16. ledna 20:07

V coru je mi to k ničemu :(

 
Nahoru Odpovědět  -2 16. ledna 20:07
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Odpovídá na Petr Kasnal
Honza Prosecký:16. ledna 20:33

A zkusils to? Protoze ja nasel i clanek, kde atribut pouzivaj a o tom, ze to je Core tam neni ani zminka. Asp.net MVC

 
Nahoru Odpovědět  +1 16. ledna 20:33
Avatar
Vakos
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Petr Kasnal
Vakos:16. ledna 23:42

Core vychází z klasického .NET, takže je dost možné, že to funguje a proto jsem to tu také psal. Na tobě pak musí být to, že to zkusíš.
Musíš zkoušet, hledat. A ne jen čekat až ti tady dáme přesné řešení na tvůj problém.

Nahoru Odpovědět  +1 16. ledna 23:42
"Jediný způsob, jak dělat skvělou práci, je milovat to, co děláte. Pokud jste to ještě nenašli, hledejte dál. Ne...
Avatar
Odpovídá na Petr Kasnal
Michal Štěpánek:17. ledna 8:14

Nechce se mi věřit, že jsi hledání věnoval nějaké úsilí a nic jsi nenašel...Přímo tady na ITN je na to tutoriál a na youtube je mnoho videí.
Pokud ten projekt teprve začínáš, můžeš si při tvorbě zvolit i ověřování (individuální uživ. účty, bez ověřování...).
Pokud už máš nějaký projekt a potřebuješ do něj uživatele napasovat, tak je to tak, jak ti psal Vakos. Uděláš si tabulku s uživateli a pak v Controlleru rozlišuješ atributem "Authorize" jestli musí být uživatel na danou akci přihlášen, či nikoliv. Když si spácháš i tabulku s rolemi, můžeš uživatelům přidělovat různá oprávnění do různých částí aplikace.

Nahoru Odpovědět  +1 17. ledna 8:14
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Mirek Slouka
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Kasnal
Mirek Slouka:17. ledna 13:33

Uživatele nemusíš v případě ASP .NET ani .NET CORE vůbec řešit, za předpokladu že nepotřebuješ něco specifického. Visual Studio ti umožňuje automaticky vytvořit základní věci pro práci s uživateli (přihlášení, registrace, odhlášení...) stojí to pár kliknutí při vytváření projektu.

Nahoru Odpovědět  +1 17. ledna 13:33
I can explain it to you, but I can't understand it for you.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.