Diskuze: Pomoc s učením

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Pomoc s učením American English version English version

Aktivity (3)
Avatar
Miroslav Mazal:12. srpna 14:23

Zdravím.

Hledám ochotného člověka, který by my rád pomáhal s učením v C#. Mám již sice 45 let, ale mám velké množství času, protože mám částečný invalidní důchod. Rád bych ho využil na vzdělávání.

Již jsem se tak naučil trochu pokročilou práci 3D modelování v Ciinema4D (viz můj výtvor v příloze).

Tak věřím, že se dokáži naučit trochu pokročile i C#. Učím se to podle zdejších lekcí. Ale také se prolouskávám anglickými texty.

Když se něco naučím (teď zrovna cykly), pochopím logiku a pamatuji si příkazy. Ale když to chci prakticky použít, často to nefunguje, anebo špatně. Chyba je někde ve špatném praktickém uplatnění. A tady bych potřeboval pomoci. Když na to mrkne zkušený programátor (je to vždy pár řádků), vidí to hned, ale já nevím, co jsem špatně pochopil. Když pak nad tím přemýšlím, strávím i několik hodin různými nastaveními....

Takováto pomoc by mi ušetřila mnoho hodin času, a vám zabrala vždy do cca 5 minut.

Pokud by někdo chtěl pomoci, budu rád, když se ozvete.

S pozdravem Mazal Mirek

Zkusil jsem: Učím se a testuji si, jestli jsem pochopil logiku praktického uplatnění.

Chci docílit: Naučit se tolik, co to půjde. :-))

 
Odpovědět  +2 12. srpna 14:23
Avatar
David Hynek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Miroslav Mazal
David Hynek:12. srpna 15:01

Co jsem se pri programovani naucil (amater) je asi toto. 20 % casu cloveku zabere premyslet co chce programovat, cca 10 % zabere programovani, cca 50 % pak hledani pricin proc to nefunguje a cca 20 % hledanim proc to najednou funguje. Drzim palce ikdyz s C# nemohu pomoci. Vystacim si s PHP a tim okolo. Chvalim Cinemu4D take ji mam rad, Blender mi nejak pod kuzi nevlezl.

Nahoru Odpovědět  +5 12. srpna 15:01
Čím víc vím, tím víc věcí nevím.
Avatar
Odpovídá na Miroslav Mazal
Michal Haňáček:12. srpna 18:16

Klidně se ozvi až na nějaký problém narazíš ...

Nahoru Odpovědět 12. srpna 18:16
Každé rozhodnutí a každý krok v životě nás někam posune. Bohužel jen některé nás posouvají dopředu.
Avatar
Jakub Hrdoun
Člen
Avatar
Jakub Hrdoun:13. srpna 12:04

Učím se taky hlavně ze zdejších tutoriálů, později pak konkrétní problémy hledám na stackoverflow a opravdu je to tak, že (a to hlavně ze začátku) se člověk nejvíce zadrhne při debuggování a pátrání po tom, proč to sakra nefunguje. Když už s tím strávíš dostatečný počet hodin, nevěda si sám rady, tak je zdejší fórum na konkrétní problémy fajn :)
Při opravování chyb to je sice často na prášky, ale nejvíc jsem se při tom naučil.
Myslím, že je fajn si to protrpět, člověku to pomůže a po nějaké době se ty stále se opakující chyby dost zredukují, protože tě napadne jim předejít, už když ťukáš první verzi kódu.
Kdybych měl pořád při ruce někoho, kdo by mi vždycky hned poradil, tak bych se sice méně navztekal, ale zase bych si zvykl mít vedle sebe stále pomoc, což možná není úplně ideální.
Jsem sice v trochu jiné věkové kategorii, ale troufám si tvrdit, že tak i tak je nejprospěšnější se pokusit problémy vyřešit v první řadě sám :)
Držím palce a když už to fakt nepůjde, tak napiš sem. :)

 
Nahoru Odpovědět  +1 13. srpna 12:04
Avatar
Odpovídá na Jakub Hrdoun
Miroslav Mazal:13. srpna 12:52

Ahoj a díky za komentář.

Samozřejmě máš pravdu, že nejlepší je, když člověk hledá řešení sám. Ale já ani tak nehledám pomoc s řešením, jako spíše se správným pochopením logiky, co se má vlastně udělat, anebo co se již udělalo. Zkusím ti to vysvětlit:

Například v lekci je napsáno:
Kód nejprve do abecedního znaku uloží '?', protože se může stát, že znak v naší sadě nemáme. Následně se pokusíme zjistit jeho index. Pokud se to podaří, dosadíme do abecedniZnak znak z abecedních znaků pod tímto indexem. Nakonec znak připojíme...

Já jsem to pochopil, že když v naší sadě znaků nemáme znak otazník, tak si ho do sady doplníme, pak zjistíme jeho index a jeho index doplníme do naší sady indexů.

Samozřejmě je to nesmysl a řešení bych mohl hledat do konce světa....

Ale jeden zdejší programátor upravil mé pochopení dané věty a teď už můžu hledat různá řešení a případné změny sám.

Zdraví tě Mirek

 
Nahoru Odpovědět 13. srpna 12:52
Avatar
Petr Čech
Redaktor
Avatar
Petr Čech:13. srpna 13:27

Tohle je IMHO nepříjemná fáze, kterou si zkrátka musí každý začínající programátor protrpět sám, jinak se nenaučí nad problémem přemýšlet. Přemýšlení nad tím, co se vlastně má udělat je základní schopnost programátora. Začátky jsou zkrátka těžké, protože není vždy triviální zjistit, co vlastně chceš a potom jak to ohnout do algoritmu a nakonec do kódu. Pokročilejší programování je v podstatě jen o tom, jak program zapsat přehledně v momentě, kdy je rozsáhlý, ale vždy to jsou jen schované proměnné, cykly, podmínky a pod.

Takováto pomoc by mi ušetřila mnoho hodin času, a vám zabrala vždy do cca 5 minut.

Jenže potom bys neměl tu schopnost problémy hledat. Navíc říkáš, že času máš hodně, tak nevidím problém.

Nahoru Odpovědět  +4 13. srpna 13:27
the cake is a lie
Avatar
Jakub Hrdoun
Člen
Avatar
Odpovídá na Miroslav Mazal
Jakub Hrdoun:13. srpna 14:46

Souhlasím s Petr Čech. Když dojde k nějakému nedorozumění, tak je fajn se zeptat. Ale je dobré se naučít mít jaksi "otevřenou hlavu". Když jsem pročítal místní tutoriály, tak jsem často několik minut dumal nad krátkým odstavcem, abych pochopil, o co go, no a to všechno k tomu patří. O to větší je pak potěšení, když něco po několika dnech utrpení vyjde, ne? :) Kdyby to bylo jednoduché, tak by to nebyla taková sranda.
Každopádně chápu tvoje starosti - ten odstavec co jsi zkopíroval, jsem taky musel přečíst několikrát.

 
Nahoru Odpovědět 13. srpna 14:46
Avatar
Miroslav Mazal:13. srpna 15:28

No každopádně mne těší, že se ozýváte, protože jsem si nebyl jistý, jestli tady vůbec nějaká komunikace je. Když jsem se učil Cinema4D, tak na založené příspěvky odpovídalo cca 5 lidí denně. Tady jsem u některých lekcí viděl, že poslední připomínky pod textem jsou i více než rok staré. U Cinemy jsem měl dobré zkušenosti s metodou, kdy jsem se snažil vše pochopit z tutoriálů, a když jsem s tím nemohl hnout, jeden kolega mi to pomohl pochopit. Pak jsem to hned začal používat, abych si to zapamatoval. A jakmile jsem měl jistotu, že to ovládám, šel jsem dál. V podstatě to je účel učitele ve škole. Urychluje to učení. A vzhledem k mému věku jsem za urychlení rád. Nic, už toto téma nechám a jdu na 11.lekci. Snad nejdu moc pomalu. Začal jsem před týdnem.

 
Nahoru Odpovědět 13. srpna 15:28
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:14. srpna 15:44

Kdyz ti neco nejde, napis na forum dotaz a obrn se trpelivosti kvuli neprijemnym odpovedim :) Pokud dokazes spravne formulovat dotaz, tak vetsinou na reseni prijdes i sam. Pokud ne, tak nikdo tvuj problem nepochopi a na to se hrozne spatne odpovida.

V php jednoduchy cyklus muzes napsat takto

$arr     = array(1, 2, 3, 4);
$i_start = 0; // zacatek pole
$i_end   = count($arr); // konec pole (delka)
for ($i=$i_start; $i<$i_end; $i++) - vyuziva se u vbeznych cyklu
    { echo $arr[$i]; }

// ---

$str     = "1, 2, 3, 4";
$i_start = 0; // zacatek retezce
$i_end   = strlen($str); // konec retezce (delka)
for ($i=$i_start; $i<$i_end; $i++)
    { echo $str[$i]; }

// ---

$arr   = array(1, 2, 3, 4);
$i_start = 0; // zacatek pole
$i_end   = count($arr); // konec pole (delka)
$i = $i_start;
while ($i<$i_end)
    { echo $arr[$key]; $i++}

// ---

$arr   = array(1, 2, 3, 4);
foreach ($arr as $key=>$value) // prochazej vsechny hodnoty pole - vyuziva se u sql a i bezne
    { echo $arr[$key]; } // nebo echo $value

Podobne se to da pouzit i v asp c#. Ty podminky muzou byt slozitejsi nez $i<$i_end. A pozor, v nektere literature muzes narazit na takovyto zapis. To funguje, ale je to o neco pomalejsi, protoze funkce count propocitava delku pole v kazdem cyklu, protoze delka pole se mohla zmenit! Dle velikosti pole se pak muze jednat o 1-200% (ms-s) zpomaleni. Coz neni prilis vyznamne. Ale nekdy to vadi.

$arr     = array(1, 2, 3, 4);
for ($i=0; $i<count($arr); $i++)
    { echo $arr[$i]; }

Takze, otazka spis zni, co mas konkretne za problem?

 
Nahoru Odpovědět 14. srpna 15:44
Avatar
Odpovídá na Peter Mlich
Miroslav Mazal:14. srpna 16:01

Ahoj. Děkuji. Už tomu rozumím. Teď louskám první lekce OOP.

 
Nahoru Odpovědět 14. srpna 16:01
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.