dodání ihned! nové
Hledáme programátora do rostoucího týmu ITnetwork.cz, 100% home office, 100% flexibilní pracovní doba. Více informací

Diskuze: Vícevrstvá architektura

Aktivity
Avatar
Jamis
Člen
Avatar
Jamis:20.12.2016 15:01

Ahoj,
mám aplikaci, která sestává z několika vrstev. Jde o WPF aplikaci udělanou v C# jako MVVM vše funguje jak má, ale novým požadavkem je, aby byl klient oddělený od databázového serveru. Tedy aby klient přistupoval skrze interní síť na nějaký aplikační server, který teprve uvidí na databázový server. A já mám dva dotazy, které mi nejsou jasné:

  1. Má se to "správně" udělat tak, že jedna ta existující vrstva, nejspíše datová, se "předělá" na server nebo se naopak musí přidat nová vrstva, která bude tím serverem a s níž bude klient komunikovat. A zde bych byl moc vděčný i za nějaký příklad.
  2. Mělo by to být uděláno jako WCF služba a nebo je vhodnější vytvořit si vlastního server-klienta nad TCP?

Moc děkuji za rady a odkazy

 
Odpovědět
20.12.2016 15:01
Avatar
Marian Benčat:20.12.2016 15:59
  1. Jde o přístup k datum, tedy jakási DAL vrstva, pokud jste tam již měli dobře vyřešenou abstrakci (nikdy to NEJDE udělat úplně bulletproof a nikdy není úprava vnitřku DALu bezbolestná), tak vám stačí přeimplementovat to DAL a uvnitř je možné komunikovat třeba přes REST / WCF s jiným serverem.

To je také úloha DALu, komunikaci s úložištěm. A z vnějšího pohledu je jedno, jeslti je to lokální DB, nebo třeba další server (přes API).

  1. Nedokáži říct, jestli WCF umírá nebo ne,.. Záleží co od toho chcete. WCF/Rest/OData/Grap­hQL.. vše má svoje velké výhody a svoje velké nevýhody. Vše umí HTTP binding a vše umí univerzální přepravku (JSON).
Nahoru Odpovědět
20.12.2016 15:59
Totalitní admini..
Avatar
Marian Benčat:20.12.2016 16:01

Nejvíce záleží na tom, jak moc jste naprasili právě tuto Datovou vrstvu, pokud jste používali ve WPF aplikaci nějaké ORM (třeb EF) a z té DAL vrstvy jste exposunli třeba IQueryable (že nějaká metoda DALu vracela iQueryable), tak se z toho teďka zblázníte a čeká vás překopávání větší části aplikaci, než by bylo za dobře napsaného kódu (a SOCu) nutné.

Dávám příklad s IQueryable, protože jeho vracení z metod, které jdou do "vyšší vrstvy" je naprosto nejčástější problém, kterého se dopouštějí i velezkušení vývojáři a bohužel je to i vidět v každém ukázkovém příkladu od microsoftu.

Nahoru Odpovědět
20.12.2016 16:01
Totalitní admini..
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Jamis
Člen
Avatar
Jamis:21.12.2016 10:26

Děkuji za odpověď. Datová vrstva je realizována s pomocí EF a vzoru Repository, který však vždy (tedy doufám v to a pokud ne, chápu, že bude třeba to upravit) vrací o patro výš již materializovaná data. takže snad by to mělo jít relativně bezbolestně.

 
Nahoru Odpovědět
21.12.2016 10:26
Avatar
Odpovídá na Jamis
Marian Benčat:21.12.2016 12:07

Prosím příště použijte na odpovědět,... zde je to totiž velmi důmyslně vymyšleno tak, že pokud nedáte odpovědět, tak je notifikován pouze autor topicu a NIKDO další už ne :-)))) Kdybych napsal svůj názor na tento výmysl, tak opět dostanu jen 20x mínus, takže nic ... ;-)

Pokud máte v DALu v metodách v parametrech skutečně dotaz a vracíte již materializovaná data a nevracíte z metody IQueryable tak jste první bitvu vyhráli.

Druhá bitva vás čeká v podobě transakce. Zatímco v EF jste měli většinou transakci "realizovanou" pomocí EF data contextu, jeho lifecyklu a volání savechanges(), tak u té síťové už to tak jednoduché nebude. Pokud jste používali správně implementovaný Unit of work a né tak na ho*no jako to má microsoft na svým ASP stránkách (kde naperou Repository dovnitř UOW a naruší tak asi všechny programátorský principy), tak to budete mít ale o něco lehčí.

Budete tam muset buďto mít naimplementovanou podporu pro transakce na obou serverech, případně craftnout speciální request, který bude obsahovat všechny data, co se mají zpracovat v transakci, protože budete chtít mít bezstavové API (tj. bez transakce mezi requesty)

Nahoru Odpovědět
21.12.2016 12:07
Totalitní admini..
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 5 zpráv z 5.