Válí se ti projekty v šuplíku? Dostaň je mezi lidi a získej cool tričko a body na profi IT kurzy v soutěži ITnetwork summer 2017!
Přidej si svou IT školu do profilu a najdi spolužáky zde na síti :)
Avatar
Denis Homolík (Alfonz):23.12.2013 0:31

čau,
Mě připadá VB vpodstatě jako "zjednodušený" C#, který se podobá víc lidskému jazyku. Jak to vnímáte vy? A v čem jsou výhody těchto jazyků?

Odpovědět 23.12.2013 0:31
Vše je možné, dokud si to myslíte!
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Denis Homolík (Alfonz)
Kit:23.12.2013 0:52

VB je podstatně starší. Nemůže tedy být zjednodušenou verzí C#.

Editováno 23.12.2013 0:53
Nahoru Odpovědět 23.12.2013 0:52
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Denis Homolík (Alfonz)
Jan Vargovský:23.12.2013 0:56

Kompiluje se do stejného kódu. Umí vpodstatě to samé (VB nemá třeba pointery). C# je prostě C like syntax, takže potom více porozumíš jazykům jako Java, C++ apod.

Nicméně už se to tu jednou řešilo.

 
Nahoru Odpovědět 23.12.2013 0:56
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Jan Vargovský:23.12.2013 0:57

Wiki říká, že VB je od roku 2001, zatím co C# je 2000. Pokud se bavíme o .NETu.

Editováno 23.12.2013 0:58
 
Nahoru Odpovědět 23.12.2013 0:57
Avatar
Odpovídá na Denis Homolík (Alfonz)
Petr Domes (petrds):23.12.2013 1:07

Právě že C# je zjednodušený a přehlednější(stejně jako Java), VB je strašně ukecaný. VB je možná lepší pro začátky v programování, ale jinak je C# jasná volba.

 
Nahoru Odpovědět  ±0 23.12.2013 1:07
Avatar
Honza
Člen
Avatar
Honza:31.12.2013 9:28

C# a VB jsou rovnocenné jazyky. Je zde sice pár vyjímek jako třeba absence pointerů ve VB. Na druhou stranu ve VB programuji 7 let a nikdy jsem to nepotřeboval (tím neříkám že to je k ničemu).

Co se týká funkčnosti a rychlosti výsledné aplikace, je jedno co si vybereš. Tvůj kód se z C# i VB tak jako tak přeloží do MSIL se kterým pracuje počítač. Opravdu záleží na tom co se ti bude lépe číst.

Já např. začínal s makrama ve VBA (MS Excel) kde je starší verze Visual Basicu. Sice se v tom programuje trochu jinak, ale syntaxe je podobná takže jsem u toho už zůstal (a to i když jsem si pak později začal pohrávat s Objective-C).

Někomu vadí že je VB ukecaný, někomu jinému zase vadí hromada závorek v C#. Oboje je ale jen o zvyku než se v kódu zorientuješ a začneš v tom "vidět" co tam je napsané :)

Editováno 31.12.2013 9:28
Nahoru Odpovědět 31.12.2013 9:28
Snadnou cestou se daleko nedostanete, je tam velká tlačenice...
Avatar
MadaraCZech
Člen
Avatar
Odpovídá na Denis Homolík (Alfonz)
MadaraCZech:2.1.2014 17:27

Jen bych upozornil, ve Visual Basicu nejsou ; ! :)

Nahoru Odpovědět 2.1.2014 17:27
...
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na MadaraCZech
Kit:2.1.2014 17:29

To je podle tebe hlavní výhoda? V Pythonu přece také středníky nejsou.

V jazyku VimL také středníky nejsou a docela mi to vadí, protože pokračovací řádky kvůli tomu musím speciálně označovat.

Editováno 2.1.2014 17:32
Nahoru Odpovědět 2.1.2014 17:29
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mnauik
Člen
Avatar
mnauik:2.1.2014 18:51

Já mám radši středníky, je to pak přehlednější.

Nahoru Odpovědět  +2 2.1.2014 18:51
minusuj mě, ale zdůvodni to ;)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mnauik
Kit:2.1.2014 19:07

Středníky přehlednost neudělají. Umožní však mít na řádku víc příkazů a jeden příkaz na více řádek. V SQL středníky jsou také, ale protože na ně programátoři velmi často zapomínali, automaticky se v ovladačích doplňují.

Nahoru Odpovědět 2.1.2014 19:07
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
MadaraCZech
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
MadaraCZech:2.1.2014 19:16

Já to neberu jako výhodu...

Nahoru Odpovědět 2.1.2014 19:16
...
Avatar
Odpovídá na Kit
Michal Žůrek (misaz):2.1.2014 19:17

Nenazýval bych to výhodou, ale vlastností, které si všimne úplně každý a při programování je dost zásadní.

Nahoru Odpovědět 2.1.2014 19:17
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
Michal Žůrek (misaz):2.1.2014 19:22

Visual Basic je to od 1991, C# vycházel právě z Visual Basicu a C-Like syntaxe. Později byli oba sjednoceny pod .NET. Díky toho že VB je tu dýl, tak ho máme i v Excelu, Corelu, AutoCADu, ... Později jak přibyl C#, tak microsoft začal sjednocovat, tak aby se vše dalo programovat jak ve VB, tak v C#. proto se dnes Windows Store aplikace dají vyvíjet jak v C#, tak ve Visual Basic. WIndows Phone, ASP.NET a spousta dalších totéž.

Nahoru Odpovědět  ±0 2.1.2014 19:22
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Žůrek (misaz):2.1.2014 19:23

Už delší dobu plánuju o tom napsat článek.

Nahoru Odpovědět  +1 2.1.2014 19:23
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Jan Vargovský:2.1.2014 19:29

Jenže my se bavili o VB .NET.

 
Nahoru Odpovědět 2.1.2014 19:29
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Kit:2.1.2014 19:29

Je hodně jazyků, které středníky nemají. Z těch, co znám: Javascript, Python, Lua, VimL, Fortran, Assembler, XSLT, Octave, Lisp, Ruby, ... a celkem se bez nich obejdou.

Například v Prologu je místo středníku tečka. Děsný nezvyk.

Nahoru Odpovědět 2.1.2014 19:29
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
Michal Žůrek (misaz):2.1.2014 19:31

Však no, VB.NET (a c# částečně taky) vyšel z VB.

Nahoru Odpovědět 2.1.2014 19:31
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 17 zpráv z 17.