Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se C# .NET
Využij akce až 80% zdarma při nákupu e-learningu. Více informací .
C# week

Diskuze: Datum publikace článků, menu v JS

Aktivity (5)
Avatar

Člen
Avatar
:22.4.2012 14:40

Mám trochu problém s tím, že u článků nemůžu najít datum jejich publikace. Každopádně jsem chtěl podotknout, že tabulkové layouty už nejsou dávno validní a nepodléhají standardům. Takže bych se zaměřil spíš na práci s bloky.

 
Odpovědět
22.4.2012 14:40
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na
David Čápka:22.4.2012 15:39

Článek je aktuální a pojednává o statickém webu, ve kterém layout jinak neuděláš. Tabulky jsou naprosto validní, jsou pouze nesémantické, což je obrovský rozdíl (navíc je to na začátku článku zmíněno).

Pokud "bloky" myslíš DIVy, tak takový layout se používá ve chvíli, kdy obsah webu generuje nějaký serverový skript do šablony, tedy pokud autor webu umí kromě HTML nějaký další jazyk. Tento tutoriál učí základy HTML a využívá odlišnosti v renderování tabulky pro vložení rámců, které do divu takhle nevložíš.

Rámce umožňují mít napsaný layout pouze jednou, bez nich by uživatel musel mít navigaci přítomnou v každé stránce a ručně měnit 100 souborů při přidání položky menu by se asi lidem nelíbilo. Skript to udělá na serveru za nás, ale jak jsem řekl, toto je pro začátečníky, je to dobře napsané, validní a aktuální.

Nahoru Odpovědět
22.4.2012 15:39
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
:22.4.2012 15:46

Nevim, asi bych se trochu hádal. Někde jsem četl články o tom, že web pozicovaný pomocí tabulek je přežitek. Všechno lze udělat pomocí divů. Na výpis menu nepotřebuješ iframe, ale jen se naučit jednu řádku v JS a dělat to jako externí js file. Což zvládne i začátečník, když mu to v článku nabídneš. Internetové čtečky tabulkové layouty nezvládají. Web se čte po buňkách a ne vždy to má smysl. Navíc se musí čekat až načte celá tabulka a ne její části. Aspoň v okamžiku, kdy jsem se tomu věnoval, to tak bylo. Jestli to už neplatí, rád se nechám nasměřovat na nějakou odbornou literaturu, abych nebyl pozadu:-)

 
Nahoru Odpovědět
22.4.2012 15:46
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na
David Čápka:22.4.2012 17:40

Ano, je to přežitek, ale musíš si uvědomit, že to je tutoriál pro lidi, co neumí ani HTML, natož nějaký JS. Tabulkový layout je cesta pro začátečníka, jak si vytvořit pěkný web, který se dobře spravuje, je validní a dobře vypadá. Jinak nevidím s tabulkovým layoutem jediný problém, kromě toho, že to není in, čtečky používá naprosté minimum lidí a na ty začátečnické pokusy to stejně nevadí. Navíc nevidím důvod proč by tyto stránky čtečka neměla přečíst, tabulka je validním obsahem webu a předpokládám, že čtečka dokáže přečíst obsah tabulky, to by jinak nebyla k ničemu. Jediný problém může být s rámci, ale to samé máš s tím svým JavaScriptem.

DIVový layout je pro pokročilé uživatele a bez dalšího jazyka ho neuděláš. Přece nebudu do HTML tutoriálů míchat JS nebo PHP, už takhle stačí, že se musí učit navíc CSS.

Tvoje argumentace není na místě, je to asi jako kdybys někomu říkal, ať se nezatěžuje newtonovskou fyzikou a jde rovnou zkoumat kvantové paradoxy a časoprostory, protože je to mnohem zajímavější a newtonovská fyzika je už přežitek. Problém ale je, že k tomuto musí perfektně znát a chápat tu newtonovskou. Stejně tak nejprve musíš dokonale umět HTML než si začneš lámat hlavu s nějakými skripty.

Nahoru Odpovědět
22.4.2012 17:40
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Avatar
Drahomír Hanák
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
Drahomír Hanák:22.4.2012 17:53

Generovat zrovna menu JavaScriptem není moc dobrý nápad z hlediska SEO. Vyhledávače většinou umí číst jen kód vygenerovaný serverem (přes PHP, Python, C#, Javu apod.). Je jasné, že tohle začátečníka asi nebude zajímat, ale na druhou stranu je dobré je k tomu vést. JavaScript bych použil jen v případě, že je celá aplikace napsaná v JavaScriptu a dotazování na server není tak časté nebo není vůbec (nebo je asynchronní). Příklad takové JavaScriptové aplikace je třeba Twitter.

Osobně jsi myslím, že by bylo nejlepší vést uživatele k psaní HTML5 značek.

 
Nahoru Odpovědět
22.4.2012 17:53
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
David Čápka:22.4.2012 18:21

A je v HTML5 něco, co řeší navigaci mezi stránkami?

Nahoru Odpovědět
22.4.2012 18:21
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Drahomír Hanák
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Drahomír Hanák:22.4.2012 18:39

Existuje tag <nav>, který určuje navigaci. Nicméně ta moje poznámka na konci se ani tak nevztahovala k tomuto článku nebo k navigaci. Byla myšlena spíš obecně. HTML5 totiž přináší spoustu nových značek, které nahrazují značku div v různých situacích a když už je použit HTML5 doctype, bylo by dobré je využívat.

 
Nahoru Odpovědět
22.4.2012 18:39
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
David Čápka:22.4.2012 18:54

Já jsem v tomto seriálu k DIVům zatím nedošel, myslím, že je toho v základním HTML i CSS dost :)

Plánuji potom pokračování, které se propojí s Mirkovým PHP seriálem.

Nahoru Odpovědět
22.4.2012 18:54
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
Kit:22.4.2012 19:46

Se specializovanými značkami z HTML5 jsem dost konzervativní. Označení pojmenovaným DIVem je jen o něco málo delší a můžu si je pojmenovat jak chci (hlavicka, paticka, levemenu, dolnireklama, ...)

Kromě toho se mi z AJAXu lépe ovládají pojmenované DIVy než značky, protože jsou jedinečné.

Nahoru Odpovědět
22.4.2012 19:46
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Drahomír Hanák
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Drahomír Hanák:22.4.2012 19:59

Těmhle značkám můžeš taky dávat unikátní ID a taky se to tak dělá. Používají se hlavně k přesnějšímu rozdělení stránky. Časem toho budou využívat i vyhledávače. Google už dokonce umí indexovat obsah podle speciálních značek HTML5. Podle mě je to dobrá věc. Je to přehledné a dá se tak někdy i líp stylovat víc bloků. Například pro články je tag <article>, pro bloky nadpisů <hgroup> apod. HTML5 není jen o jiném doctypu, ty značky tam na něco jsou ;)

 
Nahoru Odpovědět
22.4.2012 19:59
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:22.4.2012 20:02

Jediný rozdíl je v sémantice, aby prohlížeč chápal, co v tom elementu je. Jinak je přeci úplně jedno, jestli si dám idčko k elementu nav nebo div.

Nahoru Odpovědět
22.4.2012 20:02
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 11 zpráv z 11.