Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se Javy. Zároveň využij akce až 50 % zdarma při nákupu e-learningu - více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.
java week + discount 50
Avatar
Václav Franz
Supertvůrce
Avatar
Václav Franz:6. ledna 22:33

Zdravím,

chtěl bych zautomatizovat přidání obrázků do galerie uložené ve složce /img/family/

$dir = 'img/family/';

$imgs = scandir($dir);

foreach ($imgs as $img) {
    echo '<img src="'.$dir.$img.'" alt="#">';
    echo '<br>';
}

Tohle by fungovalo celkem dobře, ale spolu s obrázkama je ve složce img/family/ ještě další složka, takže se na stránce zobrazí jako nenalezený obrázek.

Zkusil jsem: Zkoušel jsem toto (obrázky mají příponu .webp), ale to mi do stránky nevypíše vůbec nic.

$dir = 'img/family/';

$imgs = scandir($dir);


foreach ($imgs as $img) {
    if(strpos('.webp', $img)) {
        echo '<img src="'.$dir.$img.'" alt="#">';
        echo '<br>';
    }
}

Chci docílit: Vrátit pouze soubory s příponou .webp.

 
Odpovědět
6. ledna 22:33
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:7. ledna 13:30

php.net/strpos - to tem pouzivas ty
php.net/strrpos - to bys pouzit mel, str reverse/right pos
nebo pouzij php.net/substr

substr($str, -4, 4)=='.webp';

A zkus pouzivat vhodnejsi nazvy, ktere odpovidaji vic realite (files, list). A zkus se podivat do dokumentace, co ta funkce dela a na nejake priklady tam. php.net/scandir

$path = 'img/family/';
$list = scandir($path); // jsou tam adresare ./ ../ jine/ + soubory
foreach ($list as $item) { // nemas tu nikde funkci is_dir($path.'/'.$item)?
    if(strrpos('.webp', $item)) { // strRpos
        echo '<img src="'.$path.'/'.$item.'" alt="#">'; // tady by melo byt lomitko, mozna
        echo '<br>';
    }
}

Jako, pouzij tam treba, dir, files. Ale, neni to uplne ono.
Scandir ti vrati seznam adresaru a souboru. Coz se neda uplne oznacit ani jako files, directories, asi nejlepsi je list. Images mi prijde uz hodne zavadejici. Ale, hlavni je, kdyz se v tom vyznas. treba ti prave me oznaceni prijde neprehledne nebo nekde najdes lepsi.
Treba, kdyz to oznacim jen list, tak pro cyklus se pouziva obvykle item of list. Ale, zase v tomhle pripade se jedna spis o name of file/directory. Takze by tam mohlo byt $names, $name. Ja pak s oblibou pouzivam name_list, abych zvyraznil odlisnost. name a names vypadaji skoro stejne a pak snadno udelas chybu zapomenutim S

 
Nahoru Odpovědět
7. ledna 13:30
Avatar
Václav Franz
Supertvůrce
Avatar
Odpovídá na Peter Mlich
Václav Franz:8. ledna 18:30

Super, díky za pomoc. Nakonec fungovalo

if(!is_dir($item))

Při substr() i strrpos() se též nevypsalo do stránky nic.

 
Nahoru Odpovědět
8. ledna 18:30
Avatar
Václav Franz
Supertvůrce
Avatar
Odpovídá na Václav Franz
Václav Franz:8. ledna 19:43

Po útrapných zjišťování, proč to sakra nefunguje jak má, je tohle asi nejlepší výsledek. S tím, že miniatura obrázku a skutečná velikost musí být ve stejné složce, jinak to fungovalo jen v testovací verzi, ale naostro ne. Kdyby na tom někdo viděl něco špatně, za kritiku budu rád.

$path = 'img/family/';
$list = scandir($path);

foreach ($list as $item) {
    if(substr($item, -5,5) == 's.jpg') {
        echo '<a href="'.$path.str_replace('s.jpg', 'href.jpg', $item).
        '" data-lightbox="mygallery" class="gallery-link"><img src="'.$path.$item.
        '" alt="Family" class="gallery-img"></a>';
    }
}
 
Nahoru Odpovědět
8. ledna 19:43
Avatar
Václav Franz
Supertvůrce
Avatar
Václav Franz:8. ledna 20:05

Poslední dotaz (omlouvám se za spam) na zkušeného webaře, co je lepší?

mám soubor index.php, který je složený pouze z vložených podstránek

<?php

require_once('header.php');

require_once('subpage/aboutme.php');

require_once('subpage/gallery.php');

require_once('subpage/services.php');

require_once('subpage/contact.php');

require_once('footer.php');

V gallery.php je několik DIVů s teď už PHP scriptem na zobrazení img (viz předchozí post). Je lepší to ještě rozdělit na další podsoubory nebo už je to v praxi zbytečná komplikace?

<div id="family-container"> --> cca 40 řádků kódu
            <?php
                $path = 'img/family/';
                $list = scandir($path);

                foreach ($list as $item) {
                    if(substr($item, -5,5) == 's.jpg') {
                        echo '<a href="'.$path.str_replace('s.jpg', 'href.jpg', $item).
                        '" data-lightbox="mygallery" class="gallery-link"><img src="'.$path.$item.
                        '" alt="Family" class="gallery-img"></a>';
                    }
                }
            ?>
</div>

vs

<div id="family-container">
    <?php
        require_once('gallery/family.php')
    ?>
</div>
 
Nahoru Odpovědět
8. ledna 20:05
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:10. ledna 11:04

Jo, ono totiz strrpos se pise jinak. To je dobre se podivat do dokumentace. Coz jsem neudelal ani ja,ikdyz obvykle to delavam. Pac tam obvykle byva poradi argumentu jinak nez bys ocekaval. zakerne je to presne opacne, protoze ten jazyk placali prikaz po prikazu a ne z celkoveho pohledu.

//    if(strrpos('.webp', $item)
    if(strrpos($item, '.webp')

https://www.php.net/strrpos
$pos = strrpos($mystring, "b");
 
Nahoru Odpovědět
10. ledna 11:04
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:10. ledna 11:09

Jo, a asi by bylo rychlejsi pouzit substr nez replace. Proc akttivovat vyhledavaci funkci a dokonce az na 5 znaku, kdyz znas pozici, kde to chces urezat? A to s tim is_dir bych tam urcite dal.

if(substr($item, -5,5) == 's.jpg') {
... $path . substr($item, 0, -5). 'href.jpg'
 
Nahoru Odpovědět
10. ledna 11:09
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 7 zpráv z 7.