Letní akce! Lákají tě IT školení C#, Javy a PHP v Brně? Přihlas se a napiš nám do zpráv kód "BRNO 500" pro slevu 500 Kč na libovolný brněnský kurz. Lze kombinovat se slevami uvedenými u školení i použít pro více kurzů. Akce končí 28.7.
Avatar
Ondřej Pech
Člen
Avatar
Ondřej Pech:10.10.2017 19:27

Ahoj, napsal jsme funkce kde čas od času zkontroluji jestli se mi na nějakém místě vrátilo false a když jo tak chci aby ta funkce hodila FALSE. Použil jsme return ale funkce pokračuje dál, to už nechci, protože další věci nedostanou naplněné potřebné proměnné. Proč mi to nefunguje? Nechci používat exit a ukončovat celý script, jen potřebuji aby se další kód dané funkce neprovedel a funkce vrátila FALSE. Díky za rady

 
Odpovědět 10.10.2017 19:27
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Pech
Marian Benčat:10.10.2017 19:37

Použil jsme return ale funkce pokračuje dál,

hoď kód, return ukončuje VŽDY současnou funkci, takže pravděpodobně děláš něco špatně, nebo něco špatně chápeš.

Editováno 10.10.2017 19:37
Nahoru Odpovědět  +2 10.10.2017 19:37
Totalitní admini..
Avatar
Ondřej Pech
Člen
Avatar
Ondřej Pech:10.10.2017 19:57

Konkrétní kód nemůžu ale zkusím to trochu obecně jak to mám:

<?php
$vysledek = priklad($parametry);

if(!$vysledek){
        $log->error('Bla Bla Bla');
}

// FUNKCE ----------------

function priklad($parametry)
{
        $kontakty = $spravceKontaktu->vratIdkontaktuPodleLicencnihoKlice('AAAAA');
        if(!$kontakty) {
                return false;
        }

        $deaktivace = $spravceKontaktu->deaktivujKontakt($kontakty['id']);
        if(!$deaktivace) {
                return false;
        }

        return true;
}

když první funkce ve funkci priklad vrati false tak se mi stejně spusti druha funkce a ta pochopitelně háže chybu, protože nezná parametr $kontakt['id']. TA by se podle mě ale už vůbec neměla provést a funkce priklad by měla vrátit false. Ale neděje se tak. Ještě může být chyba někde v těch knihovnách že nevrací false když ten kontakt nenajde ale na první podle to vypadá že by to mělo fungovat.

 
Nahoru Odpovědět 10.10.2017 19:57
Avatar
Honza Bittner
Šupák
Avatar
Odpovídá na Ondřej Pech
Honza Bittner:10.10.2017 20:21

A co vrací "$spravceKontaktu->vratIdkontak­tuPodleLicencni­hoKlice('AAAA­A');" ?

Nahoru Odpovědět 10.10.2017 20:21
Milovník Dartu. Student FIT ČVUT. Sleduj mě na https://twitter.com/tenhobi a ptej se na cokoli na https://github.com/...
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Marian Benčat:10.10.2017 20:44

To vrátí IDKontaktuPodle­LicencnihoKli­ce NeumisCist? :D

Editováno 10.10.2017 20:44
Nahoru Odpovědět  +2 10.10.2017 20:44
Totalitní admini..
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Pech
Marian Benčat:10.10.2017 20:46

Jinak ano... já samozřejmě vím, že PHP je dynamický SHIT a tudíž můžeš dělat různé věci... ale vratIdkontaktu­PodleLicencni­hoKlice by mi taky evokovalo, ze to treba bude vracet nejaky GUID, nebo Integer? ;-)

tudíž mi přijde poměrně nebezpečný dávat toto do podmínky a využít jakéhokoliv implicitního přetypování na boolean.. ale já nejsem PHPkář...

Editováno 10.10.2017 20:47
Nahoru Odpovědět  +1 10.10.2017 20:46
Totalitní admini..
Avatar
Ondřej Pech
Člen
Avatar
Ondřej Pech:11.10.2017 8:51

Vrací buď id kontaktu nebo FALSE v případě že nenajde. A to false právě odchytávám a když nenajde potřebuju aby to skočilo ven

 
Nahoru Odpovědět 11.10.2017 8:51
Avatar
Petr D
Člen
Avatar
Odpovídá na Ondřej Pech
Petr D:11.10.2017 9:21

Udělej si var_dump() vrácené hodnoty z $kontakty. Podle tvého modelového příkladu nedostáváš ID, ale pole...
V podmínce použij ===, čili porovnání hodnoty a datového typu Comparison Operators

Editováno 11.10.2017 9:22
 
Nahoru Odpovědět  +1 11.10.2017 9:21
Avatar
Jirka Jr
Člen
Avatar
Odpovídá na Ondřej Pech
Jirka Jr:11.10.2017 10:54

souhlasim s tim co napsal Findthee

pridej si tam var_dump:

$kontakty = $spravceKontaktu->vratIdkontaktuPodleLicencnihoKlice('AAAAA');
var_dump($kontakty);
if(!$kontakty) {
        return false;
}

a pokud ti to skutecne vypise "bool(false)" a pritom funkce neskonci hned v tomto prvnim IFu, tak jsi objevil bug v PHP

pokud ti to vypise neco jineho, s cim nebudes vedet co a jak, tak to sem hod a popereme se s tim

 
Nahoru Odpovědět 11.10.2017 10:54
Avatar
Odpovídá na Ondřej Pech
Vladislav Ladicky:11.10.2017 11:43

To je predovsetkym zly pristup. Funkcia ma mat jediny vystupny bod, okrem ineho aj preto, aby si sa nestratil, ako sa ti to prave stalo. Prinajmensom to vsak bude prehladnejsie.

function priklad ($parametry) {
  $vysledok = false
  $kontakty = $spravceKontaktu->vratIdkontaktuPodleLicencnihoKlice('AAAAA');
  $deaktivace = $spravceKontaktu->deaktivujKontakt($kontakty['id']);

  if ($kontakty || $deaktivace) { //Ak to ide, testuj na true, nie false. A OR je vhodnejsie, lebo ma skratene vyhodnocovanie
    $vysledok = true;
  }

  return $vysledok;
}
Editováno 11.10.2017 11:46
 
Nahoru Odpovědět 11.10.2017 11:43
Avatar
Petr D
Člen
Avatar
Odpovídá na Vladislav Ladicky
Petr D:12.10.2017 9:17

Tak to určitě ne. V rozumné míře můžeme použít kolik returnů chceme. V PHP platí pouze obecné pravidlo, nepoužívat break, else, elseif pokud předtím použiji return v if nebo case.
Např. místo.:

if (true) {
    return 1;
} else {
    return 0;
}

použít:

if (true) {
    return 1;
}
return 0;

Navíc tvůj příklad může skončit chybou hned na 4 řádku (opominu chybějící středník na druhém), pokud $spravceKontaktu->vratIdkontak­tuPodleLicencni­hoKlice('AAAA­A') vrátí false.

 
Nahoru Odpovědět 12.10.2017 9:17
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 11 zpráv z 11.