Body zdarma Java týden
Využij podzimních slev a získej od nás až 40 % bodů zdarma! Více zde
Pouze tento týden sleva až 80 % na Java e-learning!

Diskuze: Problém se zpracováním formuláře

Aktivity (1)
Avatar
Petr Langer
Člen
Avatar
Petr Langer:22. června 19:09

Presenter:

public function renderDefault($url) {
        $this->url = $url;
 }

protected function createComponentUpdateTextForm() {
        $text = $this->editorManager->getText($this->url);
        $form = $this->updateTextFormFactory->create($this->url, $text['text']);
        $form->onSuccess[] = function (Form $form, \stdClass $values) {
            $this->editorManager->updateText($form->values['url'], $form->values['text']);
            $this->redirect('Homepage:default');
        };
        return $form;
    }

Továrna na formulář:

public function createPhase ($url, $text) {
        $form = $this->formFactory->create();
        $form->addHidden('url', $url);
        $form->addTextArea('text', 'Text: ')
                ->setAttribute('rows',6)
                ->setAttribute('cols',50)
                ->setDefaultValue($text)
                ->setRequired();
        $form->addSubmit('update', 'Editovat');
        return $form;
    }

Model:

public function getText($url) {
        $data = (array) $this->database->query('SELECT article.text '
                . 'FROM article'
                . 'WHERE article.url= ?', $url)->fetch();
        return $data;
    }

public function updateGamebookPhase($url, $text) {
        $this->database->query('UPDATE article'
                . 'SET article.text = ? '
                . 'WHERE article.url= ?', $text, $url);
    }

A teď můj problém. Po kliknutí na odkaz se dostanu na stránku s formulářem pro editaci článku. Do formuláře si vložím jako výchozí text původní článek. Sem je všechno v pořádku. Když odešlu formulář, tak bych čekal, že se do databáze uloží upravený článek a přesměruje mě to na Homepage:default. To se ale nestane a dostanu varování, že index 'text' není definovaný (řádek, kde vytvářím továrnou formulář), do databáze se nic nepošle a zůstanu na stránce s formulářem. Nevím kde je chyba protože bych čekal, že továrna se zavolá jen jednou, když se dostanu na stránku s formulářem, ale ona se z pro mě neznámého důvodu volá ještě po odeslání formuláře, když už je formulář vytvořený. Co dělám špatně?

 
Odpovědět 22. června 19:09
Avatar
Mirek Slouka
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Langer
Mirek Slouka:24. června 6:20

Ahoj,

z tohohle se moc odvodit nedá. To druhé provolávání po redirectu může být tím, že na defaultu máš v šabloně odkaz na tuto továrničku a proto se provolá znovu. A co se týče toho erroru tak by se hodilo sem přidat i log z Tracy nebo vlastní try catch blok někde uvnitř továrničky, abysme měli víc informací o tom kde ta chyba může být.

Nahoru Odpovědět 24. června 6:20
I can explain it to you, but I can't understand it for you.
Avatar
Petr Langer
Člen
Avatar
Odpovídá na Mirek Slouka
Petr Langer:24. června 8:35

Ahoj, podle mě k tomu redirectu vůbec nedojde (netuším proč) a chyba je v tom, že když tahám z databáze původní text, tak ten parametr $url je už null a metoda mi místo pole vrátí FALSE. Pak dostávám chybu, že není definovaný ten index (což je logické, protože to není ani pole). Log nahodím, až budu doma.

 
Nahoru Odpovědět 24. června 8:35
Avatar
Petr Langer
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Langer
Petr Langer:24. června 9:21

Screen z tracy. Jak jsem už psal předtím, tuhle chybu dostanu až po odeslání formuláře. Když chybu přeskočím, tak jsem opět na stránce s formulářem a k žádnému redirectu nedochází.

 
Nahoru Odpovědět 24. června 9:21
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Petr Langer
Jindřich Máca:24. června 9:36

Ahoj, je to tak jak píšeš, když hledáš původní text v databázi, tak ho to nenajde a vrátí FALSE, přičemž žádné přetypování výsledku na pole Ti nepomůže. :D

A ten text to nenajde, jak taky jsi správně naznal, protože ten parametr $url je null. A to je z toho důvodu, že v rámci presenteru se metoda createComponentUpdateTextForm() volá vždy před metodou renderDefault($url) a tudíž ta URL se nastaví až potom, co ji chceš použít. Mimochodem to je logické, protože jak chceš něco vykreslovat, když by jsi neměl vytvořené všechny komponenty. :-`

Opravit to lze třeba tak, že nebudeš při tvorbě toho formuláře vůbec spoléhat na tu metodu renderDefault(), ale ten $url parametr si vytáhneš přímo z HTTP requestu, který má každý presenter k dispozici viz. https://doc.nette.org/…est-response#… ;)

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
 
Nahoru Odpovědět 24. června 9:36
Avatar
Petr Langer
Člen
Avatar
Odpovídá na Jindřich Máca
Petr Langer:24. června 9:55

Díky za objasnění a návrh řešení, už mi to funguje.

 
Nahoru Odpovědět  +1 24. června 9:55
Avatar
Petr Langer
Člen
Avatar
Odpovídá na Jindřich Máca
Petr Langer:24. června 10:13

Ještě jedna technická :). Kdybych přidal do prezenteru action metodu

public function actionUpdate($url) {
        $this->url = $url;
    }

public function renderUpdate($url) {

    }

A zbytek nechal jak jsem měl. Líbilo by se mi to víc, ale je to správný přístup? Co jsem zkoušel tak fungovat by to mělo.

 
Nahoru Odpovědět 24. června 10:13
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Petr Langer
Jindřich Máca:24. června 13:05

Tohle je spíš věc názoru, ale já bych to přes tyhle metody a ukládání dat do presenteru neřešil, tedy to získání přes HTTP požadavek mi přijde jako lepší cesta. :)

 
Nahoru Odpovědět 24. června 13:05
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.