Body zdarma Body zdarma
Využij podzimních slev a získej od nás až 40 % bodů zdarma! Více zde
Avatar

Člen
Avatar
:12. července 15:26

proč zde na ITnetwork není Labview? Pokud tu je někdo, kdo programuje v LabView, nechť se ozve, mám otázku ohledně tzv. property nodes.

Zkusil jsem: Zkoušel jsem LabView Help a NI LabView forum a též Google a NI examples. V NI examples jsou sice příklady, ale natolik rozbujelé (aby se ukázaly možnosti LabView), že z nich nakonec není patrné to nejzákladnější.

Chci docílit: propojení jednotlivých prvků přes properties node

 
Odpovědět 12. července 15:26
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:12. července 15:58

Mozna bys mohl dat odkazy. Najdu ti tam, co hledas nebo nejake moznosti, co by to mohlo asi byt. Ale nic o tvem lab nevim, ani mne to nezajima a nevim, jak by mi to mohlo byt prospesne :)

 
Nahoru Odpovědět 12. července 15:58
Avatar
Jaroslav Smrž
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
Jaroslav Smrž:12. července 17:36

LabView nemá s programováním jako takovým nic společného. Pokud vím, je to software na elektronická schémata, který používá maximálně pár firem v celé ČR a SR. ITNetwork je zaměřen především na programovací jazyky a běžný populární software jako třeba Photoshop.

Nahoru Odpovědět  -1 12. července 17:36
/* Life runs on code */
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Jaroslav Smrž
:12. července 18:18

Ale kdeže ... úplně vedle :) Pomocí LabView se elektrotechnické ani elektronické schémata nekreslí a ani nelze kreslit. LabVierw je grafický programovací jazyk, na rozdíl od textových jako je Python, Pascal, PHP...
Pomocí LabView, které má historii již 30 let, se programuje všechno možné, od výukových programů. přes tvorbu simulátorů pro všechny možné obory (strojírenství, chemie, stavebnictví, rtobotika, AI, biologie ..). Dále slouží pro tvorbu programů pro sběr dat, pro řízení a regulaci.
Poslední verze (2019) umí údajně generovat programy také pro FPGA, takže program pak už neběží ve woknech nebo Linuxu, ale je uzamčen v FPGA. Právě o tomto toho moc nevím, domnívám se, že to je spojeno s adaptérem FPGA pro PXI nebo PCI, co jsem viděl předloni na veletrhu.
Co opravdu LabView neumí, je kreslit schémata a navrhovat plošné spoje.
Kolik je uživatelů v ČR? Tak minimálně vysoké školy v Praze a Brně, které to údajně i učí, dále to budou různá pracoviště AV ČR, patrně také velké firmy z různých oborů, jistě z automobilového průmyslu, kde se dělají různé simulátory a testy.
Takže asi tak :)

To, na co jsem se ptal, properties nodes, je nová funkce v poslední verzi 2019. Starší verze to řešily přes lokální a globální proměnnou. Údajně přes properties modes to je snazší, jenže jak yto spojit, jak vybrat tu správnou properties, aby LabView neprotestovaly? Každý node má spoustu prpperties, takže u dvou nodes je docela dost kombinací. :)

 
Nahoru Odpovědět 12. července 18:18
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Peter Mlich
:12. července 18:23

Hledat umím sám, o to nic. Psal jsem, že jsem pročetl LabView Help, kouknul na NI fórum, kde je jedno vlákno, v kterém se popisuje jak se property nodes vyvolají, ale není tam nic o tom, které properties lze s kterými vzájemně kombinovat. Zkus dát do Gogglu toto" LabView 2019 property nodes" a dál uvidíš. Je to zajímavé čtení. A pak zbývá jen zkoušet a zkoušet :) Anebo najít někoho, kdo to už vybádal.

 
Nahoru Odpovědět 12. července 18:23
Avatar
Jaroslav Smrž
Redaktor
Avatar
Odpovídá na
Jaroslav Smrž:12. července 18:32

Aha, tak to se omlouvám. Musel jsem si to splést s něčím jiným.

Nahoru Odpovědět 12. července 18:32
/* Life runs on code */
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar

Člen
Avatar
:12. července 18:44

příklad, co teď řeším. Následující obrázek NENÍ SCHÉMA, ale je to** ZDROJOVÝ TVAR** programu.

Po spuštění program otevře okénko pro vkládání teploty uživatelem a vypočte odpor PT100 odporového čidla.
Jde mi o to, aby uživatel mohl vložit opačně do výstupního okénka hodnotu odporu teplotního čidla a ve vstupním okénku pro teplotu se mu objeví adekvátní teplota. O matematický výpočet nejde. Jde o to, aby okénka fungovala současně jako vstupní i výstupní, bez nutnosti přepínání. Takovýto komfort řeší buď lokální proměnné (ve staré verzi) nebo node property v poslední verzi LabView.

Hmm, nevím jak sem dostat soubor. JPG.

 
Nahoru Odpovědět 12. července 18:44
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Jaroslav Smrž
:12. července 18:51

O to nic, ještě ppoznámka, LabView umí načítat programy Python a C++ a umí je začlenit do vlastního grafického zdrojového tvatru. Též umí pracovat s DLL. Neumí ale načítat PHP, bohužel :(

Mám takovýchto "oříšků" v LabView celkem dost na ToDo listě. Chtělo by to nějakého fakt znalého borce :) on ten jazyk toho umí docela moc. Nevím jak moc umí LabView učitelé na ČVUT v Praze a VŠ v Brně, neznám tam nikoho :( Některé funkce jsou totiž navíc vázané na hardware, který nemám. Třeba právě RoboticsLabView nebo RealTime funkce.

 
Nahoru Odpovědět 12. července 18:51
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:15. července 8:01

"property nodes"
html/js - nodes jsou uzly, vetve, objekty

parent node - child-node1
........... - child-node2

Jestli si to myslim spravne, nejspis to funguje podobne jako v Delphi. Prepnes si zalozku s objekty. Mysi drag-drop presunes objekt na plochu tveho projektu. A pak kliknutim na objekt se ti otevre po strane lista se vsemi moznymi udalostmi. Meli by tam byt dva sloupce. V jednom nazev, ve druhem hodnota. Pokud je nazev event - udalost, treba onmousemove, tak v pravo by byl v delphi prazdni obdelnicek. Kdyz na ten prazdny obdelnicek kliknes nebo 2x klikne, tak ti delphi propoji tu udalost s funkci

tvujobjekt.onmouseclick = function() begin end

Cili, mozna te zajima prave tohle, jak neco, co uz mas hotove propojit na ten objekt. Tak bys to nechal program na dvojklik vytvorit a presunul tam pak tvuj kod. A nebo to res takto

tvujobjekt.onmouseclick = function() begin mojefunkce(); end
 
Nahoru Odpovědět 15. července 8:01
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:15. července 8:08

A nevidim duvod, proc by nekdo nemohl psat clanky o LabView. At uz se v tom delaji schematka nebo jina udelatka. Jenom tu proste nikdo takovy neni :)
My treba meli ve skole program Control panel pro 386. Clovek si tam natahal a nastavil merici pristroje a mohl merit, sledovat treba budiky na rozvodne, pokud pripojil k pc spravne kabliky. Tak to mi prislo skvele. Tohle vypada podle obrazku podobne, vic univerzalnejsi pro vyrobu.

 
Nahoru Odpovědět 15. července 8:08
Avatar

Člen
Avatar
Odpovídá na Peter Mlich
:16. července 10:57

Control Panel 386 neznám, slyším o tom poprvé, zatímco LabView existuje údajně 30 let a slyšel a viděl jsem LabView poprvé v roce 1999. Předpokládal jsem, že na tomto portále tu bude minimálně několik lidí.
Vím o 17 firmách v ČR, které mají LabView koupené a používají ve verzích od 8.5 až po verrzi z roku 2018. Jenže neznám tam nikoho konkrétního, kdo s tím pracuje.
Vedle toho ČVUT FEL, ČVUT FSI, Matfyz v Praze v Troji.

Hledání na českém internetu jsem našel třeba toto:
LabView a knihy

Proto mi přijde podivné a překvapilo mne, že tady, na IT network o LabView není ani téma a nikdo tu není...

Editováno 16. července 10:58
 
Nahoru Odpovědět 16. července 10:57
Avatar
Odpovídá na
Ondřej Tylich:28. září 20:03

Zdravíčko,
k tomu příkladu s přepočtem teploty na odpor PT100 a obráceně ze zadaného odporu čidla na teplotu.
Řešení bude poměrně snadné, na snímku už máte nástřel jak řešit přepočet teplota --> odpor, dále si udělejte podobný kus kódu pro převod odpor --> teplota .

Dále vám stačí udělat to trochu interaktivní, přidat pár struktur a může to frčet jedna báseň. While smyčku, do ní vložte Eventovou strukturu.
Eventová struktura bude mít tři handlované eventy, např: Timeout, Temperature value change, Resistance value change.
Ty vytvořené eventy si vytvoříte linknuté na input proměnou teploty/odporu, nastavíte je, aby se zatrigrovali při změně hodnoty.
Pro každý daný event (temperature change / resistance change) vložíte do struktury konkrétní kus kódu, který převádí ve směru v jakém má. Pro vstup/výstup proměnných použijete property note dané proměnné (teplota, odpor) nastavený na "value" (pozor ne "value - signaling" tím by vám jedním eventem co vypočte a zapíše odpor zaznamenala změna odporu a sepnul by event pro výpočet teploty)

Hodil bych sem ukázku nebo kus kódu, ale nechal jsem si pracovní ntb v práci :)
Mile rád poradím, když by byl zájem.

 
Nahoru Odpovědět 28. září 20:03
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 12 zpráv z 12.