Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Má smysl začínat s PHP?

Víš, že PHP používá více než 70 % všech webových stránek na světě? Za poslední čtvrtstoletí se stabilně drží mezi nejpoužívanějšími programovacími jazyky. Další výhodou je jeho rychlost a bezpečnost. Kdo by chtěl čekat u načítání stránky několik minut?! A je jednoduchý na pochopení, takže pro úplné začátečníky je darem z nebes.

V čem je PHP lepší než ostatní? Tak zaprvé se používá především pro tvorbu webových stránek. Ale proč? To se dočteš v následujících kapitolách.

Snadno se učí a nic neskrývá

Nejlepší věc na PHP, kterou zná každý vývojář - PHP je jedním z nejjednodušších jazyků, kterým můžeš začít kariéru v IT. PHP se velmi podobá jazykům C a Java . Syntaxe a způsob používání jsou o něco jednodušší a opravdu snadno se učí. A hlavně s ním můžeš snadno kombinovat HTML nebo CSS. Ty jsou základní výbavou každého šikovného PHPkáře.

Blog ITnetwork.cz

PHP je také bezpečný. Dokáže ochránit tvoje stránky před různými útoky hackerů. Akorát musíš vědět, jak na to.

Práce pro všechny

Více než 70 % webových stránek na celém internetu (podle: w3techs.com) je vytvořeno pomocí PHP...

PHP poskytuje velké množství pracovních míst po celém světě.

Nástupní plat PHP dosahuje až 90 000 Kč. Není ovšem nic neobvyklého vypracovat se klidně až na 120 000 Kč. Jako vždy se stačí přesvědčit na vlastní oči, kolik je pracovních nabídek... a najdeš jich prostě stovky.

Start-upy, velké firmy a jednotlivé projekty. K poslednímu zmíněnému neodmyslitelně patří skupina freelancarů, kteří nechtějí stálé zaměstnání.

Blog ITnetwork.cz

PHP mají rády velké i malé společnosti

  1. Mnoho společností postavilo své produkty a řešení na PHP
  2. Mnoho společností stále používá PHP pro své vlastní potřeby
  3. Mnoho velmi významných společností, které nabízejí široce využívané služby, nabízí snadné způsoby integrace prostřednictvím balíčků PHP SDK

První dva body jsou důležité, protože zajišťují, že PHP bude i nadále relevantní a bude se do něj investovat.

Typicky pro online start-up je poslední bod nejdůležitější, protože dále sníží náklady na budoucí vývoj.

Blog ITnetwork.cz

(Za vznik maskota PHP roku 1998 - slona, může Vincent Pontier. Všiml si výrazné podobnosti mezi sloní siluetou a PHP.)

Kdo tedy PHP používá?

Světově známé projekty jsou:

  • Facebook
  • Wikipedia
  • WordPress
  • Tumblr

a mnoho a mnoho a mnoho dalších.

V Česku zase:

  • Mall
  • Slevomat
  • ITnetwork.cz

...

Kryje záda JavaScriptu

I když se článek vyjadřuje k PHP, nelze popřít, že JavaScript je teď velkým hitem... Ale co se říká o šedých eminencích? Je jim jedno, kdo vládne, ony budou vždy součástí moci. Je bez diskuze, že v Javascriptu můžeme vytvářet fascinující front-endové aplikace.

Blog ITnetwork.cz

Každá front-endová aplikace však nemůže fungovat bez back-endu. Back-end je potřeba pro ukládání dat (např. uživatelských účtů). Pokud chceš velmi flexibilní front-endové uživatelské rozhraní, může být Javascriptový framework tou nejlepší volbou. Přesto je moudré pro back-end aplikace použít PHP. Má v tomto ohledu výrazně více zkušeností než JavaScript, ve kterém lze back-end také dělat.

PHP je open-source a zdarma

PHP je programovací jazyk s otevřeným zdrojovým kódem - je zdarma. Nečekají na tebe žádné otevřené ani skryté licenční poplatky. Je velmi užitečný při použití pro správu obsahu (CMS), jako je Wordpress .

Otevřený zdrojový kód umožňuje používat na kódování libovolný vývojový nástroj. Neomezuje tě ve vývoji aplikací.

Blog ITnetwork.cz

Především noví vývojáři ho prostě musí milovat. Je totiž levnější a jednodušší vytvořit webové stránky právě pomocí PHP.

(PHP Tools for Visual Studio to udělá v jednoduchém kroku za tebe.)

Je rychlý

V současné době existují miliony uživatelů internetu, kteří každou vteřinu něco hledají nebo potřebují. A rychlost je zde klíčová. Zejména pro kritické webové aplikace, jako jsou bankovní, bezpečnostní a vládní aplikace. Proto musejí být servery a programovací jazyky opravdu rychlé. S vydáním verze PHP 7.x se jazyk PHP stal třikrát rychlejším než dříve.

Blog ITnetwork.cz

Podporuje většinu webových serverů a operačních systémů

Webhosting je služba, která umožňuje komukoli umístit webové stránky na internet. Webový hostitel poskytuje službu hostování a vytváří webové stránky tak, aby je bylo možné prohlížet na internetu. Webové stránky jsou hostovány nebo uloženy na speciálních počítačích, kterým se říká servery.

Pokud tedy chceš svůj výtvor uložit na webový server, musíš si být jistý, že podporuje tvůj programovací jazyk. Jazyk PHP dnes podporují téměř všechny webové servery a lze ho používat téměř ve všech operačních systémech, včetně Linuxu a dalších variant Unixu , Microsoft Windows, MacOS, RISC OS atd. Díky PHP máš možnost flexibilně si vybírat webový server a operační systém.

Blog ITnetwork.cz

Obrovská knihovna

Softwarová knihovna je online místo, kde jsou uložena data a programový kód připravený k vývoji všelijakých programů a aplikací. Pomáhá programátorovi při vytváření a spouštění softwaru.

PHP má obrovskou knihovnu, která výrazně usnadňuje vývoj. Úložiště balíčků PHP, Packagist, je alfou-omegou PHP. K dispozici jsou tisíce knihoven PHP připravených k použití a jsou mezi sebou neustále kompatibilní.

Blog ITnetwork.cz

Přestože mají vývojáři k dispozici rozsáhlé knihovny a spoustu dokumentace, i tak někdy nenajdou to, co hledají. Tehdy potřebují pomoc od jiných vývojářů. K tomuto účelu je nezbytná velká komunita. Komunita PHP je největší napříč technologiemi a tvoří ji zkušení vývojáři, kteří si navzájem pomáhají a podporují se.

Údržba

Je to jako s autem. Pokud chceš, aby ti sloužilo co nejdéle, musíš se o něj starat. Jezdit na pravidelné kontroly a taky ho, pokud možno, často používat, aby ti něco neušlo a nezestárlo, aniž bys to zaznamenal.

Blog ITnetwork.cz

Údržba aplikace PHP, stejně jako údržba jakéhokoli stroje, vyžaduje v každém období aktualizaci. Za nejlepší programovací jazyk je považován ten, který ti pomůže splnit požadavky a vyvinout funkce, které potřebuješ, za rozumnou cenu, v rámci slušného rozšíření udržovatelnosti a rozšiřitelnosti. A to PHP všechno splňuje.

Pokud jsi v softwarovém prostředí pro vývoj webových stránek nováčkem a teprve hledáš, kde a jak začít, pak je PHP skvělou volbou.

Debugging je v PHP jednoduchý

Téměř všichni vývojáři dělají ve fázi vývoje aplikace drobné chyby. Tyto drobné chyby se nazývají bugy.

Existují dva způsoby, jak bugy najít a opravit.

  1. Přečíst si celý kód od začátku do konce. Kód může mít stovky, tisíce nebo dokonce miliony řádků v závislosti na typu aplikace nebo služby. Takže tento způsob je časově velmi náročný a neefektivní.
  2. Použití debuggeru (nejoblíbenější způsob).
Blog ITnetwork.cz

Debugger je seznam nástrojů, které ti chybu najdou. PHP poskytuje rozšíření XDebug , které pomáhá při ladění a vývoji.

Dobře navržené frameworky

Pokud chceš vyvinout aplikaci sám od začátku do konce, která je opravdu rychlá, velmi bezpečná a má pevné základy, udělej si do kalendáře malou poznámku, že teď máš na pár měsíců o svůj denní program postaráno. Pokud se toho chceš vyvarovat, použij některé už napsané a otestované skripty. Vývoj jednoduché aplikace ti zabere jen několik minut. Tyto sady skriptů se nazývají Frameworky. Představují lešení aplikace, kde akorát vyplníš prázdná místa.

Pro vývoj schopných aplikací je obecně lepší použít dobře navržený framework. PHP nabízí snadno použitelné, rychlé a bezpečné frameworky. Těmi nejznámějšími jsou: Laravel, Symfony, Yii, Phalcon, FuelPHP, Zend Framework, PHPixie a CakePHP.

Symfony

Symfony je nejvýznamnější framework PHP. Je považován za nejmodernější a nejvyzrálejší.

Blog ITnetwork.cz

Ve skutečnosti je Symfony tak skvělý a oblíbený, že jeho komponenty používá, jako základ, velké množství projektů. Mezi ty významné patří například:

  • Drupal - skvělý systém CMS vhodný pro podnikovou sféru, který používají velké společnosti k tvorbě svých webových stránek.
  • Mautic - nejoblíbenější open-source systém pro automatizaci marketingu.
  • Elektronický obchod Magento - využívá také komponenty Symfony.
  • Sylius - další, velmi moderní řešení pro elektronické obchodování.
  • Pimcore - platforma pro digitální zážitky.

a další.

Na webových stránkách Symfony je k dispozici velmi rozsáhlý seznam těchto projektů.

Laravel

Laravel vychází ze Symfony. Výhodou použití Laravelu je větší jednoduchost a možnost vytvářet ještě rychleji než v Symfony. Ovšem na úkor několika architektonických kompromisů, které možná bude nutné udělat.

Blog ITnetwork.cz

Obecně platí, že pokud je projekt jednoduchý nebo chceš začít s první MVP opravdu rychle, Laravel je skvělá volba. Pro složitější projekty, které vyžadují trochu více architektury, může být lepší volbou Symfony.

Integrace a nástroje

PHP nepracuje podle žádných striktních vzorů ani s žádnými konkrétními webovými aplikacemi nebo platformami. Vývoj webových aplikací pomocí PHP je mnohem rozsáhlejší, protože se tento jazyk velmi dobře integruje s dalšími webovými aplikacemi. Jmenujme alespoň některé: Pusher, Memcache, MongoDB atd.

Blog ITnetwork.cz

Takto široké využití a integrace jazyka PHP s různými webovými aplikacemi z něj činí jeden z nejrozšířenějších programovacích jazyků ve světě vývoje webových stránek.

PHP se v té či oné podobě používá téměř v každém odvětví. Každý odborník pracující ve vývojářské společnosti může PHP použít pro vývoj webových stránek v nepřeberném množství odvětví: státní správa, zdravotnictví, bankovnictví, IT, pohostinství, architektura a podobně.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 24.7.2021 13:39
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity