IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

12 trendů pro rok 2022 na poli IT

Každý rok společnost Gartner Group vydává seznam nejvýznamnějších strategických technologických trendů pro následující rok. Co bude vládnout IT v roce 2022? Jedná se o skutečné novinky, nebo jsou to staré záležitosti s novou nálepkou?

Blog ITnetwork.cz Zdroj: gartner.com

Trendy

Proč je dobré sledovat podobné trendy, ptáš se? Společnost Gartner píše, že pro firmy a jejich podnikání je tato znalost rozhodující. Pokud chce někdo udržet svůj byznys naživu, je třeba držet krok s dobou a reagovat na požadavky zákazníků.

Gartner má určovat nové směry zaměření. Nové vize. Jenže je tomu opravdu tak?

1. Data Fabric - Data všech platforem na jednom místě

Data mají čím dál tím větší strategický význam a z toho důvodu se budou čím dál tím více centralizovat z různých služeb do jedné architektury. Mohou tam být například dokumenty, data z webových služeb, cloudů, big data, databáze apod. Potom hovoříme o data fabric, kde můžeme ze všech firemních dat vytěžit maximum a maximalizovat tak jejich hodnotu například pomocí analýz a AI.

Zjednodušeně řečeno se jedná o prostředí sestávající z unifikované architektury a služeb nebo technologií, které na této architektuře běží a které pomáhají organizacím spravovat jejich data. Konečným cílem datové struktury je maximalizovat hodnotu dat a urychlit digitální transformaci, popisuje server talend.com.

Blog ITnetwork.cz

2. Kyberbezpečnostní síť - Spolupráce bezpečnostních řešení

Bezpečnost na internetu je stále více diskutována, jelikož je třeba stále sofistikovanějších opatření. A nikdo není ušetřen. Co je ovšem zarážející, je fakt, že i tak jsou společnosti či vládní zařízení ponechána téměř bez ochrany a vynakládají minimální prostředky na nápravu. Tento fakt je navíc notoricky známý.

"Cybersecurity mesh je flexibilní a složitá architektura, která integruje široce distribuované a různorodé bezpečnostní služby. Umožňuje, aby nejlepší samostatná bezpečnostní řešení spolupracovala a zlepšila tak celkové zabezpečení a zároveň posunula kontrolní body blíže k prostředkům, které mají chránit," píše forbes.com.

3. Privacy-Enhancing Computation - Vytěžit a nezneužít

Jedná se například o kryptografické metody na analýzu dat bez nutnosti jejich dešifrování, omezení přístupu pouze za účelem analýzy.

Získáme tedy námi potřebné informace, ale zároveň data nevystavíme zneužití.

Gartner.com popisuje tento bod jako: "Výpočet zvyšující ochranu soukromí využívá různé techniky ochrany soukromí, aby bylo možné z dat získat hodnotu a zároveň splnit požadavky na dodržování předpisů."

Proč je vůbec třeba zdůrazňovat v dnešní době právo na soukromí? Odpověď je velmi jednoduchá: čím více informací o nás všichni ví, tím lépe se tvoří obchodní strategie. A tím spíše se musíme mít na pozoru. Naštěstí v Evropě tento problém není tak veliký, jako například v Americe.

Blog ITnetwork.cz

4. Cloud-native platformy - Údržba bez komplikací

Cloud-native platformy jsou technologie, které umožňují vytvářet nové architektury aplikací, které jsou odolné, pružné a agilní, což umožní reagovat na rychlé digitální změny, pějí chválu u Gartnera. A mají být snadno udržovatelné.

Ale o žádnou převratnou novinku se nejedná.

5. Kompozitní aplikace - Recyklace v praxi IT

V podstatě se jedná o možnost, jak vzít něco starého a použít to na tvorbu něčeho nového. Novinka je zde to, že má tento proces, který je za normálních okolností zdlouhavý a občas i složitý, být jednodušší. Dokonce velmi jednoduchý.

Opět se nejedná o nic, co by nás asi posadilo na zadek s otevřenou pusou, ale je fajn, že tomu (snad) bude věnováno více pozornosti.

Blog ITnetwork.cz

6. Rozhodovací inteligence - Křišťálová koule

Že se jedná o moderní přístup, který má pomoci se zlepšením rozhodnosti a organizovaností? Asi by bylo lepší představit si to jako akční film, kdy nám počítač vytvoří všechny modely dopadu každého možného rozhodnutí, které uděláme.

Zní to trochu děsivě, ale především pro tvorbu byznysových plánů to bude mít jistě velký přínos.

7. Hyperautomatizace - Jde to ještě více

"Hyperautomatizace je disciplinovaný, obchodem řízený přístup k rychlé identifikaci, prověření a automatizaci co největšího počtu obchodních/IT procesů", vysvětluje společnost Gartner.

Server forbes.com hned kvituje: "Tento trend je ve hře odjakživa. Pod hlavičkou robotické automatizace procesů (RPA), kdy jsou procesy modelovány, vytěžovány, eliminovány, upravovány nebo automatizovány, je tento cíl trendem - a trvalou snahou - již nějakou dobu."

Blog ITnetwork.cz

8. Inženýrství umělé inteligence - Stále trendy

Tento "trend" je na stole mnoha programátorů a vědců už alespoň 5 let, kritizuje Forbes. A nezastavuje se pouze zde: "Inženýrství AI se týká osvědčených postupů pro opakovatelný návrh, vývoj a nasazení. V POŘÁDKU. Ale je to skutečně nový trend?"

Co to ale znamená?

"AI inženýři jsou zodpovědní za vývoj nových aplikací a systémů, které využívají umělou inteligenci ke zlepšení výkonnosti a efektivity, lepšímu rozhodování, snižování nákladů a zvyšování zisku. ... Vytvářejí řešení, která kombinují osvědčené postupy umělé inteligence s principy strojového učení," upřesňuje csuglobal.edu.

9. Distributed enterprises - Zaměstnanci odkudkoliv

Mohl by fungovat model totální decentralizovanosti firmy? Všichni zaměstnanci by pracovali odkudkoliv by se jim jen zachtělo.

Více méně Gartner poukazuje, že díky již poměrně dobře vyzkoušenému home officu, můžeme posunout možnosti ještě dál. Tzv. remote zaměstnanci, kteří pocházejí ze zahraničí, by byli naprosto běžnou záležitostí.

Blog ITnetwork.cz

10. Total Experience - Utopie?

Když vezmeme user experience (UX), customer experience (CX), multi-experience (MX) a employee experience (EX) dohromady, vznikne nám total experience (TX).

Proč by to někdo chtěl? Pokud takto vezmeme zkušenosti všech a vezmeme v potaz výhrady a názory každého participanta procesu obchodu, vznikne tak nevídaný obchodní model. Zde je vlastně každý vyslyšen a každý šťastný. Zatím ještě vzdálená Utopie.

11. Autonomní systémy - Bez zásahu člověka

Definice Gartnera: "Autonomní systémy jsou samosprávné fyzické nebo softwarové systémy, které se učí ze svého prostředí a dynamicky upravují své vlastní algoritmy v reálném čase, aby optimalizovaly své chování ve složitých ekosystémech."

Zní to jako definice používaná pro AI a machine learning? Zde je ovšem nutné zdůraznit, že Gartner zde skutečně nepočítá s žádným lidským zásahem.

Blog ITnetwork.cz

12. Generativní AI - Když chybí inspirace

Požehnání pro všechny, co musejí něco vytvářet. Pokud člověku chybí fantazie, nápady, múza ho nepolíbila už nějakou dobu, nebo by rád přenesl nějaké dílo do dnešní doby, ale neví jak, zde je odpověď. Jednoduše si nechá umělou inteligencí vygenerovat část díla, nebo celé dílo, a tento výsledek již pouze upraví.

Ovšem jakým způsobem se budou řešit autorská práva?

Žebříček trendů Gartner uzavírá velmi pozitivně: "Generativní umělá inteligence má potenciál vytvářet nové formy kreativního obsahu, například videa, a urychlit výzkumné a vývojové cykly v různých oblastech, od medicíny až po tvorbu produktů."

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 30.11.2021 19:09
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity