IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

3 způsoby, jak změnit kariéru

Cítíš, že se v práci stále rozvíjíš? Necítíš se vyhořelý? Máš tolik peněz, kolik potřebuješ, a rovnováhu mezi pracovním a osobním životem? Pokud jsi alespoň na jednu z otázek odpověděl ne, možná právě nastal čas posunout se v životě dál.

Přejít do nové oboru však může na začátku vyžadovat mnoho trpělivosti. Pandemie přiměla spoustu lidí prozkoumat jiné kariérní možnosti, ať už z vlastního rozhodnutí, nebo z nutnosti.

Blog ITnetwork.cz

Jak tedy na změnu kariéry?

Rozhodnutí přejít do nového oboru pravděpodobně znamená, že si budeš muset doplnit nějaké znalosti. Existují takové 3 hlavní cesty, jak toho dosáhnout.

1 - Studium

Pokud je člověk dostatečně mladý, je toto asi první z možností, která ho napadne. Pravděpodobně proto, že pokud je schopný a není mu ještě 26 let, může studovat zadarmo. Pro ostatní to znamená poměrně velkou časovou zátěž, pohybovat se v mladém kolektivu, který zatím moc nezná potíže dospělého života (alespoň ne v plném rozsahu). A rodinnými příběhy asi taky zrovna nezazáříš a budeš si v tomto ohledu rozumět více se svými kantory, kteří ale na tebe nebudou mít v tomto ohledu čas. Pravděpodobně.

Blog ITnetwork.cz

Tato cesta je velmi časově i psychicky i finančně náročná. Samozřejmě, že mít titul je fajn, ale na nenasyceném trhu IT pracovníků to určitě není to nejdůležitější.

2 - Kurz

Kurzy se dnes nabízí napříč snad všemi možnými obory. Kurzy jsou zhuštěnou a velmi konkrétně namířenou formou vzdělání pro ty, co přesně vědí, co potřebují. Po úspěšném absolvování získáš certifikáty, které se pěkně vyjímají v životopisech.

E-learning - Online kurzy

Pomocí e-learningu se učíš svým vlastním tempem a za vlastních časových možností, ale není zde žádný lektor. Některé věci třeba pochopíš později, nebo se na ně můžeš zeptat v diskuzním fóru.

Budeš zde plnit praktické příklady a cvičení, která běžně řeší programátoři každý den během své práce.

Blog ITnetwork.cz

Školení - Prezenční kurzy

Prezenční kurzy či školení mají vše přednášeno lektorem. Rovnou ti vysvětlí obtíže a sdělí různé tipy ze své praxe. Navíc ti ihned odpoví na otázky a zkontroluje chyby. Případně na ně rovnou ukáže, čímž ti ušetří tak několik (desítek) minut frustrace.

Blog ITnetwork.cz

Oproti e-learningu je prezenčních kurzů užší nabídka a jsou dražší. Proto je výhodná jejich kombinace. Typicky začínat s lektorem a pokračovat později už sám.

3 - Rekvalifikace - Komplexní výuka zdarma

Rekvalifikace je takovým hybridem studia a kurzu. Jedná se o intenzivní kurz trvající 4 měsíce. Je pod záštitou MŠMT, která dohlíží na skladbu a kvalitu nabízených znalostí. Na jeho konci získáš osvědčení o rekvalifikaci, který má váhu středoškolského vysvědčení. Rekvalifikace mohou být finančně náročné, ale naštěstí je hradí pro uchazeče Úřad práce. Mohou být tedy zcela zdarma.

Blog ITnetwork.cz

5 hlavních důvodů, proč lidé mění kariéru, a co jim to nakonec přineslo

Průzkum Joblist o kariérní krizi ve středním věku (2021) uvádí důvody, proč lidé mění kariéru:

  • lepší plat: 47 %
  • vysoký stres: 39%
  • znovu nastolit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem: 37%
  • potřeba nové výzvy: 25 %
  • obor přestal být zajímavý: 23 %

Ten samý průzkum Joblistu pak uvedl i výsledky, co těmto lidem jejich rozhodnutí přineslo. Nakonec byli:

  • šťastnější: 77%
  • spokojenější: 75%
  • větší pocit uplatnění: 69%
  • méně stresováni: 65%
Blog ITnetwork.cz

Lidé, kteří změnili profesi, navíc vydělávali více peněz. Respondenti průzkumu, kteří změnili kariéru kvůli lepšímu platu, si ročně vydělali navíc až 233 744 Kč ve srovnání s předchozí pozicí.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 18.10.2021 18:55
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity