IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

6 důvodů proč investovat do Swiftu

Proč by se někdo měl učit v dnešní době Swift, když je mnoho jiných? Je to poměrně mladý jazyk, takže jak je to s komunitou? Je lepší než dosavadní Objective-C? A jaký je obecný zájem o Swift v Čechách?

Důvod č.1 - Jednoduchost a přívětivost

Swift byl silně ovlivněn jazyky Python a Ruby a byl navržen tak, aby byl vhodný pro začátečníky a jeho používání bylo zábavné. Obě tyto vlastnosti výrazně napomáhají motivaci. Vzhledem k tomu, že je však Swift poměrně nový (založen 2014), může být zdrojů trochu málo nebo mohou být snadno zastaralé, ale tato situace se časem určitě zlepší.

Blog ITnetwork.cz

Swift patří mezi vysokoúrovňové jazyky, které se čtou podobně jako angličtina, takže je pro začátečníky poměrně snadné si ho osvojit. Společnost Apple si vzala ponaučení ze všech chyb, které lidé dělali s jazykem Objective-C. Čeká tě méně komplikací a více zábavy.

Důvod č.2 - Kariérní příležitosti?

V místních podmínkách je pravděpodobně zájem o Swift o něco menší než ve světě, ale díky remote zaměstnání ti hranice nemusí dělat vůbec těžkou hlavu. Začněme ale tedy Českou republikou a jejími nabídkami:

Pro juniory není od věci dosáhnout platu mezi 50 000 a 70 000 Kč. Samozřejmě zde platí, čím víc umíš, tím víc taky dostaneš. Můžeš se zkušenostmi a znalostmi dosáhnout až na 140 000 Kč.

Vybírat si také můžeš od Start-upů přes zavedené firmy se zázemím jako třeba Adastra nebo Seznam.cz. Záleží na tobě.

Blog ITnetwork.cz

Pokud jsi jazykově slušně vybavený a nebojíš se podívat (obrazně řečeno) za hranice rodné země, čekají tě ještě příjemnější vyhlídky.

Informace o platech v USA pocházejí ze serveru gooroo.io:

Obecně je známo, že aplikace pro iOS jsou ziskovější než aplikace pro Android. Společnosti proto často dávají přednost tomu, aby si nejprve pořídily aplikaci pro iOS, a existuje vysoká poptávka po kvalifikovaných vývojářích Swift. Podle serveru indeed.com je průměrný nabízený plat vývojářů Swiftu až 112 tisíc USD (= 201 656 Kč za měsíc), což je více než průměrný nabízený plat u ostatních jazykových dovedností.

Blog ITnetwork.cz

I když ve srovnání s webovými vývojáři není pro vývojáře pro iOS tolik pracovních příležitostí, stačí říci, že vývojáři pro Swift jsou stále žádaní.

Důvod č.3 - Snadná údržba

Swift je staticky typovaný jazyk a xCode před sestavením aplikace zkontroluje, zda kód neobsahuje chyby. Nebude tedy příliš těžké chyby vystopovat. Staticky typované jazyky jsou také přísnější na definice věcí. Budeš mít tudíž méně podivných a neočekávaných chyb, což znamená, že tvá kódová základna se bude snáze udržovat s její rostoucí velikostí a složitostí. Obsahuje moderní nástroje prevence chyb jako například null safety atd.

Blog ITnetwork.cz

Swift je také rychlejší než dynamicky typované jazyky právě proto, že věci jsou jasněji definované. Při běhu aplikace tak nebude tvůj počítač plýtvat energii na kontrolu definice v kódu.

Důvod č.4 - Automatická správa paměti

Paměťová náročnost je u mobilních aplikací důležitým údajem. Z toho důvodu Swift používá funkci automatické počítání referencí (ARC), která v reálném čase sleduje a spravuje využití paměti tvé aplikace, aby jsi se mohl ujistit, že nezabírá příliš mnoho paměti. Hodit se ti to bude především při rozšíření aplikace.

Na rozdíl od svého předchůdce, Objective-C, si ve Swiftu nemusíš lámat hlavu se správou paměti své aplikace.

Blog ITnetwork.cz

Důvod č.5 - Komunita

Velikost komunity je nesmírně důležitá, protože čím je větší, tím větší je její studnice znalostí. Jakmile vstoupíš do světa programování, brzy pochopíš, jak zásadní je tato podpora programátorů. Komunita vývojářů je především o poskytování a přijímání pomoci. Navíc čím větší komunita, tím více lidí bude vytvářet užitečné nástroje, které usnadní vývoj v daném jazyce. K dnešnímu dni existuje na celém světě více než 600 významných programovacích jazyků.

Blog ITnetwork.cz

Swift patří mezi nejsledovanější programovací jazyk na StackOverflow. To je ta stránka s otázkami a odpověďmi o programování, kterou nepochybně důvěrně zná kdejaký začátečník v oblasti programování. Swift sleduje více než 15 000 uživatelů StackOverflow a bylo zde položeno více než 69 000 otázek týkajících se Swiftu.

S překvapivou rychlostí získává užitečné nástroje. Přestože mnoho kritických nebo užitečných nástrojů pro nativní vývoj iOS je stále napsáno v Objective-C, v budoucnu budou pravděpodobně lépe podporovat Swift. Swift je kompatibilní s jazykem Objective-C. Není ovšem od věci osvojit si jazyk Objective-C dříve, než se rozhodneš používat nástroj nakódovaný v jazyce Objective-C pro svou Swiftovou aplikaci.

Meet-upy

Takové hogofogo slovo pro sraz. Setkávání slouží obecně k navazování kontaktů. Můžeš se zde učit od kolegů vývojářů. Často srazy vyúsťují i v nějaký ten mentoring. Zatímco samotný Swift nemá ve srovnání s jinými programovacími jazyky tolik členů nebo skupin, vývoj iOS jako takový má spoustu meet-upů, což z něj snadno dělá druhou největší komunitu vývojářů na Meetup.com.

Blog ITnetwork.cz

Kromě toho má Meetup.com více než 110 skupin pro Swift, které mají celkem přes 40 000 členů po celém světě. Vzhledem k tomu, že Swift je poměrně nový jazyk, jsou tato čísla již docela působivá.

Důvod č.6 - Budoucnost

Budoucnost Swiftu závisí především na budoucnosti společnosti Apple, která se zatím zdá být velmi jasná. Vzhledem k tomu, že se společnost Apple bude v následujících letech soustředit na zlepšování Swiftu, lze očekávat, že bude ještě nějakou dobu aktuální a žádaný.

Blog ITnetwork.cz

Bonus: Které aplikace vydělávají nejvíc?

Na závěr se podívejme na nejvýdělečnější aplikace na Appstore:

  1. Spotify
  2. Line
  3. Netflix
  4. Tinder
  5. HBO NOW
  6. Pandora Radio
  7. iQIYI
  8. LINE Manga
  9. Sing! Karaoke
  10. Hulu

Jakým způsobem vydělávají?

Spotify, Netflix, HBO a Hulu nabízejí předplatné pro své uživatele. Buď si zaplatíš přístup k jejich obsahu, nebo si ulevíš od reklam.

Tinder a Pandora Radio mají prémiové předplatné, které odemyká další funkce a zvyšuje celkový uživatelský komfort.

Další aplikace na seznamu, jako je Sing! Karaoke, mají různé možnosti nákupu v aplikaci, které se pohybují od 0,99 (= 21 Kč) do 99,99 USD (= 2 160 Kč) za položku.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 31.8.2021 18:28
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity