Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

6 nejžádanějších profesí metaverzu! Už je znáš?

Metaverzum přinese nové pracovní příležitosti v už tak rychle se rozvíjejícím oboru IT. Zařadí více technologií do každodenního života a s ním i potřebu nových odborníků na různé IT profese. V předchozím článku Metaverzum: Co nás čeká v paralelním světě? jsme si vysvětlili, co výraz Metaverzum znamená a co si pod ním různí odborníci představují. Dnes se podíváme na další přínosy, které by naší společnosti mohl teoreticky přinést. Především v oblasti zaměstnání či kariéry.

Co lze tedy v Metaverzu dělat? Jak se můžeš na Metaverzu podílet ty? Které profese zažijí v nadcházejících letech velký boom?

Blog ITnetwork.cz

Co v Metaverzu lze dělat a kde je potenciál rozvíjet kariéru?

Metaverze umožňuje uživatelům nakupovat digitální pozemky jako virtuální majetek pomocí virtuální reality. Lidé mohou investovat své peníze do nákupu digitálního pozemku jako NFT a následně jej použít k úpravě svého pozemku a také jej prodat jako nezastupitelný token.

Může sloužit k pořádání virtuálních koncertů různých druhů hudby, tance a kultur s pomocí virtuální a rozšířené reality. Virtuální koncerty umožňují uživatelům navštívit tyto živé koncerty a akce z domova pomocí speciálních zařízení podporujících virtuální realitu (ta jsme si popsali v minulém článku). Díky nim mají uživatelé pocit, že se účastní stejné události naživo.

Blog ITnetwork.cz

Umožňuje uživatelům pořádat videokonference v aplikacích, jako jsou Microsoft Teams a Zoom, pomocí virtuální reality. Mohou si dokonce vytvořit vlastní avatary - kreslené postavičky, které mají stejný vzhled jako konkrétní uživatel.

Uživatelé zde mohou velmi snadno nakupovat produkty a služby online. Například oblečení a oděvy, a mohou si je dokonce vyzkoušet doma pomocí virtuální reality v Metaverzu. Headset pro virtuální realitu umožní uživateli vyzkoušet a osahat si, jak na něm bude vypadat určitá látka, sluneční brýle nebo boty, a také si pomocí Metaverza potvrdit, že mají správnou velikost. Metaverze využívá virtuální realitu ke skenování velikosti a tvaru těla uživatele a následně mu tyto oděvy na tělo přizpůsobí, aby si mohl udělat představu o produktech a službách.

Už tušíš, kdo všechno bude potřeba, aby tento svět existoval?

Blog ITnetwork.cz

Co Metaverze přináší za kariérní příležitosti?

Metavesmír je umožněn kombinací několika prvků, které vyžadují virtuální realitu a rozšířenou realitu. K tomu, abychom si vše mohli plnohodnotně užít a především zažít, potřebujeme zařízení pro virtuální realitu. Ta snímají uživatele a přenášejí je do 3D prostředí. Využívá také různé senzory pro sledování pohybu, které jsou připojeny k rukám uživatele, aby mohl interagovat s virtuálními objekty v Metaverzu.

Blog ITnetwork.cz

Které profese budou pro Metaverzum velmi důležité?

Zde je 6 nejdůležitějších profesí, které budou v příštích letech velmi poptávány:

Softwaroví inženýři AR/VR

Multivesmír spočívá ve vytváření softwaru pro virtuální realitu, který uživatelům umožní zažít pohlcující 3D svět. Vzhledem k tomu, že se Metaverzum neustále vyvíjí, budou společnosti potřebovat více softwarových inženýrů v oborech AR/VR. Zejména velké technologické společnosti, jako je Meta, Microsoft a Apple, které se považují za pionýry v oblasti softwarového inženýrství. Tento obor zažije veliký boom v nadcházejících letech a vytvoří spoustu pracovních míst. To povede k vytvoření pracovních míst také pro rozšířenou realitu (Extended reality, XR) a smíšenou realitu.

Přidej se k profesionálům v nejperspektivnějším odvětví - IT. Rekvalifikuj se zdarma díky Úřadu práce i za 3 měsíce:

Blog ITnetwork.cz

3D grafici

3D virtuální designéři získají také spoustu pracovních míst při vytváření Metaverza. Vytvářejí totiž personalizované virtuální avatary pro uživatele a úžasný zážitek související s virtuálním zbožím. Designéři hrají v Metaverzu důležitou roli, aby ho formovali a navrhovali tak, aby ho lidé rádi používali.

Blog ITnetwork.cz

Hardwaroví inženýři

Hardwaroví inženýři jsou ti, kteří budou vytvářet ty 'hračičky', co si uživatelé budou nasazovat na hlavu (nebo alespoň oči), ruce, nohy a bůh ví kam ještě. Ty umožní uživatelům komunikovat s ostatními v Metaverzu a vnímat pohyby rukou a gesta pro ovládání virtuálních objektů v digitálním světě.

Blog ITnetwork.cz

Vývojáři her

Vývojáři her získají v éře Metaverza spoustu pracovních příležitostí. Metaverze je o virtuální realitě a zábavě v ní. Všechny moderní multiplayerové hry, jako je Minecraft, Roblox a Fortnite, které se často skládají z battle royale režimů, se rychle rozšiřují a vytvářejí v Metaverzu nové avatary, aby mohly rozšířit i počet svých uživatelů. Hraní v Metaverzu bude pohlcující a kvůli tomu si tyto společnosti najímají další a další herní vývojáře.

Blog ITnetwork.cz

Návrháři uživatelského rozhraní/UX

Designéři UI/UX budou hrát důležitou roli při utváření Metaverza, protože společnosti se budou výrazně soustředit na vylepšení uživatelského zážitku a jeho větší pohlcení a přitažlivost pro uživatele. Návrháři UI/UX pomohou zajistit skvělé grafické návrhy a detaily pro produkty v Metaverzu.

Blog ITnetwork.cz

Blockchain inženýři

Blockchain inženýři pomohou společnostem vytvořit digitální tokeny kryptoměn a zatraktivnit je tak, aby se daly koupit jako zdroj virtuálního živého digitálního aktiva. Potřeba blockchainových inženýrů roste každým dnem, protože kryptoměny jsou stále populárnější a potřeba lidí do nich investovat stále roste. A co teprve v Metaverzu.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Ať už se ti myšlenka na paralelní digitální svět libí nebo ne, nezadržitelně se blíží. Technologie, na kterých se pracuje, ho přibližují čím dál více. Pokud se chceš na něm podílet a zajímá tě IT, neotálej ve výběru své kariéry a naskoč na tento rychle rozjetý vlak. Pokud ti ujede, už ho budeš těžko dohánět.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 8.4.2022 7:55
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity