Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

7 způsobů, jak si zamilovat IT jako začátečník

Existují způsoby, jak si programování zpříjemnit? Můžeš si začátky trochu usnadnit a ponořit se díky nim hlouběji do kouzel IT? Programátorů je zoufale málo, pojď se k nim přidat i ty! IT je v tuto chvíli jeden z nejžádanějších a nejperspektiv­nějších oborů vůbec.

Obavy vůbec začít

Kvůli mnohým předsudkům a kolujícím mýtům, co je programování a kdo je typický programátor, má mnoho lidí strach vůbec v IT vodách smočit špičku prstu.

Jedni říkají: "Musíš být velmi dobrý matematik a mít vysoké IQ." A druzí zase: "Je to práce pro podivíny, co nemají 'klasický' společenský život."

Ne, ne a ne. Neexistují žádná pravidla, kdo přesně se může stát programátorem.

Společnost adoptuje technologie čím dál rychleji a do různých oblastí běžného každodenního života, práce v IT už dávno není jen výsadou předních třídních šprtů. A s matematikou nemá tolik společného, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Blog ITnetwork.cz

O podobných mýtech si případně můžeš přečíst víc v článku Zbořmě mýty o programátorech, který ty nejčastější podrobně vysvětluje. Nenech se podobnými hloupostmi zastrašit. Spiš se zeptej, co o programování tento člověk doopravdy ví.

Co je programování?

Programování je logická hádanka. Může být celkem jednoduchá a potom na ní existuje poměrně jasná odpověď. Jindy se jedná o sofistikovaný problém, který vyžaduje dívat se na něj z několika úhlů zároveň a může se různě větvit. Jiní vnímají psaní kódu jako velmi vzrušující, jelikož mají kreativního ducha, ale neumí třeba kreslit, zpívat ani tancovat.

Můžeš zde vytvořit cokoliv. Opravdu cokoliv. Pravděpodobně tou největší zábranou je tvá fantazie (případně schopnosti - s tím ti pomůžeme).

Blog ITnetwork.cz

Jak udělat programování zábavnější (hlavně pro začátečníky)

Sepsali jsme 7 jednoduchých tipů, jak si pomoci k příjemnějším začátkům.

1. Základem všeho je... základ

Ano. A kde je ten vylepšující tip? Tato fáze programování, bohužel, obejít nejde. Je potřeba sice na chvíli zatnout zuby, ale opravdu jen na chvíli. Až pochopíš základy, můžeš popustit uzdu své fantazie a dát volný průběh všem těm nápadům, které v tobě dřímají.

Syntaxe je klíč každého jazyka, kterým si opravdu můžeš otevřít nekonečné možnosti a příležitosti.

2. Uč se vlastním způsobem, pokud klasický selže

Praxe je nejlepší učitel. Říkají to všichni. Dokonce i učitelé. Nic nezabíjí motivaci víc, než pouhé memorování a žádné viditelné výsledky. Zkus si vytvořit něco svého. Jednoduchý malý program. Třeba úkolníček. Když totiž uvidíš, že to, co píšeš, má nějaký vliv i v reálném světě, věř, že tě to morálně osvěží.

Mezi další velmi užitečné schopnosti opravdu šikovného programátora patří znalost algoritmů. To ošklivé slovo - algoritmy - je jen slovo, zatížené strachem těch, kteří jim nerozumí. Jedná se o seznam příkazů pro počítač. To už nezní tak strašidelně, co?

Nevyhovuje ti klasická metoda, jakou se většina lidí učí programování? Prostě se pokus najít jinou. Třeba e-learningy na ITnetwork ;-)

Blog ITnetwork.cz

3. Řekni si o pomoc

Pokud máš s něčím potíže, už tě nebaví si pořád něco hledat a jsi jednoduše zaseknutý na jednom místě, požádej o pomoc. Někoho zkušeného, kdo je v tvé blízkosti a kdo ti může být mentorem. Může se jednat o člena rodiny, učitele nebo kamaráda.

Nemusíš být na všechno sám. V případě, že nemáš v okolí nikoho, kdo by ti mohl pomoci, přijď mezi nás na prezenční školení s lektorem. Třeba ideálně v rámci rekvalifikačního kurzu. Odpoví ti na všechny pálivé otázky a opraví tvé chyby hned a na místě. Bude se ti věnovat a daný problém ti vysvětlí.

Blog ITnetwork.cz

Proč je mentor super?

  • Mentor ti může nabídnout nápovědu přímo na tělo místo celého řešení. Většinu překážek odstraníš sám, čímž nabereš zkušenosti a sebevědomí.
  • Naučí tě osvědčeným programátorským postupům, které znají jen veteráni.
  • Může ti dát na procvičení reálné projekty, na kterých si můžeš vyzkoušet své dovednosti.

4. Přestávky nepřeskakovat

Někteří začátečníci mají tendenci se přetěžovat. Chtějí mít tu nudnou část co nejrychleji za sebou a když už se konečně dostanou přes základy, ani tehdy nezpomalí. První ochutnávka pořádného programování je občas omamující, ale může se ti stát, že tvůj oheň tě sežehne a ty ztratíš chuť. Možná tě nakonec programování bude obtěžovat, pokud si nedáš pozor.

Blog ITnetwork.cz

Jak tomu předejít?

Přestávky ti umožní nabrat potřebnou energii. Čerstvý vzduch do plic pomáhá rozproudit krev a v kombinaci s lehkým pohybem dosáhneš kýžených výsledků.

Umět vypnout, když je to potřeba, je umění nad všechny umění. Umožňuje ti totiž získat odstup a podívat se na problematiku z jiné perspektivy. Je to ovšem další položka na seznamu dovedností, které se musí člověk naučit. Takže si nedělej hlavu, pokud v tom budeš zpočátku trochu pokulhávat. Nastav si pravidelné budíky na mobilu, aby jsi na to nemusel intenzivně myslet.

5. Kritika (ne)bolí

Kritika se neposlouchá vždy snadno, ale je důležitá. Jak přestaneš dělat pořád tu samou chybu dokola, když tě na ni nikdo neupozorní? Jak se chceš zlepšovat?

Je to odvážný krok, ale nepohlížej na své chyby jako na slabost, ale jako na příležitost, jak být lepší. Pak se ti možná povede nebrat si zpětnou vazbu osobně a nebude tě trápit, nýbrž povzbuzovat.

Co je ovšem nejdůležitější: NIKDO NENÍ DOKONALÝ!!! Tohle si v hlavě desetkrát podtrhni. Každý se ke své "dokonalosti" propracoval právě skrze své chyby. A i když si někteří myslí, že jsou nejlepší a neomylní, vždy se najde prostor ke zlepšování. Právě ti opravdu nejlepší to dobře vědí.

Blog ITnetwork.cz

6. Soutěž s jinými mozky

Vytvořil jsi nějaké projekty a tvůj mentor ti už nemá co dál předat? Chceš-li se stát výjimečným programátorem, měl bys soutěžit s dalšími programátory. To znamená vstoupit na pole soutěžního programování. Několik legálních webových stránek nabízí arény, kde mohou programátoři soutěžit o to, kdo napíše nejlepší kód pro danou soutěž. Některé populární webové stránky pro kódovací výzvy, které můžeš vyzkoušet, jsou například TopCoder, HackerRank atd.

Blog ITnetwork.cz

7. Učení hrou

Naštěstí je v dnešní době možné se opravdu učit hrou. Především pro začátečníky mohou znamenat významný odrazový můstek, který jim pomůže se správně nasměrovat. Ovšem není moudré si myslet, že další vzdělávání není třeba. Rozhodně stojí za pozornost jako potřebná motivační mrkvička. Hry jsou většinou vysoce interaktivní a mohou ti pomoci psát kód efektivněji, než třeba kniha. Mezi oblíbené kódovací hry patří CSS Diner, CodinGame, Flexbox Froggy a CodeMonkey. A ne, nejsou jen pro děti...

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 6.12.2021 19:24
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity