IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Bez frameworků se v programování neobejdeš. Víš proč?

Programátoři si snaží pomocí různých knihoven a frameworků usnadnit život a zkrátit čas vývoje už odjakživa. Použitím osvědčeného a vyzkoušeného postupu se lze i vyhnout mnoha chybám, které by pak museli složitě a zdlouhavě hledat. Díky velkému posunu v technologiích a neustálému zjednodušování se předpokládá, že IT projekty budou vyžadovat stále menší úsilí. Na usnadnění vývoje kladou důraz i firmy a často si tvoří vlastní řešení.

Frameworků je k dispozici spousta. Víš, jak vybrat ten správný pro to, co zrovna potřebuješ? A kde mají frameworky a knihovny své limity?

Blog ITnetwork.cz

Proč používat framework?

Samozřejmě někdo může namítnout, že například Python je schopen téměř všeho, tak proč se namáhat s nějakým frameworkem. Každý z nás si může dělat, jak uzná za vhodné. Ale je nutné se nejdříve zamyslet: Chci sáhodlouze vymýšlet něco, co už někdo vymyslel přede mnou, zdokonalil (nebo mu v tom pomohla dokonce celá komunita) a nabízí to volně k užívání na internetu?

Ovládání frameworku je nutnost

Pokud jsi programátor, už tušíš, že bez frameworku se pracuje poměrně těžce a dlouho. Nicméně i kdybys byl génius, který vždy přijde s optimalizovanějším řešením, stejně se musíš naučit pracovat s frameworkem. Mnoho IT firem totiž nějaký framework používá a často ho aplikují téměř výhradně na všechny zakázky.

Důvody, proč frameworky milovat

Používání frameworků má následující výhody:

  • Umožňují vývojářům efektivně pracovat na jakémkoli projektu (i když jde třeba jen o jednoduchou doplňkovou funkci), takže vývojáři mohou rychleji dosáhnout svých cílů.
  • Umožňují vývojářům snadno pracovat v daném programovacím jazyce (i složitém).
  • Jsou vysoce flexibilní a škálovatelné.
  • Díky nim můžeš snadno integrovat téměř cokoli pomocí již vestavěných rozhraní API.
  • Nabízejí lepší zabezpečení a pomáhají snižovat náklady.

Bez ohledu na účel lze framework použít k více věcem. Dokonce většina z nich poskytuje sadu předdefinovaných tříd, objektů, funkcí, metod atd.

Hledáš práci, která má smysl a budoucnost? Chceš zaručeně najít uplatnění na trhu práce? Staň se junior programátorem WWW aplikací už za 4 měsíce. V našem akreditovaném kurzu najdeš pečlivě sestavený balíček materiálů, které tě seznámí se základními technologiemi. Rekvalifikuj se a nech si kurz proplatit Úřadem práce. Staň se žádaným profesionálem:

Blog ITnetwork.cz

Typy frameworků

Jak bylo uvedeno výše, frameworky lze použít s nekonečnými možnostmi, a proto je povinnost každého správného vývojáře znát jednotlivé druhy frameworků používaných v různých aplikacích. Podívejme se níže na ty nejoblíbenější.

Front-endové frameworky

Vývojáři front-endu vytvářejí prvky UX designu na jakémkoli projektu (mobilní aplikaci nebo webové stránce), které spadají do této kategorie. Řeší zejména předávání dat do komponent uživatelského rozhraní, např. formulářů, a vykreslování. Mezi nejoblíbenější frameworky pro front-end patří React, Angular, Vue.js a další.

Back-endové frameworky

Back-end frameworky jsou (překvapivě) řešení pro back-end programování. Pomáhají vytvářet funkcionalitu webových stránek. Poskytují balíčky nejčastějších prvků pro vývoj libovolné webové aplikace (obsluha API, validace dat, práce s databází) a umožňují vývojářům náskok, protože eliminují potřebu vytvářet aplikace od nuly. Mezi nejoblíbenější back-endové frameworky patří Django, Spring, ASP.NET, Laravel a další.

Blog ITnetwork.cz

Frameworky pro mobilní aplikace

Jedná se o platformy pro vytváření libovolných mobilních aplikací. Pomáhají vývojářům hladce navrhovat aplikace a někdy i podporují různé platformy najednou (např. aplikaci vytvoříme jen jednou a pak funguje na iOS i Androidu). Mezi nejoblíbenější frameworky pro mobilní aplikace patří React Native, Flutter, Xamarin atd.

Frameworky pro správu obsahu (CMS)

Již hotové redakční systémy pomáhají spravovat a sladit celý řetězec obsahu a vytvářet webové stránky a to někdy i zcela bez znalosti programování. Mezi nejoblíbenější patří Drupal, WordPress, Joomla atd.

Frameworky pro Data Science

Existuje nespočet dalších frameworků. Za všechny zmiňme např. ty pro správu dat. Jedná se o sadu nástrojů, které pomáhají vývojářům při převádění dat a implikují je pro další příbuzné techniky. Mezi nejoblíbenější frameworky datové vědy patří Tensorflow, Keras, Numpy atd.

Jak vybrat správný framework?

Je zcela zřejmé, že před výběrem správného frameworku musíme nejdříve pochopit základy jeho používání a jeho možnosti. Sem například patří popularita, kompatibilita a výkon, škálovatelnost, segmenty atd. Projděme si je popořadě.

Popularita

Pokud framework není populární a nemá velkou komunitu, těžko mu budeme důvěřovat a stavět na něm svou aplikaci. Co když se za rok přestane vyvíjet?

Kompatibilita a výkon

Frameworky volíme tak, aby se nepřekrývaly ve funkčnostech, které poskytují, a zároveň si spolu rozuměly. Ne všechny "součásti stavebnice" do sebe zapadají a určitě nebudeme používat co nejvíce frameworků jen proto, aby aplikace byla "cool". Při práci na jakékoli složité aplikaci musí vývojáři provést analýzu. Zkontrolují kompatibilitu a frameworky, které chtějí použít. Po kontrole kompatibility je třeba znát i požadovaný výkon aplikace.

Škálovatelnost

Projekt, na kterém budeme pracovat, by měl mít jasnou vizi z hlediska budoucích cílů. To totiž udává směr vývojového týmu a projektu tak, aby byl v budoucnu škálovatelný. To znamená, aby se dal jednoduše rozšiřovat.

Segmenty

Při budování projektu je ze strany klienta předem definována platforma projektu. Buď se jedná o webovou aplikaci, webové stránky, mobilní aplikaci, nebo o všechny. Podle toho je třeba rozhodnout o použitých frameworcích.

Snadné použití

K dispozici je nespočet frameworků a knihoven pro provádění různých úkolů. Takže je nutné vyhodnotit úroveň náročnosti, než začneme s daným frameworkem pracovat. Následky by mohly být totiž celkem drastické. Především bychom se do projektu mohli nakonec zamotat a život si dost zkomplikovat.

Blog ITnetwork.cz

Je používání frameworku náročné?

Když se smíříš s tím, že neexistuje žádný takový framework, který by za tebe dokázal udělat všechno, bude tvůj život o dost jednodušší. Některé z nejčastějších výzev mohou souviset s technikami řešení problémů, které frameworky zatím nenabízejí. V tu chvíli se do toho budeš muset opřít postaru a vymyslet něco sám.

Komplikace, se kterými se můžeš používáním frameworku setkat, jsou:

  • Frameworky mohou být někdy nepřehledné.
  • Mohou být omezeny pouze pro několik úloh.
  • Vývojář by měl být obeznámen s technikami používání daného frameworku a také by si měl být vědom toho, jaký by měl pro svůj projekt vybrat. Pokud nebude mít v hlavě jasnou představu spolu se znalostmi, nebude schopen daný framework plně využít.

Vlastní řešení - firemní frameworky

Velké společnosti někdy nechtějí být závislé na změnách, kterými frameworky čas od času procházejí. Když např. vyvíjejí nějaký jeden svůj komplexní produkt, změna ve frameworku komunitou by způsobila nutnost změn v této rozsáhlé podnikové aplikaci a tak i slušné náklady. Tyto společnosti stejně ale nevyvíjejí software bez frameworku, napíší si svůj vlastní, který jim vyhovuje a který nepodléhá změnám zvenčí. S takovým frameworkem tě po nástupu do společnosti samozřejmě zaškolí.

Závěrem

Frameworky jsou úžasné nástroje, které šetří čas, peníze, zvyšují bezpečnost a prostě usnadňují život, jak již bylo několikrát zmíněno. Přesto nejsou všemocné a je nutné jim rozumět, abys je dokázal použít pro vlastní potřeby. Tato znalost by neměla být cizí juniorům ani zkušeným vývojářům. Nauč se je používat společně s dalšími nástroji a znalostmi v našem akreditovaném rekvalifikačním kurzu. Seznámíme tě se vším důležitým, co musí junior programátor WWW aplikací umět. Už za 4 měsíce získáš osvědčení zaštítěné MŠMT. Získej benefity a příležitosti, které nikde jinde než v IT nenajdeš. Už od 0 Kč:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Stáhnout

Stažením následujícího souboru souhlasíš s licenčními podmínkami

Staženo 249x (1010.01 kB)

 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 20.10.2022 17:17
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity