IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Co dělají back-end vývojáři a kolik vydělávají?

V první části Víš, co dělají back-end vývojáři a jak se jím stát? jsme si uvedli práci back-end programátora spolu s nejpopulárnějšími technologiemi. V této druhé části se dozvíš už kompletní výčet všech technologií, nástrojů a schopností, které by měl každý back-end programátor ovládat. A také kolik peněz za tyto své schopnosti dostaneš.

Blog ITnetwork.cz

Back-end vývojář zodpovídá za vše, co není na webových stránkách nebo aplikací vidět. Ale to jim v žádném případě neubírá na důležitosti. Back-end v podstatě pohání stránku, jako motor v autě. A každý podnikatel a firma jednoduše potřebuje webové stránky, aby byl snadno přístupný svým zákazníkům. Tvorbou stránek to nekončí. Stejně jako auto potřebují samozřejmě i webové stránky a aplikace údržbu... a penízky se jen sypou.

Co je třeba ještě umět pro back-end vývoj?

V první části jsme probrali několik nejdůležitějších technologií a nástrojů. Seznam je ovšem delší a v tomto článku si vše doprobereme.

SQL

Téměř všechny aplikace potřebují umět číst a ukládat data. Structured Query Language umožňuje vývojářům back-endu přistupovat k relačním databázím a manipulovat s nimi podle potřeby. Jazyk SQL umožňuje programátorům snadno vkládat a mazat záznamy, vytvářet nové tabulky či ukládat procedury v databázi, a dokonce stanovovat oprávnění k těmto tabulkám a procedurám. Pro práci s relačními databázemi je prostě třeba umět ovládat SQL.

Blog ITnetwork.cz

Git

Když více lidí pracuje na jednom projektu, neměli by si navzájem přepisovat kód jeden druhému. Široce používaný moderní systém pro správu verzí je jinými slovy Git. Každý vývojář s pracovní kopií kódu má snadný přístup k úplné historii provedených změn, což usnadňuje úpravy a obnovu kódu. Mezi všemi seznamy dovedností vývojářů back-endu je systém Git jedním z nejvýkonnějších, nejpružnějších a nejbezpečnějších.

Blog ITnetwork.cz

Populární frameworky

Jakmile si vybereš preferovaný jazyk, budeš se muset seznámit s frameworky, které jsou s tímto jazykem spojeny. V podstatě poskytují již připravený základ, na kterém mohou vývojáři vytvářet konkrétní programy pomocí zvoleného jazyka.

Není to tak, že by sis prvky nemohl vytvořit sám od A do Z. Pokud je ale možnost ušetřit čas a použít něco ověřeného a funkčního, byl bys sám proti sobě.

Pro Javu můžeš použít Spring Boot. Pro Python například Django nebo Flask. Pro PHP máš k dispozici Symfony. Pro C# .NET také ASP.NET Core.

Blog ITnetwork.cz

Datové struktury a algoritmy

Vývoj back-endu je, jak už jsme si jednou zmínili, založen na datech. A jako vývojář back-endu budeš chtít mít základní znalosti o strukturách a algoritmech používaných k implementaci a zobrazení těchto dat. Mezi ně patří lineární a binární vyhledávání, implementace hashkódů, třídění dat, zásobníky, fronty a seznamy, vyjmenovává server bloomtech.com

Blog ITnetwork.cz

Front-end

Toto není chyba. I když se programátor rozhodne, že front-end programovat nechce, musí vědět, co dělá a z čeho se skládá. S čím uživatel přichází do styku a jak s webem či aplikací zachází. Čím víc umíš, tím jsi na trhu práce zajímavější. Navíc s front-end vývojářem budete řešit, co je v možnostech stránek či aplikace a co už je mimo stratosféru.

Blog ITnetwork.cz

HTML

HTML je takovou kostrou všech stránek. Dává webovým stránkám strukturu - definuje, co je nadpis, odstavec, tlačítko. Dnes se v čistém HTML stránky už moc netvoří, k tomu slouží frameworky, ale je třeba vědět, na čem jsou postavené.

CSS

CSS, jinak také kaskádové styly. Dává HTML šmrnc. Mění například barvy a rozvržení písma. Podobně jako HTML se dnes používá spíše v podobě předpřipravených frameworků. Není tajemstvím, že právě back-end programátoři ho měli 'obzvláště v lásce'. Platí ovšem to samé jako u HTML. Základy je třeba znát.

JavaScript

Technologie, která byla donedávna především využívána na front-end. Ale dnes už pohání i back-end. Dodává webu interaktivní a animované prvky. Jak je JS úžasný a užitečný se dočteš v článku Proč je JavaScript nejžádanější technologií 2021?

Blog ITnetwork.cz

Znalost API

Application Programming Interface umožňuje komunikaci mezi aplikacemi, napříkald mezi e-shopem a platební bránou. Rozhraní API hrají důležitou roli při vytváření architektur na straně serveru a někdy nahrazují složitější a komplikovanější programování, aby umožnily komunikaci softwaru.

Komunikace

Správně vše domluvit a umět řešit problémy se zákazníky, nebo v pracovním kolektivu, je prostě esenciální. Nikdo neříká, že by programátor měl být perfektní diplomat. Vývoj back-endu je totiž o úzké spolupráci s front-endisty. Přeci jen jsou to dvě strany jedné mince.

Blog ITnetwork.cz

Jak se stát back-end vývojářem?

Přemýšlíš o kariéře programátora? Jelikož je jich zoufalý nedostatek, nikdy nebyla vhodnější chvíle než teď. Díky rekvalifikačnímu kurzu získáš po 4 měsících znalosti junior programátora WWW aplikací v různých technologiích. Stačí si vybrat. Kurz zaštítěný MŠMT ti pomůže dosáhnout na středoškolské znalosti programování.

Blog ITnetwork.cz

Na závěr...peníze

A vyplatí se investovat síly a peníze na vzdělání pro vývoj back-endu?

Server guru99.com uvádí statistiky:

  • V USA se můžete těšit na 120 798 USD ročně. V přepočtu na naše téměř 220 000 Kč měsíčně.
  • V UK je rozmezí 40 - 70 000 GBP za rok. Vychází na 98 605 - 172 560 Kč měsíčně.

Stránka platy.cz také potěší:

  • Přímo v Čechách je hrubá měsíční mzda 93 000 Kč měsíčně a může být klidně až 200 000 Kč.
Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 10.1.2022 18:49
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity