Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Co je Web3 a jak se liší od Metaverza?

Web3 a Metaverse - slova, která vyvolávají humbuk a přinášejí vlnu vzrušení do světa financí a podnikání. Většina lidí si stále neuvědomuje, že svět přechází z Web2 na Web3 a často tyto pojmy zaměňuje. Ačkoli spolu v několika důležitých ohledech souvisejí, oba představují odlišné pojmy. Co je to Web3 a jak ovlivňuje dnešní technologie? Jedná se o záležitost čistě budoucnosti, nebo nám už zasahuje do každodenního života?

Blog ITnetwork.cz

Co je to Web3?

Web3 posunul způsob, jakým dnes používáme internet. Nejdříve si ukažme, co se skrývá pod pojmem Web 1.0.

Web1

První online verze webu fungovala přibližně od roku 1991 do roku 2004. Byla to verze internetu zaměřená více na spotřebitele, než na tvůrce. Univerzity a společnosti produkovaly obsah pro běžné uživatele.

Web2

Web 2.0 je opakem Webu 1.0, nebo lze říci, že se posunul ke světu založenému na obsahu vytvořeným uživateli. Tehdy všichni začali komunikovat prostřednictvím Facebooku a dalších sociálních sítí, vytvářet a sdílet videa na YouTube a sdílet komentáře a názory.

Web3

Pak přichází Web3, který překvapivě předpověděl Gavin Wood, spolutvůrce blockchainu Ethereum. Tehdy předpověděl, že půjde o decentralizovaný internet založený na distribuovaných technologiích. To jsou například blockchainy a decentralizované autonomní organizace (DAO), tedy nikoliv centralizované servery.

Blog ITnetwork.cz

Cílem je demokratičtější internet. Žádná strana nebude moci omezit tok informací a ukončit síť jen proto, že vlastní hardware, na kterém běží. V zásadě budou servery, systémy a sítě, z nichž jsou spouštěny aplikace a uchovávána data, vlastnit uživatelé. Ti by pak měli hlasovací právo o tom, jaká pravidla a omezení budou platit a jak mohou být využívána.

Očekává se, že po celosvětovém webu (Web1) a webu vytvářeném uživateli (Web2 neboli sociální média) půjde o třetí významný vývoj internetu.

Tyto technologie mění svět k lepšímu. Podílej se na nich i ty. Vybuduj si kvalitní IT základ v pečlivě vybraném balíčku rekvalifikačního kurzu. Získáš vše, co junior programátor potřebuje. Neváhej a začni už dnes v oboru, který roste raketovou rychlostí a nabízí neskutečné příležitosti, platy a benefity. IT je budoucnost i přítomnost. Staň se programátorem:

Blog ITnetwork.cz

Co je to Metaverzum?

Ve zkratce: mnozí odborníci se na Metaverzum dívají jako na 3D model internetu. V podstatě jde o místo paralelní k fyzickému světu, kde trávíš svůj digitální život. Místo, kde máš ty i ostatní lidé svého avatara a komunikuješ s nimi prostřednictvím jejich avatarů a používáš digitální aktiva, která budou pravděpodobně zaznamenána v blockchainu. Někteří také tvrdí, že Metaverzum v pravém slova smyslu vlastně ještě neexistuje.

Více jsme se tématu věnovali do hloubky ve článku Metaverzum: Co nás čeká v paralelním světě?

Blog ITnetwork.cz

Jak spolu Web3 a Metaverzum souvisejí?

Metaverzum a Web 3.0 sice nejsou totéž, ale nejsou to ani protichůdné vize budoucího internetu. Web 3 je všeobjímající základna, která může vdechnout život Metaverzu. Především si hrají do karet v decentralizované představě internetu.

K Webu 3 bychom se ideálně měli připojovat pomocí určitých nástrojů - souprav pro VR a podobně. Jenže co když technologický sektor nedokáže překonat současná technologická omezení? Budeme se tedy připojovat pomocí dnešních nástrojů? Společnost Intel nedávno prohlásila, že počítače budou muset být tisíckrát výkonnější, aby podporovaly Metaverzum. Doposud jsme se nedočkali náhlavních souprav VR, které by byly pohodlné a levné.

Jaké jsou rozdíly mezi Web3 a Metaverzem?

  Web3 Metaverzum
Definice Web 3.0 bude založen na decentralizovaném systému blockchain, který neumožní centralizované vlastnictví informací, služeb nebo platforem. Metaverze je 3D interaktivní zážitkový prostor, který uživatelům umožňuje interakci s 3D objekty pomocí rozšířené, virtuální a smíšené reality.
Rozsah aplikace Platí pro celý internet. V současné době se na něm pracuje, protože jeho vývoj bude nějakou dobu trvat a některé oblasti jsou stále předmětem zkoumání.
Cíle Web3 se zaměřuje na zařízení řízená blockchainem a peer-to-peer. Metaverzum se zaměřuje na zařízení AR, VR a MR/XR.
Aplikace Platí to pro demokratické internetové systémy a finanční sítě bez oprávnění, jako je Crypto. Web3 využívá ML, AI a blockchain k dosažení reálné lidské komunikace. Uplatňuje se ve virtuálním herním světě, 3D ordinacích, virtuálních setkáních peer-to-peer atd.
Zobrazení Jednotlivci mohou vlastnit internet a regulovat jej podle vlastního uvážení. Přeměna fyzických materiálů na virtuální ve virtuálním světě.
Základní technologie Blockchain, DeFi, NFT, DAO. AR/VR, 3D rekonstrukce, internet věcí (IoT), Edge Computing a 5G, Blockchain.
Technická stránka Využívá DAO (Decentralized Autonomous Organization), AI a Blockchain. Komunikace 5G, rozšířená realita, rozhraní brain-computer, cloud computing, blockchain, digitální dvojčata (digital twins), ekonomika tvůrců a umělá inteligence.
Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Metaverzum bude v budoucnosti všudypřítomné, stejně jako Web3, ale zatím nemáme jasno. Můžeme si odvodit, že Metaverzum je trojrozměrný vesmír, ve kterém se můžeme spojit s trojrozměrnými lidmi, předměty a místy. Můžeme například hrát hry se svými kamarády.

Uživatelé mohou svůj materiál pěstovat, vlastnit, prodávat a získávat v případě Webu3. Lidé si také mohou za svou práci účtovat poplatky. Protože je tento systém teprve v počáteční fázi, musíme ho neustále sledovat, abychom zjistili, zda se v blízké budoucnosti prohloubí rozdělení, nebo se bude chtít sloučit.

Staň se přímou součástí tohoto vesmíru a podílej se na jeho tvoření. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu na junior programátora WWW aplikací v několika technologiích. Pracuj na decentralizovaném internetu a technologiích, které přinášejí bezpečnost a spravedlnost světu. Začni už dnes a získej za 4 měsíce osvědčení zaštítěné MŠMT. Kurz ti může proplatit Úřad práce:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 29.11.2022 17:53
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity