Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Dejte do studia vše, radí bývalý grafik Honza

Honza pracoval deset let jako grafik, už od malička jej ale zajímalo a bavilo IT. Rozhodl se splnit si svůj sen a absolvoval proto rekvalifikační kurz Java programátor webových aplikací. Již během studia se mu podařilo získat zaměstnání v oboru a nyní pracuje jako analytik v telekomunikacích. Doufá přitom, že se mu ještě letos na jaře podaří ve firmě posunout do vývoje.

Jak mu při hledání práce pomohla rekvalifikace? Bylo pro něj těžké skloubit zkušební lhůtu se studiem? A co doporučuje novým studentům?

Blog ITnetwork.cz

Cesta za dávným snem

Co tě motivovalo ke změně oboru?

Deset let jsem pracoval jako grafik ve společnosti, která vyráběla nábytek a interiéry na klíč. Byla to malá firma a už jsem neměl příliš možností ke kariérnímu posunu. Navíc má práce sklouzla do rutiny.

Proč sis vybral zrovna IT?

Do IT jsem se chystal několik let, dokonce jsem na vysoké škole vystudoval obor aplikovaná informatika. Po třech letech v grafice jsem tedy chtěl zkusit kariéru v IT, nakonec jsem ale ve svém předchozím zaměstnání vydržel ještě dalších pět let. A protože už to pak bylo osm let od promoce, napadlo mě doplnit si znalosti pomocí rekvalifikačního kurzu.

Z jakého důvodu sis vybral zrovna Javu?

S jazykem jsem se setkal už ve škole, učili jsme se na něm principy programování i objektově orientované programování, takže to pro mě byla volba číslo jedna. Chtěl jsem jednoduše navázat na to, co už znám.

Nechal sis proplatit kurz přes pracovní úřad?

Ano. Ale bohužel jsem až pozdě zjistil, že se lze rekvalifikovat i při zaměstnání, což mi pak potvrdili i na schůzce na pracáku. Lepší variantou by pro mě bylo studovat už během práce. Protože jsem ale zpočátku kurzu nepracoval, zbylo mi na rekvalifikaci více času. Určitě bych doporučil každému udělat si na studium dost času.

Jak kurz hodnotíš?

Velmi pozitivně. Prezenční školení měla profesionální úroveň a bylo vidět, že všichni školitelé jsou odborníci na svém místě. Také bych chtěl vypíchnout praktické programovací úlohy na e-learningu. Ty byly sice časově nejnáročnější, dokonce jsem se na některých zasekl i několik dní, ale určitě mi daly úplně nejvíc. Doporučuju tedy všem, aby si úkoly opravdu poctivě prošli.

Také bych chtěl vypíchnout praktické programovací úlohy na e-learningu. Ty byly sice časově nejnáročnější, dokonce jsem se na některých zasekl i několik dní, ale určitě mi daly úplně nejvíc. Doporučuju tedy všem, aby si úkoly opravdu poctivě prošli.

Bylo něco, s čím jsi měl při studiu problém?

Některé kapitoly v e-learningu html mi přišly trochu kostrbaté, takže jsem musel čerpat i z jiných zdrojů. Podobně jsem měl ještě problém pochopit lambda výrazy a zjednodušení syntaxe pomocí dvojtečkového operátoru u Javy. Je ale pravda, že jsem nevyužil možnosti vašich online konzultací. Věřím, že tam by mi to někdo vysvětlil.

Práci našel už v polovině rekvalifikace

Pracoval jsi během kurzu?

Ano, chtěl jsem začít pracovat co nejdříve, protože mi byla vyměřená podpora, se kterou se nedalo dlouhodobě vyžít. Hned, co jsem ukončil pracovní poměr, jsem začal hledat další zaměstnání v IT. Bez znalostí v oboru mi to ale moc nevycházelo.

Studium rekvalifikačního kurzu se však pro firmy ukázalo jako velký tahák. Byla to jedna z hlavních věcí, která na mě mého zaměstnavatele zaujala. Určitě to pak bylo i to, že na sobě pracuji a neberu IT jen jako dojnou krávu. Kurz začal v listopadu a do zaměstnání jsem nastoupil na přelomu roku, takže jsem pracoval během dvou měsíců studia.

Studium rekvalifikačního kurzu se však pro firmy ukázalo jako velký tahák. Byla to jedna z hlavních věcí, která na mě mého zaměstnavatele zaujala. Určitě to pak bylo i to, že na sobě pracuji a neberu IT jen jako dojnou krávu.

Jak probíhal pohovor?

Byl dost obecný. Mluvili jsme česky a vedl jej můj současný ředitel. Všichni hodně důvěřovali tomu, že mi dá rekvalifikace solidní vědomostní základ, takže po mě nechtěli příliš technických znalostí. Říkali, že se jim líbí můj přístup, a chtějí to se mnou zkusit.

Požadovali po tobě, abys dokončil kurz?

Vyloženě netrvali na tom, že ten kurz musím dokončit. Zajímali se potom ale o to, jak jsem dopadl. Pokud bych totiž neuspěl, znamenalo by to, že nemám potřebné znalosti. Doložení certifikátu po mě však nikdo nechtěl.

Co ve své současné práci děláš?

Mým zaměstnavatelem je nadnárodní kanadská firma, která se věnuje mnoha odvětvím. Já dělám v sektoru telekomunikací pro jednoho z českých telefonních operátorů. Dodáváme jim systém a poskytujeme i podporu.

Momentálně pracuji jako analytik, ale pravděpodobně se ještě někdy během letošního jara dostanu více do vývoje. Zatím hodně pracuji s SQL a UML diagramy. Když přijde nějaký požadavek nebo chyba od zákazníka, tak pátrám v databázích a dohledávám ve scénářích z UML diagramů možné místo jejího vzniku. Zároveň občas testuji v JMeteru.

Potřebuješ ke své práci angličtinu?

Téměř denně, celý náš systém je totiž v angličtině, stejně jako materiály z Kanady i celofiremní meetingy. Určitě se tedy bez průměrné nebo lehce nadprůměrné znalosti jazyka neobejdete. Nicméně protože je náš zákazník z Česka, tak primárně mluvíme česky.

Jak tě jako nováčka v oboru ve firmě přijali?

Nečekal jsem, že si po lidské stránce natolik sedneme. Navíc se můžu kohokoliv na cokoliv zeptat a pomohou mi. To bylo super hlavně během zaškolování. Také jsme si spolu s dalšími nováčky založili vlastní skupinu, v níž řešíme problémy a učíme se firemní systém. Ten opravdu není jednoduchý na pochopení a obsahuje mraky procesů.

Bylo těžké skloubit kurz a novou práci?

Bylo to náročné. Nebudu lhát, skloubit zkušební dobu s rekvalifikací a rodinou bylo občas docela extrémní. Navíc mám doma roční a devítiletou dceru, a i přes podporu ženy jsem potřeboval fungovat i jako otec. Ušil jsem si tedy na sebe pořádný bič. V práci mi sice vyšli vstříc tak, že mi dali den volna na závěrečnou zkoušku, nicméně jinak jsem žádné úlevy neměl.

Sen o vlastním cloudu

Jsi teď spokojený?

Velmi. Jsem sice ještě pořád ve zkušební době, ale vypadá to, že se mnou počítají i dál. V tomto zaměstnání jsem se našel, a navíc mám příležitost se posunout do vývoje. Oproti předchozí práci hodnotím pozitivně i další věci. Mile mě překvapilo, že jsem mohl už od půlky ledna využívat home office, a to až čtyřikrát týdně. Na předchozí pracoviště jsem jezdil každý den 35 kilometrů tam a zpátky na kole, což byl sice fajn tréning, ale s roční dcerou jsem rád, že to teď mám jen 20 minut metrem. Dalším a podstatnějším důvodem je potom fakt, že dělám v oboru, který mě naplňuje a zajímá.

Plánuješ se v IT dále vzdělávat?

Určitě, vzdělávám se dokonce už v současnosti. Až občas dostávám od rodiny vyhubováno, že u toho po nocích pořád sedím (smích). Zatím jsem absolvoval kurz na Azure od Microsoftu, ještě mě čeká AWS od Amazonu, a pak se uvidí. Dlouhodobě bych se také chtěl naučit pracovat třeba v Céčku.

Máš nějaký programovací sen?

Zatím jsem neměl moc času na nějaké svoje vlastní projekty. Nicméně teď mě vyloženě zaujaly cloudy. Máme v práci bootcamp (tréninkový program) o DevOpsu, což je dnes také velmi žádaná znalost u vývojářů, a dopodrobna tam probíráme Azure. Díky tomu jsem změnil názor na Microsoft, jejich cloud je totiž docela promyšlený a funkční. Rád bych také někdy zprovoznil své vlastní cloudové řešení. Ještě ale nevím čeho, to si ujasním až po skončení bootcampu.

Doporučil bys něco nováčkům v kurzu?

Rozhodně bych jim doporučil využít služeb ITnetworku. Apeloval bych i na to, ať studiu dají co nejvíc. Když totiž ošidíte rekvalifikaci, doběhne vás to v práci. Naopak usilovná snaha se vám v budoucím zaměstnání bohatě zúročí.

Když totiž ošidíte rekvalifikaci, doběhne vás to v práci. Naopak usilovná snaha se vám v budoucím zaměstnání bohatě zúročí.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 30.3.2023 17:04
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity