IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

FB, Apple, Amazon, Netflix, Google - Co chtějí od kandidátů?

Pokud by se tě někdo zeptal: "Chceš se dostat do společností FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google)?", pravděpodobně bys asi odpověděl, že ano. Na technických pozicích to totiž znamená skvělé peníze, společenské postavení a možnost podílet se na světových trendech. Dostat se do jakékoliv z nich opravdu není snadné. Rozhodně bys měl mít silné technické znalosti. Stačí to však, aby ses dostal do společností FAANG? Samozřejmě že ne. Pojďme si to rozvést.

Blog ITnetwork.cz

Co Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google požadují?

Jak již bylo řečeno, moci říct, že pracuješ v jedné ze zmíněných firem na vyšších pozicích ti automaticky ve společnosti přináší jistý status. Jsou dost pokrokové, mají vysoké nároky a na oplátku poskytují neuvěřitelné příležitosti k růstu, skvělý plat, jídlo od nejlepších kuchařů zdarma (v Googlu) a mnoho dalšího. Na co vše kladou tito nadnárodní giganti důraz?

1. Programuj jako o život

Tohle asi nikoho nepřekvapilo. Předpokládejme, že jsi programátor, který sní o tom, že jednou bude součástí FAANGu. Co je neskutečná výhoda je, že těmto firmám je nějaký papír s titulem u... ty víš kde. Záleží jim ovšem na tom, abys měl dobré znalosti programovacích jazyků a základů informatiky. A tím myslíme opravdu dobré. Bohužel takové firmy zpravidla neberou úplné začátečníky, mimo na pozici stážistů. Samozřejmě každý z nás ví, že se učíme zkušenostmi, takže nezahálet a tvrdě pracovat. Tím se ti kdejaké souvislosti vyjasní a ty se tak stáváš stále lepším odborníkem.

Blog ITnetwork.cz

2. Sleduj trendy a tvoř projekty

Když už máš jasno v základních tématech, věnuj se procvičování na projektech. Zkus pracovat na reálných projektech s využitím některých trendových nástrojů a technologií. Můžeš například vytvořit webový portál e-shopu pomocí MERN (MongoDB, Express, React a NodeJS), což je jeden z nejlepších projektů na procvičení, na kterém můžeš pracovat. Nahraj své projekty na platformy s otevřeným zdrojovým kódem, jako je GitHub. A pokračuj v práci na projektech, aby sis ujasnil architekturu a fungování aplikací.

Staň se ajťákem a změň svůj život k lepšímu. Programování se naučíš v akreditovaném, pečlivě sestaveném balíčku našeho rekvalifikačního kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Získáš solidní základy, na kterých můžeš pak stavět a rozvíjet se, kam budeš chtít. Užívej si benefity, které v jiném oboru nenajdeš a pracuj z domova, ze světa či odkudkoliv chceš:

Blog ITnetwork.cz

3. Optimalizuj, optimalizuj, optimalizuj

Pokud se připravuješ na to, že se chceš dostat do jedné z nejlepších vývojářských společností, snaž se také dokázat, že jsi pro danou společnost nejvhodnější. Problémy lze řešit různými způsoby, ale optimalizované řešení vždy vynikne. Obecně platí, že společnosti FAANG (a nejen ony) hledají lidi, kteří jsou dobří v přinášení optimalizovaného řešení. Toho lze dosáhnout dobrou znalostí datových struktur a algoritmů. Samostatný postup je základním stavebním kamenem každého programovacího jazyka, který ti pomůže vytvořit přesnější, optimalizovanější a časově méně náročné řešení.

4. Komunikace - Kdo umí mluvit, vyhrává

Nejlepší netechnickou dovedností, kterou člověk může mít, je umět mluvit s lidmi. Společnosti chtějí, aby jejich zaměstnanec působil profesionálně a měl vynikající komunikační dovednosti. Ty zahrnují jasnou řeč, slyšitelnost, udržování očního kontaktu, způsoby vyjadřování myšlenek atd. To jsou některé ze způsobů, jak upoutat pozornost posluchačů, nebo umět vyřešit problém či nejasnost se zákazníkem. Během oficiální schůzky máš mluvit srozumitelně, aby posluchači opravdu poslouchali. I na základě toho můžeš být povýšen. Je tedy nutné, abys tuto dovednost měl.

Blog ITnetwork.cz

5. Učenlivý dál dojde

Měl bys být mimo jiné dobrým výzkumníkem. Někdy personalisté při pohovoru zadávají sadu otázek, kdy tě požádají o sdílení obrazovky a dají ti volnost při googlování. Chtějí si ověřit, jestli umíš hledat na internetu a vidí také způsoby, jak přistupuješ k řešení. Opět se pokouší zjistit, jestli máš jen naučené postupy nebo umíš nad úkoly kriticky přemýšlet. Také pokud neznáš nějakou technologii nebo termín, být upřímný se na takovém pohovoru vyplatí. Protože co neumíš dnes, naučí tě oni zítra. A tím také dokážeš, že jsi rychlý student a máš pozitivní přístup k učení čehokoli.

6. Buď všestranný

Během pohovoru se zjišťuje, zda dokážeš dělat více věcí najednou a jak všestranný jsi. Jsi přeborníkem zvládání více úkolů najednou? V takových firmách je pravděpodobné, že budeš mít více práce najednou. Hledají někoho, kdo se hned nezhroutí a postaví se výzvě čelem. Zase buď na sebe opatrný a nenech se později sedřít z kůže. Kolem a kolem je ale být multitaskerem nezbytnou dovedností, aby ses dostal do jakékoli IT společnosti, ať už je to FAANG nebo cokoli jiného.

Blog ITnetwork.cz

7. Think out of the box = Mysli neotřele

Když dostaneš otázku, nesnaž se postupovat podle nějakých tradičních způsobů řešení. Přemýšlej tzv. "out of the box" a vymysli řešení, které bude vypadat méně složitě a bude také optimalizované. Vyjádření řešení, která jsou "out of the box", se cení. Například X a Z jsou dva vývojáři, kteří dostanou stejnou sadu otázek, přičemž X potřebuje půl hodiny na to, aby přišel s řešením podle zažitých postupů, zatímco Z potřebuje jednu hodinu a přijde s řešením, které vymyslel naprosto sám a vyřešil více problémů najednou. Odpověď Z bude více ceněna, i když mu řešení stejné otázky zabere půl hodiny navíc, protože vyšlapal novou neprobádanou cestičku a vyzkoušel něco nového. To je dovednost, kterou firmy hledají, tj. inovativní způsoby přístupu k problému.

Závěrem

Ať už opravdu sníš dostat se do vyjmenovaných společností, nebo chceš být prostě dobrý programátor, tohle jsou určitě nezbytné ingredience, kterých bys měl postupně dosáhnout. Pak pro tebe nebude problém najít firmu, která tě dobře zaplatí a ty se u nich budeš cítit dobře a budeš tak odvádět i dobrou práci. K tomu všemu je nutná ještě třešnička na dortu a tím je odhodlání.

Pokud ovšem jsi teprve na startovní čáře a programování je opravdu tvůj sen a nevíš, jak či odkud začít, přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu pro junior WWW programátory. Naučíš se nezbytné základy a budeš se tak moci přidat do světa IT. A pokud váháš i kvůli financím, můžeš požádat Úřad práce o proplacení kurzu. Neváhej a začni už dnes:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 3.10.2022 19:35
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity