IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

IT se může naučit každý. 10 tipů, jak proměnit věk ve výhodu

Pokud ti už není 20, už ti není ani 30, a zajímá tě IT, je tohle ten pravý článek pro tebe. Pojďme smést ze stolu mýty, že IT je jen pro mladé.

Programování je občas považováno za obor pro mladé. Ale není to pravda. Každý v IT může najít své místo a uplatnění. Tento velký krok ti totiž pomůže hned z několika důvodů. Pojď si je rozebrat jeden za druhým ;-) A samozřejmě peníze budou na jednom z prvních míst.

Proč se v každém věku vyplatí zkusit štěstí v IT? Co ti může s rekvalifikací lépe pomoci? Jak správně využít předchozí zkušenosti i v úplně jiném oboru?

Blog ITnetwork.cz

Proč by se nikdo neměl bát začít programovat?

Vypůjčíme si pár tvrzení ze stránky learntocodewith.me:

  • 📈 Kariéra - Naučit se programovat tě posune v kariéře vpřed, ať už si vybereš jakoukoli práci.
  • 💰 Plat - Můžeš si zvýšit plat; V Čechách je průměrný plat programátora 70 000 Kč měsíčně a není problém najít nabídky i za 200 000 Kč/měsíc. Lze také pracovat vzdáleně do zahraničí, jen pro představu - softwaroví inženýři v USA vydělávají v průměru 214 358 Kč měsíčně.
  • 💻 Žádanost - Po kariéře programátora je vysoká poptávka, což znamená, že je snazší práci skutečně získat.
  • 💡 Má to smysl - Práce je smysluplná, můžeš se podílet na inovativních projektech, které skutečně mění svět k lepšímu.
  • 🛋️ Flexibilita - Práce v technických oborech je často flexibilní (práce z domova, pružná pracovní doba atd.), což může být v pozdějším věku super důležité.
  • 🧠 Rozmanitost - Kariéra programátora nabízí výzvy a rozmanitost, což ti pomůže zůstat nadšený a duševně stimulovaný celou svou kariérou, místo abys vyhořel.

V konečném důsledku jsou kariéry v oblasti programování jedny z nejlepších zaměstnání, na které se lze rekvalifikovat v 50 letech nebo přibližně v tomto věku, protože nabízejí flexibilitu, možnost více si spořit na důchod a další výhody.

Blog ITnetwork.cz

Desatero pro moudré, ale zatím nezkušené ajťáky

Čas uplyne, ať už začneš hned, nebo ne. Nikdy se nenech demotivovat, že už jsi promeškal svou příležitost v IT. Jakmile jednou začneš, jediné, co tě zastaví, jsi ty. Nejsi na to sám a proto ti přinášíme 10 užitečných tipů, které ti mohou pomoci, když se budeš cítit trochu ztracený.

Tip 1 - Zatni zuby, jde se programovat

Během změny kariéry ve středním věku můžeš rozhodně získat skvělou práci v IT i bez technického vzdělání. Neexistují žádné 'speciální' požadavky na to, aby se člověk stal vývojářem. Požadavky, které je nutné splnit, jsou věci, které máme na dosah všichni. Je pravda, že musíš být ochoten tvrdě pracovat, hodně se učit a být důsledný. Nesmíš to také vzdát při první větší výzvě. S trochou cviku tyto věci zvládne každý. A výsledky tvé usilovné práce rozhodně budou stát za to.

Blog ITnetwork.cz

Tip 2 - Experimentuj s IT technologiemi a projekty

Neexistuje jen jedna cesta k úspěchu, zejména při změně kariéry ve středním věku. Různé metody osloví různé lidi.

Když se poprvé začínáš zaobírat myšlenkou začít programátorskou kariéru ve věku 40+, vyzkoušej bezplatné online kurzy programování a zjisti, jaké jazyky tě osloví. Například ITnetwork nabízí mnoho příležitostí, jak si zdarma vyzkoušet jednotlivé technologie. Cílem není 'poskakovat' příliš dlouho a tzv. přebrat, ale prozkoumat své možnosti dostatečně dlouho, abys našel něco, co tě zaujme. Jakmile si vybereš cestu, začni se ponořovat hlouběji, například do kombinovaných rekvalifikačních kurzů vedených lektory a mentory.

Pokud potřebuješ s výběrem cesty více pomoci, můžeš se podívat na několik článků, kde se věnujeme technologiím:

Blog ITnetwork.cz

Tip 3 - IT není jen programování

Jinými slovy, najdi průsečíky mezi tvou předchozí kariérou a zkušenostmi a přenes je do IT. Která kariérní volba je pro tebe zrovna jako stvořená? Baví tě design a kreativita? Mohl by tě zajímat UX nebo front-end. IT není jen programování. Je toho tolik, co člověk může dělat a jak se realizovat.

Využij své předchozí zkušenosti, jak jen můžeš. Možná tě překvapí, kolik toho už víš a umíš. Pokud se ti podaří najít technickou pozici, která se překrývá s věcmi, které už děláš, nesmírně ti to usnadní tvůj přechod.

Tuny lidí přešly do technických oborů z úplně jiných profesí a využily své dřívější dovednosti, aby v nich uspěly. Podívej se například na příběhy našich absolventů:

Blog ITnetwork.cz Blog ITnetwork.cz Blog ITnetwork.cz

Tip 4 - Měj konkrétní představu, do kdy se chceš stát programátorem

Termíny jsou sice špatným pánem, ale dobrým sluhou. Pokud má člověk stále své zaměstnání, může během procesu učení občas trochu zpohodlnět. Proto je dobré stanovit si konkrétní datum, do kdy chceš svou kariérní cestu změnit.

Zvláště, když uvažuješ o změně kariéry ve věku 50+, mohou ti termíny pomoci. Ideálním a koncentrovaným řešením je akreditovaná rekvalifikace. Za 3 měsíce získáš základy programování a Osvědčení a později se můžeš soustředit na konkrétní technologie a nástroje podle toho, co tě zajímá.

Blog ITnetwork.cz

Tip 5 - Vytvářej vlastní projekty

Spolehlivým způsobem, jak si vyzkoušet své nové kariérní dovednosti v oblasti kódování, je začít s vlastním projektem. Může se to zdát jako banalita, ale opravdu působí mnohem lépe, když je tvé portfolio plné (klidně menších projektů), než když je tam pouze 1 velký. Vytvářej si i aplikace jen tak pro radost, nebo proto, že tě skutečně zajímá, jak vlastně fungují. Tím, že každý projekt bude trochu jiný, budeš trénovat pokaždé trochu jiné dovednosti a můžeš si vybrat, jestli pracovat s tím či oním nástrojem.

Na druhou stranu, i 1 jediný projekt, jakékoliv velikosti, je lepší než žádný projekt v portfoliu. Tím, že nemáš v oboru žádné předchozí zkušenosti, musíš projevit více iniciativy a pokusit se zaujmout něčím trochu jiným.

Zahájení vedlejší činnosti může být také skvělým způsobem, jak si vybudovat své programátorské portfolio - a vydělat si při tom nějaké peníze.

Blog ITnetwork.cz

Tip 6 - Kontakty jsou nade vše

Podpora a komunita jsou při změně kariéry ve středním věku neocenitelné. Obklop se dobrou sítí podpory, která ti pomůže překonat těžké chvíle, kdy jsi opravdu mimo svou komfortní zónu hluboko v učební křivce.

Konexe se hodí i mimo proces učení. Spousta pracovních příležitostí přijde od lidí, které znáš. Navštěvuj různá setkání a seznamuj se s lidmi. Mluvte spolu o svých nadějích. Mluvte o tom, co každý z vás buduje. Snaž se o programování přemýšlet jako o společenské aktivitě. Možná ti, se kterými jsi se seznámil, znají někoho, kdo nabízí pracovní pozici, pro kterou se perfektně hodíš.

Pokud se spojíš s někým, kdo má v oboru zkušenosti, může to dokonce přerůst v mentoring.

Blog ITnetwork.cz

Tip 7 - Vybuduj si online prezentaci

Udělat si jméno se dnes často odehrává online. Dej kolegům a firmám vědět, kdo jsi. Zřiď si e-mail, webovou doménu, LinkedIn, Twitter, Facebook, kanál na YouTube atd. Stránka s profesionálním portfoliem je důležitým nástrojem, je to tvá hlavní forma reklamy. Nezáleží, jestli chceš pracovat na volné noze, nebo se snažíš získat práci na plný úvazek, je to tvůj billboard. Musí to být tedy dobrá stránka.

Profil na síti LinkedIn je dalším profesním must-do. Někteří náboráři totiž loví výhradně tam.

Tip 8 - Ukaž, jak moc IT práci chceš

Nebudeme lhát. Najít si práci v IT po čtyřicítce bez předchozích zkušeností nebude jednoduché a budeš muset rozeslat desítky a desítky životopisů. Zde přichází pozitivní ALE - Ale nakonec si tě někdo vyslechne, a pokud svou novou kariéru bereš vážně a dáš to i během pohovoru najevo, nakonec tě i přijme. Uvidí v tobě totiž kvality věku - životní zkušenosti a moudrost. Existují skvělá pracovní místa a na jednom z nich je tvé jméno. Ale než se k ní dostaneš, bude to vyžadovat čas a práci, a to je dobře. Kdyby to bylo snadné, dělal by to každý.

Blog ITnetwork.cz

Tip 9 - Dej na pohovoru vyniknout své osobnosti

I když by to mělo být přizpůsobeno atmosféře pohovoru, není vždy ve tvém nejlepším zájmu být v technologické společnosti příliš formální. Pro ty, kteří mění kariéru ve věku 50+, to může být velmi odlišné prostředí, než na jaké jsou zvyklí.

Při pohovorech se snaž působit mladě a bezstarostně. Tvým cílem je působit jako někdo, koho chtějí vidět 40 hodin týdně. Při pohovorech se vyplatí působit otevřeně a živě. A kouzelná kombinace je být vtipný a zároveň kompetentní.

Tip - 10 Nikdy se nepřestávej učit

Pokud se nerad učíš, nemusí být IT obor pro tebe. Neustále se mění specifikace jazyků, vyvíjejí se knihovny, přepracovávají se rozhraní API. A tohle všechno musíš mít v malíku.

Jak s tím vším držet krok? Určitě se vyplatí sledovat různé osobnosti a konkrétní stránky na internetu. Profesní rozvoj může být součástí tvé práce, nebo si můžeš sám vyhledávat příležitosti, jak si udržet nové znalosti a dovednosti, například v rámci skupin meetup, konferencí nebo kurzů. Pamatuj: NIKDY NENÍ POZDĚ!

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 2.5.2022 21:13
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity