Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Díky rekvalifikaci je dnes Marek manažer projektů

Marek se rozhodl po 12 letech rozšířit své obzory prostřednictvím rekvalifikace. Uvědomil si, že IT znalosti jsou podobně důležité jako znalost cizího jazyka. A přestože mu jeho žádost byla napoprvé zamítnuta, nenechal se odradit a šel si za svým snem. Dnes je úspěšným absolventem rekvalifikačního kurzu Programátor WWW aplikací a dohlíží na projekty. Jak to všechno dokázal?

Chtěl vědět víc

Marek po střední soukromé výtvarné škole v Písku započal svou poměrně dlouho dráhu grafika. Má za sebou zkušenosti jako DTP (= zpracovával reklamy podle obrázkových a textových předloh do digitální podoby), tiskař, grafik nebo vedoucí výroby v grafickém oddělení rakouského holdingu.

Blog ITnetwork.cz

Pracoval tedy po celou dobu úzce s různými programy a musel mít alespoň uživatelské schopnosti a zkušenosti. Sám říká: "Po 12 letech v reklamě a grafice jsem se rozhodl doplnit si své široké portfolio zkušeností o novou formu zobrazování." Není se co divit.

První žádost úřad zamítl

V nejisté době, kterou jsme všichni v posledním roce zažili, se Marek rozhodl zažádat o rekvalifikaci a zajistit si tak kariéru v perspektivním IT oboru, kde inzerátů s nabídkami práce, během pandemie, jenom přibývalo. Na rozdíl od jiných oborů.

Protože měl před kurzem alespoň základy HTML ze školy, myslel si, že bude jeho žádost bez problémů schválena. Opak byl pravdou. Teprve druhá žádost prošla přes schvalovací komisi, kde musel podrobně nastínit své plány ohledně budoucnosti.

Vzrušující začátek

Když bylo vše vykomunikováno s ITnetworkem a ÚP, začal konečně Marek pracovat na své nové kariéře.

Začátky kurzu byly vyloženě vzrušující, v dobrém slova smyslu. Již od první chvíle jsem věděl, co od kurzu chci a kde znalosti použiji.

Co se týkalo formy studia, jelikož probíhala během vládních restrikcí, byly hodiny pořádány online. Ačkoliv to byl více než nestandardní postup, přistupoval Marek k učivu zodpovědně. S odstupem času oceňuje snahu lektora vzbudit v nich zájem o problematiku. A že to muselo být občas složité. "Koncept a obsah kurzu byl kompletní pro uvedení do programování v PHP. A celé stránky ITnetwork jsou plné informací. Využil jsem a ještě využiji i jiné kurzy na webu."

I přes všechnu snahu lektora se nakonec každý student potká se svou devítihlavou saní. Pro Marka to byly v začátcích PHP frameworky a MVC. Co mu tehdy pomohlo? "Chtěl jsem vytvořit něco vlastního. V, pro mě, úplně nové formě zobrazování." To mu dodalo potřebnou energii a trpělivost projít si všechny potřebné materiály a nevzdat to.

Konec dobrý, všechno dobré

Splnil tedy kurz jeho očekáváni? "Ano, jistě, bez pochyb. Každý má jiné tempo učení a chápání. Jsem moc vděčný, že mi zůstal přístup do sekcí z kurzu a mohu se tam kdykoliv podívat."

Po kurzu Marek odpovídal na inzeráty hledající absolventy se znalostmi HTML, CSS, nebo základy PHP, Figmy či Adobe XD. Nechtěl se věnovat čistě back-endu, ale pokud možno spojit své zkušenosti grafika s programování. Naštěstí se mu to povedlo. Dnes pracuje pro spolek zaměřený na destinační turismus a rozvoj potenciálu prostředí.

Dělám administrátora rozsáhlého informačního webu, eshopu, manažera projektů a kompletní vizuální stránku projektů. Také jsem již vytvořil několik jednoduchých webů pro sebe a okolí.

O jeho schopnostech se můžete přesvědčit například na stránce MARS+. A skromně dodává, že ví, že má ještě před sebou nějakou tu cestu ke zdokonalování. Má ovšem radost, že dokázal něco takového vytvořit. Sám zdůrazňuje, že bez vědomostí z kurzu by nemohl dělat správu webu a komunikovat s back-end dodavatelem aplikace e-shopu.

Blog ITnetwork.cz

Co ještě plánuje?

Protože má mnoho plánů, jako například rozjet redakční systém, vrací se stále k materiálům ITnetworku. Mimo jiné se v této chvíli věnuje i JavaScriptu, protože doufá, že bude moci brzy tvořit krásné, elegantní a profesionální front-endy. Je vidět, že v sobě grafika rozhodně nezapře. A samozřejmě být zkušený programátor jak back-endu, tak front-endu, přináší jistou atraktivitu pro potenciální zaměstnavatele.

ITnetwork doporučuji všem, koho potkám.

Jak by motivoval někoho, kdo se teprve rozhoduje pro rekvalifikaci a váhá? "Je rozdíl mezi tím, jestli musíš, nevíš co dál, anebo se chceš rekvalifikovat. Ale vše vede k tomu, že programování je dobré a čisté řemeslo."

Další zajímavé příběhy


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 1.8.2021 23:05
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity