Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak naučit děti programovat? Poradíme ti

Že za počítač nepatří pouze dospělí, není v dnešní době žádným překvapením. Velká část dětí si práci s novými technologiemi osvojuje již od malička. Stále více přibývá také těch, které se učí již od velmi mladého věku programovat. Vzhledem k tomu, že je IT jeden z nejperspektiv­nějších oborů na celém pracovním trhu, se toto rozhodnutí může ukázat jako velmi prozíravé.

Jaké jsou další benefity programování od útlého věku? A jak vůbec s tuto činností začít?

Blog ITnetwork.cz

Proč se učit programovat už od dětství?

Možná si říkáš, že je programování pro děti až příliš náročná a nezáživná činnost, na kterou jednoduše nemohou stačit. To ale není pravda a mnozí odborníci se shodují na tom, že je ideální začít s výukou již mezi pátým a sedmým rokem. To je totiž věk, kdy už je dítě schopné vnímat a řešit jednoduché logické příklady.

Profesor ze slavné univerzity MIT Mitchel Resnik označuje programování za novodobou gramotnost a přirovnává jej k jiným základním dovednostem, které se lidé v dětství učí. „Podobně jako psaní, pomáhá kódování organizovat myšlení a zlepšuje vyjadřovací schopnosti. V minulosti bylo programování většinou považováno za příliš obtížné, my si však myslíme, že je vhodné pro každého. Stejně jako psaní.“

K zajímavým výsledkům pak dospěli i vědci z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kteří zkoumali vliv počítačové gramotnosti na vývoj jedince. „Děti, které začaly s technologiemi pracovat v období do šesti let, vykazují v 15 letech statisticky významně vyšší míru vnímané kompetence a autonomie v jejich užívání,“ uvedl Libor Juhaňák.

Mezi další výhody programování od nejútlejšího věku pak určitě patří:

  • Zlepšení schopnosti řešit problémy.
  • Zlepšení logického myšlení.
  • Zvýšení soustředění a disciplíny.
  • Zvýšení kreativity.
  • Možnost sebevyjádření skrze vlastní produkty programování.
  • Získání výhody oproti ostatním.

Chtěl by ses i ty naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Jaké programy pro děti zvolit?

Je samozřejmé, že velmi malé dítě nezačne hned programovat v profesionálních jazycích jako je C# nebo Python. Přílišná zátěž by totiž mohla způsobit akorát nechuť k dalšímu učení či úplný blok. Je tedy potřeba přizpůsobit vzdělávání věku a hlavně schopnostem každého jedince.

Pro děti proto existuje hned několik programů a nástrojů, které slouží primárně k rozvoji logického myšlení, na jehož základě je pak možné stavět při následné výuce programování. Čtyři takové ti nyní krátce představíme.

Scratch

Jeden z nejoblíbenějších jazyků pro děti s velmi jednoduchým vizuálním rozhraním je Scratch, který spravuje Nadace Scratch. Velkou výhodou je jeho dostupnost, je totiž zdarma a navíc funguje ve více než 70 jazycích. Uživatelé si v něm nejčastěji vytvářejí jednoduché digitální příběhy, hry nebo třeba různé animace.

Ze Scratche vznikla v roce 2014 na MIT aplikace ScratchJr, kterou si můžeš zdarma stáhnout na iOS, Android i Chromebook. Jak si v aplikaci vytvořit jednoduchou hru, se můžeš dozvědět třeba v následujícím videu.

Small Basic

Vhodným jazykem je i Small Basic od Microsoftu. Není nijak těžké se jej naučit, protože k jeho používání stačí umět pouze několik příkazů. Dají se v něm dobře procvičovat třeba algoritmy a s jeho pomocí lze vytvářet i menší aplikace nebo hry jako je například had, Pac-Man, Tetris či vláček.

Blog ITnetwork.cz

Petr Lite

Dalším nástrojem je potom Petr od Gemtree Software. Hodí se pro mladší i starší děti, které již mají zkušenosti třeba se Scratchem. Program umožňuje uživatelům vytvářet hry od těch nejjednodušších políčkových až po ty poměrně složité ve 3D. Naše tutoriály tě provedou úplnými základy Petra i tvorbou políčkových her.

Blog ITnetwork.cz

Game Maker Studio

Dalším velmi oblíbeným nástrojem je Game Maker. Je rovněž vhodný jak pro úplné začátečníky, tak pro pokročilejší uživatele.

Nováčci v programování zde mohou pracovat za pomocí přetahování ikonek (Action), které následně reagují na různé události (Events). Ti pokročilejší se pak mohou vyřádit přímo ve vlastním programovacím jazyku Game Makeru s názvem GML (Game Maker Language).

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 26.5.2023 14:47
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity