IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak se stát blockchain vývojářem?

Blockchain je v současné době jednou z nejvýznamnějších technologických domén ve světě IT. Statistiky odhadují, že se celosvětový trh s technologií blockchain do roku 2025 rozroste přibližně o více než 20 miliard dolarů (zdroj: statista.com). Že blockchain není jen o Bitcoinech, jsme si již vysvětlili v předchozím díle s názvem 5 důvodů, proč se stát blockchain vývojářem. Tato technologie přináší revoluci do fungování digitálního světa a to bezpečnějším a efektivnějším způsobem.

Kdo jsou blockchain vývojáři? Jak se jedním stát a proč vůbec chtít investovat do tohoto oboru čas a energii?

Blog ITnetwork.cz

Blockchain vývojář - Kdo je to?

Blockchain vývojáři jsou programátoři, kteří pracují s technologií decentralizovaných datových struktur blockchain. Kromě populárních kryptoměn jako Bitcoin na nich běží online burzy, tržiště, státní volby i celá metaverza. Poměrně žhavou novinkou je technologie NFT, která umožňuje vytvářet unikátní digitální předměty. Doporučujeme přečíst si předchozí díl s názvem 5 důvodů, proč se stát blockchain vývojářem, kde jsme si tuto technologii velmi, velmi zjednodušeně popsali a přihodili užitečné video.

Software nebo jádro

Vývojáře blockchainu lze dále rozdělit na dva typy:

  • Vývojář blockchainového jádra - navrhuje protokoly blockchainu, konsensuální protokoly, navrhuje a monitoruje architekturu sítě, implementuje různé funkce a vlastnosti blockchainu atd.
  • Vývojář blockchainového softwaru - vyvíjí rozhraní API pro integraci blockchainu, front-end a back-end decentralizovaných aplikací, implementuje chytré smlouvy atd.
Blog ITnetwork.cz

Staň se blockchain vývojářem - Kariérní tipy

Projděme si kompletní plán, který by ti měl pomoci, aby ses stal blockchain vývojářem.

Najdi zdroje informací

Určitě ti bude, jako to v IT bývá zvykem, někdo skálopevně přesvědčen tvrdit, že bez vysoké školy a získání řádného titulu to dělat nemůžeš. Nikdo nezpochybňuje pozitiva titulu, ale v dnešní době, volného přístupu k informacím, se cení spíše schopnosti místo papíru.

Získej technické dovednosti

Než se pustíš do oblasti vývoje blockchainu, měl by ses zdokonalit v několika nezbytných technických dovednostech. Pojďme se na ně podívat.

Programovací jazyky

Rozhodně první na seznamu je naučit se koncepty programování (zejména koncepty OOP). Důkladná znalost programovacích jazyků ti pomůže pohodlně vyvíjet aplikace pro blockchain a různé další úlohy. Můžeš se rozhodnout pro programovací jazyky, jako je C# .NET, Java, C++, Python atd.

Potřebuješ pomoci se vstupem do světa IT? Chceš se naučit programovat co nejdříve a ideálně zadarmo? Nech se rekvalifikovat v našem akreditovaném výukovém zařízení. Na konci získáš osvědčení zaštítěné MŠMT:

Blog ITnetwork.cz

Datové struktury

Vedle programovacích jazyků bys měl ovládat také koncepty datových struktur. Datové struktury používají vývojáři blockchainu k ukládání dat v rámci neměnného a efektivního systému. Tím dosáhneš u svých výtvorů bezpečnosti. Je vyžadováno, abys porozuměl, jak se ukládají data ve strukturách, jako jsou spojové seznamy, binární stromy, halda, hashování, grafy a mnoho dalších.

Databáze a sítě

Kromě toho je potřeba také základní znalosti pojmů databáze a sítě. Pomohou ti pochopit mechanismus distribuovaných systémů a další klíčové koncepty pro vývoj blockchainu.

Kryptografie

Seznam se s různými kryptografickými koncepty, jako jsou digitální podpisy, hashovací funkce, algoritmus RSA a mnoho dalších.

Kromě těchto technických dovedností se navíc vyžaduje, abys znal proces navrhování a vývoje webových stránek, protože je to jeden z klíčových aspektů vývoje blockchainu a pomůže ti při vývoji DApps, obsluze API atd.

Základy Blockchainu

Až se zdokonalíš v programování, měl bys znát a chápat základy technologie blockchain. Podrobně se seznam s jejím fungováním a aplikacemi. Důkladné znalosti o její architektuře jsou samozřejmostí, stejně tak i znát pojmy, jako je konsensus, hashovací funkce, technologie distribuované účetní knihy atd. Součástí blockchainu je i Bitcoin, k němuž se pojí pojmy jako veřejné a soukromé přístupy, decentralizace a mnoho dalších.

Blog ITnetwork.cz

Kryptonomie a blockchain

Nyní přejděme k dalšímu zásadnímu aspektu pro vstup do vývoje Blockchainu - ke kryptonomice. Slovo "kryptonomie" vzniklo spojením dvou pojmů - kryptografie a ekonomie. Zabývá se procesem pochopení ekonomických konceptů a metodik, které stojí za kryptoměnami. V našem kurzu se naučíš o transakčních poplatcích, těžbě, životním cyklu transakcí pomocí Bitcoinu a mnoho dalších. Kryptoměna je však jen menší částí celé technologie blockchain. Aby ses mohl stát odborníkem na blockchain, je třeba mít širší obrázek.

Co je Ethereum a DApps?

Přichází jedna z nejvýznamnějších částí vývoje blockchainu - Ethereum. Ethereum je open-source decentralizovaná blockchainová síť, která se používá pro provozování inteligentních protokolů. Umožňuje vývoj chytrých smluv a distribuovaných aplikací (DApps) bez obvyklých problémů, jako jsou výpadky, podvody, zásahy třetích stran a různé další.

Blog ITnetwork.cz

Chytré smlouvy a Solidity

Ačkoliv by názvy mohly u některých vzbudit dojem, že více není třeba vysvětlovat, dovolíme si ještě pár vět dodat:

  • Smart Contracts - jedná se o protokoly nebo instrukce, které se používají pro účely automatizace a do této transakční události nezasahuje žádná třetí strana. Chytré smlouvy fungují na třech hlavních základech - jsou deterministické, ukončitelné a izolační.
  • Solidity - staticky typovaný vysokoúrovňový jazyk, který se používá k psaní chytrých smluv a je do značné míry ovlivněn jazykem JavaScript. Existuje i několik dalších specifických jazyků pro psaní chytrých kontraktů, například Vyper, Simplicity a mnoho dalších.

Získej praktické zkušenosti

Posledním krokem je třeba získat praktické zkušenosti v oblasti vývoje blockchainu. Můžeš dát přednost psaní chytrých kontraktů, vývoji vlastních DApps atd. Rozhodně se vyplatí stát se součástí komunity blockchain. Zde se můžeš ptát, učit se z cizích řešení či chyb nebo vstřebávat novinky od ostatních.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Toto a jistě i další je nutné, aby ses stal úspěšným blockchain developerem. Nicméně kariérní cesta stát se blockchain profesionálem není tak snadná a vyžaduje velké odhodlání, tvrdou práci a důslednost. Vzhledem k rychlému růstu technologie blockchain se však zdá, že kariérní možnosti vývojářů blockchain jsou více než slibné. Vstup do oblasti blockchain vývoje a dosáhni svých kariérních cílů. Začni s programováním ještě dnes:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.5.2022 18:56
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity