Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jen teorie Radkovi nestačila. Jak začal programovat v C#?

Radek se rozhodl, že půjde studovat programování v C# .NET na vysokou, ale pak zjistil, že jen teorie mu nestačí. Jelikož začínal úplně od začátku, od základů, tak to pro něj nebylo vůbec snadné. Jak si poradil? A co radí všem, kteří v programování tápou?

Blog ITnetwork.cz

Koníček a studium

Na začátku je vždycky stejná otázka. Co člověka na tom programování vůbec baví? Co jej k tomu přivedlo? Radek mi po krátkém zamyšlení dal usměvavou odpověď, říká: „Já jsem takovej samotářskej člověk a programování mě vždycky fascinovalo. Už na střední mě zajímalo, jak programy fungují na pozadí. To tenkrát nikdo nechápal, že se o to zajímám."

Překvapením ovšem bylo, že k samotnému programování se dostal až na vysoké škole. Říká: „Na střední jsem byl na ekonomickém lyceu, ekonomie mě bavila. Ale počítače taky, takže jsem chtěl na vejšku, kde zužitkuji tu ekonomii a ještě se budu učit IT. To byl pro mě ten první impuls k tomu začít programovat."

Očividně bylo těžké začít úplně od začátku až na vysoké. „Na vysokou jsem nastoupil v roce 2014. Měl jsem strach, že to nedám. Bylo to docela náročný. První zkoušku jsem prolezl. Uvědomil jsem si, že jestli se chci někdy programováním živit, tak k tomu musím přistoupit úplně jinak. Prostě jsem se nespokojil jako většina lidí s tím, že jsem tu zkoušku nějak dal, ale chtěl jsem v tom být vážně dobrý. Proto jsem hledal s kamarádem různé možnosti, jak bychom se začali učit jinak. Pak mi řekl o ITnetwork. I dnes, kdy už mám práci, když něco hledám, tak jdu sem, když tu ty informace jsou."

První zkouškou jsem nějak prolezl a pak jsem už začínal koukat na ITnetwork. Tam se to změnilo, patřil jsem mezi nejlepší.

Učení a inspirace

Radek tedy dál pokračoval ve studiu na vysoké. Co potřeboval, téměř vždy nalezl zde. „Škola mě, když to tak vezmu, nic moc nenaučila. Ve škole to byla samá teorie a nic jiného. Jel jsem více méně jen ITnetwork. S ničím jsem tu neměl problém pochopit."

Se zdejší komunitou si Radek rozuměl. „Potkal jsem tam řadu lidí, se kterými jsem dneska v kontaktu. Když jsem psal bakalářku, tak impuls, že budu dělat měnovou kalkulačku na mobil, přišel právě z ITnetworku. To mě tenkrát inspiroval jeden člověk, co dělal konzolovou aplikaci a vím, že to tenkrát nebylo právě na mobilech, tak jsem to na mobil prostě dělal já." Nápad měl úspěch. „Dopadlo to dobře. Obhájil jsem to."

Inspirace a povzbuzení pokračovaly. „Zajímaly mě WPF aplikace a jeden kamarád používal framework Caliburn.Micro. Tomu jsem já vůbec nerozuměl, ale on mi ho právě vysvětlil a já jsem pak přidal na ITnetwork nějaké aplikace, které už byly vytvořené. To jsem pak následně v diplomce využíval pro architekturu MVVM.

Blog ITnetwork.cz

Teorie je krásná, ale není to všechno

Ptala jsem se, jak Radkovo učení probíhalo, tak dál vypráví: „Nebylo to tak, že bych nějaký kurz prošel stylem lekce za lekcí. A taky se nedá říct, že bych tu byl jen na jednom kurzu. Já jsem vyhledával prostě to, co jsem potřeboval. V čem jsem věděl, že mám mezery, tak to jsem si prošel. I teďka, když se učím CSS nebo JavaScript, tak jdu na ITnetwork a koukám, jak bych to měl správně dělat."

Lekce je dobrá, ale u cvičení si člověk zkusí, jestli to fakt umí. To je hodně dobrý, to doporučuju! Teorie je krásná, ale není to všechno.

Nakonec mi i vysvětlil, proč nehledal pomoc ve škole. „Na vejšce si lidi myslí, že to řeknou jednou, a že to stačí. Já ale neuměl vůbec myslet programově, neuměl jsem si to představit. Teorii jsem uměl, ale to mi bylo k ničemu. Potřeboval jsem čas, nějak si to srovnat v hlavě."

Rada pro všechny

Poprosila jsem Radka, zda by neměl nějakou radu, o kterou by se podělil. Říká: „Radu má v podstatě z ITnetworku. V jednom článku tam David Čápka psal, že je důležitý zkoušet si věci na reálných problémech a zkoušet si to sám. Pak, když si to člověk zkouší, tak přicházejí různé problémy, které musí řešit a tím se posouvá dál a to pro mě bylo důležitý. Dělal jsem na věcech, které jsem chtěl, a na kterých jsem se postupně učil. A to dělám v podstatě do teď."

A jak to bylo dál?

Během navazujícího studia Radka kontaktovala pracovní agentura, která hledala programátory pro firmu ICZ. „Začátek byl, jako v každé jiné práci, trochu náročný, ale protože mám skvělé kolegy, kteří mi rádi pomůžou, tak o to to bylo jednodušší. Práce je dobrá, líbí se mi, že se nějak rozvíjím dál. To je pro mě důležité, má to perspektivu."

Zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Niky Vítková 26.5.2021 15:30
Avatar
.
Aktivity