IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Junior programátor? Tohle po tobě budou firmy chtít!

Junior programátor je prvním stupínkem na kariérním žebříku programátorů. Nejedná se ovšem o pozici, o kterou by ses mohl ucházet jako zcela nepopsaný list. Někteří dokonce předtím udělají i několik odboček, než si na juniora troufnou. Například začnou jako administrátor nebo tester. Na pozici junior vývojáře budeš potom sbírat tolik potřebné zkušenosti a znalosti ohledně programování, aby ses nakonec vypracoval na senior vývojáře, po kterých se můžou firmy utlouct.

Jenže co je třeba znát, aby ses mohl o pozici junior programátora ucházet a začít tak svou úžasnou profesní etapu do IT? Kde sbírat základní zkušenosti? Zeptali jsme se našich partnerských firem a máme odpovědi.

Blog ITnetwork.cz

Kdo je 'Junior programátor'?

Junior vývojář je začínající pozice s nejnižším požadavkem na množstvím zkušeností. Mezi jejich povinnosti patří analýza technických požadavků, psaní základního kódu, oprava chyb nebo chybových hlášení a shromažďování zpětné vazby od uživatelů. Junioři většinou pracují pod dohledem 1 či hned několika mentorů, často zkušenějších programátorů v týmu. Ti si berou všechny tvé přešlapy na triko a tak se připrav, že ti zkontrolují i jestli jsi se správně podepsal.

Jak se stát junior vývojářem?

Zajímá tě programování? Chceš se stát relevantní součástí IT světa? Tohle všechno, musíš na své cestě za snem splnit:

Krok 1: Získej prvotní znalosti

Kde se to naučit? Pokud nemáš ve svém okolí nikoho, kdo by uměl programovat, nebo měl dostatek času tě vše naučit, máš několik možností. Buď se kousneš a naučíš se vše sám. Jenže to může trvat dlouho, potřebuješ neustálou motivační vzpruhu a nemáš po ruce nikoho, kdo by tě naučil různé zkratky a triky, jak si usnadnit život. A spíš než tištěné publikace jsou na učení IT vhodné online materiály, jako e-learning. Bývají totiž mnohdy aktuálnější než knihy a hlavně interaktivní.

Druhá možnost je jít na školení nebo kurz vedený lektorem. To už je rychlejší cesta a máš ihned odezvu na svůj kód či dotazy. Ovšem potíž je, pokud nevíš přesně, co bys chtěl a potřeboval umět.

Blog ITnetwork.cz

Třetí možností je akreditovaný rekvalifikační kurz. Spojuje obojí zmíněné (samostudium a lektorem vedené přednášky) v jednom. Jedná se o kompletní balíček, který je třeba splnit, abys na jeho konci získal osvědčení o tom, že máš potřebné znalosti junior programátora. Doporučujeme si najít vzdělávací zařízení s akreditací od MŠMT. Například ITnetwork.cz. Naučíme tě programovat v jedné z 6 technologií a získáš všechny potřebné znalosti na startovní pozici juniora.

No a čtvrtá je samozřejmě obor vystudovat na univerzitě. Jenže to je omezeno věkem, financemi a vysokými požadavky na titul zahrnující spoustu dalších předmětů, jako je lineární algebra, ekonomie, statistika a další předměty, které pak, jako programátor, v praxi nepoužiješ, ale dají ti opravdu zabrat. Takže pokud ti není 18 let a ještě na tebe nepadly úděly života, nemá moc velký smysl o této možnosti uvažovat.

Krok 2: Sbírej zkušenosti, kde se dá

Už se ti stalo, nebo jsi slyšel ve svém okolí absurdity typu Hlava 22: 'Na tuto startovní pozici Vás můžeme přijmout v případě, že máte alespoň 2 roky zkušeností.' Jenže kde je vzít?

Většina velkých softwarových společností nabízí stáže pro začínající programátory, které jim pomohou zlepšit jejich dovednosti. I když může být snazší najít stáž, pokud jsi studentem vysoké školy, mnoho stáží v oblasti programování je k dispozici pro každého, kdo má základní počítačové dovednosti.

Druhá možnost, jak získat zkušenosti, je pracovat jako dobrovolník nebo na volné noze. Dobrovolnictví se hodí především pro ty, kteří nemusí řešit finance, takže není pro každého a nebo jen na krátký čas. Freelancerování je fajn, protože za svou práci získáš i peníze. Můžeš začít tím, že vytvoříš webové stránky rodinným příslušníkům či kamarádům. A pak nabízej služby i široké veřejnosti.

Blog ITnetwork.cz

Krok 3: Vytvoř si své programátorské portfolio

Portfolio je sbírka tvé předchozí práce, kterou můžeš ukázat potenciálnímu zaměstnavateli nebo zákazníkovi. Většina pracovních míst pro juniorní vývojáře vyžaduje, abys portfolio předložil spolu se svým životopisem. Protože jsme v IT, rozhodně nechoď se štosem papírů. Jedná se nejčastěji o web s kódy z projektů, na kterých jsi se podílel. A aby to vypadalo opravdu dobře, napiš si kód své stránky od píky sám.

Blog ITnetwork.cz

Také stojí za zmínku podílet se na projektu s otevřeným zdrojovým kódem. Jedná se o společný projekt kódování, který využívá veřejně dostupný zdrojový kód, který může kdokoli upravovat. Do open-source projektu se můžeš zapojit díky internetovým komunitám nebo procházením webových platforem pro kódování, jako je například Github.

Krok 4: Buď v kontaktu s dalšími programátory

Vědět o některých náborech dřív než ostatní, má jisté výhody. A co teprve, když tě na ono místo někdo přednostně doporučí... Mít rozvětvenou síť známých nejen z tvého oboru je obrovské pozitivum. Opravdu obrovské.

Kde na ně narazit? Odpovědí jsou komunity. Zkus navštěvovat fóra a webové stránky o programování, nebo vyhledávat klíčová slova z oblasti informatiky na sociálních sítích. Nepodceňujme ani osobní kontakty. Tedy konkrétně návštěvy různých specializovaných IT akcí.

Blog ITnetwork.cz

Co bys měl tedy umět?

Zeptali jsme se mnoha našich partnerských firem a vypadá to, že univerzální 'recept' na junior programátora je následovný:

  • Základní konstrukce programovacího jazyka
  • Objektově-orientované programování
  • SQL databáze
  • Základy webdesignu
  • Webový framework
  • Základy JavaScriptu

Konkrétní technologie se budou lišit firma od firmy, ale s tímto základem se o tebe budou zajímat a když se jim budeš líbit, zaučí si tě.

Tipy pro kariérní start

Na závěr pro tebe máme 2 nejdůležitější IT tipy.

Prostě do toho skoč po hlavě a staň se juniorem

Máš už výše zmíněné znalosti? Založil jsi si reprezentativní portfolio a rozhodil jsi široké sítě, do kterých se ti zachytilo pár profesionálů z oboru, kteří s tebou sdíleli nějaké informace? Máš ideální čas zkusit štěstí a poptat se na volná místa. Jdi do toho a dosáhni svého cíle.

Blog ITnetwork.cz

Nikdy neusni na vavřínech

Už jsme to na našich stránkách zdůrazňovali mnohokrát, ale je třeba to neustále opakovat. IT je obor, který letí neúprosně obrovskou rychlostí. A člověk si nikdy nemůže být jistý, jak dlouho se na něm poveze a kdy se ho bude snažit doběhnout po svých. Stále se vzdělávej. Nikdy se nepřestávej zajímat o to, co je nového. Jedině tak se z tebe může jednoho dne stát senior programátor.

Když je cesta klikatá - Pracovní pozice s podobnou kvalifikací jako junior programátor

Nepovedlo se všechno na první dobrou? Je naprosto běžné, pokud se stane, že tě vítr zavane trochu jiným směrem, než jsi si naplánoval. Zde je krátký seznam profesních alternativ k junior vývojáři, které tě také posunou dopředu a jsou také dobrým startem ve světě IT.

Junior webový designér

Junior webdesignér je zodpovědný za pomoc při vytváření designových prvků na webových stránkách. Můžeš zde pomáhat s kódováním, plánováním rozvržení designu, testováním technických chyb a komunikací s klienty. Můžeš pracovat v týmu nebo tě bude mít na starosti senior webdesignér.

Webový editor

Webový editor je zodpovědný za obsah a obrázky na webových stránkách. Připravuješ tedy články ke zveřejnění, zajišťuješ správné formátování a kódování a plánuješ příspěvky na webové stránky. Redaktoři vytvářejí vlastní obsah.

Tester QA

Tester pro zajištění kvality neboli QA tester provádí testování softwaru s cílem zajistit, aby produkt splňoval firemní standardy. Chceš o pozici vědět více? Přečti si článek: Tester? Co že budeš na této pracovní pozici dělat? I.

Blog ITnetwork.cz

Mladší datový analytik

Junior datový analytik shromažďuje a analyzuje data pro organizaci, aby jí pomohl při rozhodování. Mezi jeho povinnosti patří shromažďování dat, provádění statistických analýz, interpretace výsledků a vytváření vizualizací, jako jsou vývojové diagramy nebo grafy. Datoví analytici také spravují firemní databáze, což může vyžadovat kódování nebo překódování dat.

Technický spisovatel

Technický spisovatel se specializuje na převádění složitých nebo vysoce odborných informací do snadno srozumitelných materiálů. Může psát návody k použití, technické příručky, vědecké zprávy nebo články do časopisů. Techničtí spisovatelé především píší, ale mohou také vytvářet schémata pro ilustraci svých konceptů.

Digitální stratég

Digitální stratég spravuje digitální mediální obsah organizace. Dohlíží na digitální marketingové strategie, optimalizaci pro vyhledávače a správu značky společnosti na všech platformách. Mezi další povinnosti patří vyhledávání digitálních nástrojů, pořádání schůzek o digitálních strategiích a podávání zpráv o účinnosti digitálních kampaní.

Blog ITnetwork.cz

Inženýr technické podpory

Inženýr technické podpory, známý také jako inženýr IT podpory, pomáhá řešit technické problémy. Mezi jeho povinnosti patří instalace nových systémů, řešení síťových problémů, zodpovídání dotazů klientů a řešení problémů s nefunkčními programy. Inženýři technické podpory mohou poskytovat služby konkrétní společnosti nebo jejím klientům a své povinnosti mohou vykonávat osobně nebo na dálku.

**Tak či tak, rozhodně stojí za to zkusit programování. Rekvalifikovat se junior programátora je teď ještě jednodušší. Díky Úřadu práce nebudeš muset platit ani korunu. **

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 26.4.2022 19:48
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity